Big day on the bay

Grym action från San Francisco. Starterna i fleet-racen är ju helt osannolika… Ben Ainslie är på hugget och en snygg flip av Spithill!

6 Comments

 1. Wik Oct 9, 2012 Reply

  Grymt! Kul att Sverige är med och det kommer ju bli helt galet med 72 fots foilande kattor!

  • Raketen Oct 9, 2012 Reply

   Håller med.
   Grymt fräck och underhållande segling.
   Blir säkert makalösa seglings sekvenser från 72:orna.
   Frågan är dock om det blir lika bra racing och underhållning som detta?
   ,
   Inte för att föringa, insatsen från den som plöjer ner oerhört (ofattbart)mycket pengar och energi på segling, med den Svenska fanan i topp.

   Men, hur mycket svenskt är det igentligen?
   Eller hur mycket nationellt är det i de andra teamen?

   • Martin Oct 9, 2012 Reply

    Fantastisk fin segling och visst är det roligt med den svenska flaggan på två av båtarna. Men från de avsnitt som berättar om sattsningen så lyser den svenska inblandningen med sin frånvaro (underligast var möjligen det internationella båtbyggar team som förvisades till Henån för att bygga skroven). Svaghetstecken från vår sida???

    Men fint PR-trick att faktist ge nationsflaggan sådan exponering.

   • Patrick L Oct 10, 2012 Reply

    Visst hade det varit kul med mer svenskt – förutom Mango då – i Artemis. Men det är ju inte särskilt kinesiskt i China Team heller, eller koreanskt i Team Korea. Chris Draper och Iker Martinez är ju inte heller så italienska etc. Och trots att GBR är stora inom segling – och Ben Ainslie själv är engelsman – så verkar resten i teamet vara kiwis och aussies? Så ser det ut på många håll. Vi lever i en globaliserad värld. Ett “PR-trick” är det väl dock inte med svenska flaggan? Artemis ägare är ju svensk och vems om inte ägarens hemvist borde styra detta? Jättekul att vi har ett svenskt lag, jag tror det kan inspirera många. Jag vet i alla fall att ungdomarna i KSSS Artemis Youth Team, som var över till Artemis bas i San Francisco för någon månad sedan och fick träna och segla AC45 med teamet, har fått minnen för livet.

    • Raketen Oct 10, 2012 Reply

     Håller med. Inget tvivel om att det är kul med ett Svenskt deltagande.
     Skulle avstå rätt mycket för en repa på en AC 45. Avis som tusan på ungdomarna. :)

     Globaliseringen är ju ett faktum. Men, man kanske kunde formulerat reglerna om tex en andel av teamet. Inkl seglarna ska vara från nationen och klubben.
     Precis på samma sätt som att en viss del av båten ska vara byggd i Sverige.
     Tror det skulle höja intresset mycket mer bland allmänheten. Vilket gynnar oss alla seglare här hemma. Inte minst de som elitsatsar

     • Patrick L Oct 11, 2012

      Jo det skulle ju vara enkelt att sätta upp sådana regler, men det skulle då sannolikt inte heller bli något AC eller ACWS? Jag tror inte man skulle få ihop tillräckligt många team helt enkelt. På den här nivån är ju segling en ren proffsidrott och det är ju inte så sannolikt att ett team som Artemis (som ju varit ett internationellt proffsteam långt tidigare, i både TP52 och RC44) skulle hälla in några hundra miljoner i AC och sedan inte få rekrytera vem man vill? Det här gäller ju inte bara smånationer som Sverige. Hur många amerikaner hittar du i Oracle Team USA? Förutom Larry Ellison själv hittar jag 1 (en).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.