Fakturera sponsorer?

Dagens läsarfråga handlar om sponsring. Hur löser man det som pivatperson:

Jag håller på och funderar på sponsring kring båten. Har fått ett muntligt löfte från en sponsor där jag kan få fakturera en slant. Men hur gör man det som privat person rent praktiskt? När man börja undersöka detta så är det inte helt enkelt.

Kan man fakturera ett företag som privatperson?
Måste man starta en enskild firma?
Måste man ha F-skattsedel?
Skall man betala sociala avgifter och moms?
Hur mycket pengar blir det var egentligen?

Detta kanske kunde bli en tråd på BLUR där man kan få tips. Jag antar att det finns en massa seglare som genom åren funderat på samma sak och dragit lärdom som de kan dela med sig av.

12 Comments

 1. björn Sep 30, 2012 Reply

  Ett sätt är att det sponsrande företaget betalar fakturan från tex segeltillverkaren. Man slipper att fakturera som privat. Vill man ha ut cash kan det nog vara lurigare

 2. Jens Utbult Sep 30, 2012 Reply

  Jag hade ett aktiebolag som fakturerade sponsorn och som drev seglingsverksamheten. Lite overkill kanske men väldigt smidigt. Ska man plocka ut pengarna som lön blir det inte många kronor kvar. Hade jag inget aktiebolag skulle jag satsa på Björns idé.

 3. Tomas Sep 30, 2012 Reply

  Finns flera som erbjuder fakturatjänst för privatpersoner utan F-skattsedel. Här ett exempel: http://www.f-bolaget.se

  • Revisorn Oct 1, 2012 Reply

   Man bör nog akta sig för fakuratjänster, låter som rent kriminell verksamhet! Självklart kan ni skapa en enskild firma och registrera er för F-skatt och moms! Men tro inte att RSV är några dumskallar, de ser snart att verksamheten inte är något annat än en dåligt förklädd privat verksamhet. Jovisst, ni har säkert vänner som gjort så och det har gått bra, men de har troligtvis inte drabbats av en skatterevision. Att skaffa ett AB gör ingen skillnad.
   Det ni kan göra i båda fallen är att fakturera för typ konsulttjänster. Problemet uppkommer då ni skall plocka ur pengarna. Det är här det blir uppenbart att det egentligen handlar om privata uttag.

   Finns säkert en god anledning till att Peter startade Happy Yaching.

   Låt era sponsorer köpa prylar, det är mitt tips, hur de sedan hanterar det är ju inte ditt problem.

  • Revisorn Oct 1, 2012 Reply

   Man bör nog akta sig för fakuratjänster, låter som rent kriminell verksamhet! Självklart kan ni skapa en enskild firma och registrera er för F-skatt och moms! Men tro inte att RSV är några dumskallar, de ser snart att verksamheten inte är något annat än en dåligt förklädd privat verksamhet. Jovisst, ni har säkert vänner som gjort så och det har gått bra, men de har troligtvis inte drabbats av en skatterevision. Att skaffa ett AB gör ingen skillnad.
   Det ni kan göra i båda fallen är att fakturera för typ konsulttjänster. Problemet uppkommer då ni skall plocka ur pengarna. Det är här det blir uppenbart att det egentligen handlar om privata uttag.

   Finns säkert en god anledning till att Peter startade Happy Yaching.

   Låt era sponsorer köpa prylar, det är mitt tips, hur de sedan hanterar det är ju inte ditt problem.

   • Anders Averdal Oct 2, 2012 Reply

    Inte kriminellt. Däremot väldigt inneffektivt.
    Du får ut pengarna som lön. Det innebär att sociala avgifter samt skatt dras innan du får ut pengarna. Har du hygglig inkomst blir marginalskatten hög. Och av din fina sponsoravtal blir det bara smulor kvar att köpa fenderskydd för. :-)

 4. Feffe Oct 1, 2012 Reply

  Låt företaget som sponsrar köpa in tex segel som de sedan säljer efter säsongen. Sponsorn tar ju då värdeminskningen men det blir ju rätt med momsen. Bolaget får ju en förlust att dra mot vinsten vilket sänker skatten men grejerna finns ju med i balansräkningen, borde väl vara det lagliga sättet att göra det på men kolla med en revisor för säkerhets skull :-)

 5. Fredrik Lönegren Oct 1, 2012 Reply

  Googla på ” sponsring regler skatt”

  Annat sätt kan vara att kanske få hjälp av RF?

  Eller låta din förening som du seglar för fakturera och du sen gör avräkning mot detta för faktiska kostnader tävlingsutgifter?

 6. Ove Hägg Oct 1, 2012 Reply

  Om jag vill sälja en reklamplats på min båt. Hur resonerar RSV då.
  Moms antar jag?
  Blir det sociala avgifter åxå?

 7. Fakturamannen Oct 15, 2012 Reply

  Du kan ju alltid starta ett företag om du är sugen på att utveckla verksamheten. Annars finns det företag som man kan fakturera igenom och få ut som lön

 8. Fakturamannen Oct 15, 2012 Reply

  Verkar svårt…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.