Belzebub II genom McCluresundet

Ibland får man känslan av att allt är gjort, alla avkrokar utforskade och alla sund genomseglade. Tydligen inte, för nu har Svenska Belzebub II som första segelbåt tagit sig igenom McCluresundet i Kanadensiska Arktis. Tufft!

Dessutom gillar jag unga seglare som uträttar saker i en Vega eller Monsun i stället för att hitta anledningar till att inte ge sig av.

Den Svenska segelbåten S/Y Belzebub II har just tagit sig igenom det illa beryktade McCluresundet i Kanadensiska Arktis och är därmed den första segelbåten som lyckats ta sig igenom sundet. Den internationella besättningen som består av Edvin Buregren (Sverige), Nicolas Peissel (Kanada) och Morgan Peissel (USA) har tillbringat de sista tre månaderna i den 9 meter långa segelbåten på färd från Newfoundland via Grönland till Kanadensiska Arktis. Expeditionens mål är att följa polarisens minskande utsträckning och på så sätt dra uppmärksamhet till klimatförändringarna i Arktis.

Den Arktiska isen smälter undan med en alarmerande hastighet som ett bevis på vår rovdrift på planeten. Genom att segla en rutt som var helt igenfrusen några få år tillbaka hoppas vi på att kunna dra uppmärksamhet till problemet och vara en beståndsdel i ett större sammanhang som sakta men säkert förändrar och styr vår omvärlds medvetande mot en bättre och hållbar riktning.

Expeditionen kommer att fortsätta sin färd längs polarisens ytterkant mot Berings Sund och in i Stilla Havet och därmed genomföra den nordligaste Nordvästpassagen som någonsin gjorts med en segelbåt.

Augusti 29, 2012

3 Comments

  1. Mikael Vesala Sep 5, 2012 Reply

    En bedrift i ett gott syfte. Tyvärr tror jag inte att folk är beredda att göra vad som krävs för att nå till ett hållbart uttag av naturresurser. Men naturen kommer återställa balansen tids nog….. lika bra att ta en flygresa till Tailand medans det går ;-)…

  2. Anders Österborg Sep 5, 2012 Reply

    Ett äkta äventyr! Kolla in videon 1.20 min in på http://belzebub2.com/page/4 , nästan episkt! Har följt killarna ett tag och deras fantastiska resa med fin dokumentation, spännade! Det är lätt att även snöa in sig på de dagliga iskartorna från Canadian Ice Service, navigationen där uppe är minst sagt annorlunda och snabbt föränderlig.

  3. Johan Sep 6, 2012 Reply

    Fint filmat. Väldigt spännande att följa dessa killar

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.