Scandinavian Sailboat Show i Gustavsberg


Nu händer det grejer i Gustavsberg. Det är Scandinavian Sailboat Show som drar igång i helgen. På samma sätt som seglarna tar racen i egna händer, så verkar det som segelmakare och båttillverkare nu tar initiativ. Kul!

Jag kollade läget med Torgny på Arcona:

Vad är det som händer?
En riktig segelbåtsmässa, äntligen!

Vi var ju några segelbåtstillverkare som stod på Allt för sjön på 90-talet och resonerade om hur vi skulle få snurr på försäljningen och logistiken runt order/produktion och öka intresset för segling. Resultatet blev Scandinavian sailboat show som hölls i Globen under 2 år, en väldigt rolig mässa i en fantastisk arena. Stockholmsmässan tog sedan över arrangemanget och drev det med vårt bolag som partner.

Tanken var ju att SBS skulle vara stora båtar medan AFS skulle ha en övre gräns på 7,5 meter, så blev det tyvärr inte. Många tyckte det var dyrt och jobbigt med 2 mässor och i våras beslutade Stockholmsmässan att SBS skulle läggas ner. Vi stred mycket för att få behålla SBS då det är en mässa skapad av ett behov medan AFS är en kvarleva från 50-talet när varvsägarna stod på öarna och knåpade ihop mahognybåtar och i mars när fernissan torkat åkte man till Storängs botten och hade mässa.

Detta är nu historia och här gällde att lyfta blicken en hel del! Vi, Arcona, Elan och Bavia hyrde en lokal i Gustavsbergs hamn för 3 veckor sedan (där Allt På Sjön Stockholms flytande båtmässa hålls i september varje år), efter några timmars ringande till våra kollegor var hallen fylld med ett tjugotal båtar och en vecka senare var alla tillbehörs platser fyllda med segelmakare och annan seglings anknuten verksamhet, tala om behov!

Vi har nu 28 segelbåtar och 21 tillbehörs företag bokade så mässan är nu väldigt komplett!

Vår målsättning med mässan är att skapa en permanent utställning och mötesplats för seglare, här kan man titta på segelbåtar, tillbehör, segel, lyssna på intressanta föredrag och snacka båt. Här kommer också en hel del klassförbund att hålla sina årsmöten.

Ni tänker ordna mässa flera gånger i vinter?
Vi kommer att ha 3 visningshelger med olika teman helgen som nu kommer tema segel, 12-13 januari teknik och rigg och 16-17 februari elektronik och tillbehör. Vi vill ge den här mässan en lite fräschare och mer avslappnad framtoning än tidigare mässor, fritt inträde och fri parkering tycker vi också känns mycket trevligare. Vi kommer också att hålla öppet under de båda mässhelgerna 23-24 februari och 2-3 mars.

Är det något som känns extra kul bland de utställda båtarna?
Jag tycke vi har en väldigt bra spread på båtarna, allt från Farr 30 till Nauticat 321, här finns Svenska, Danska, Finska, Slovenska, Franska och Tyska båtar, allt man kan önska.

Här finns hela programmet.

Utställda båtar
1-krona
2-krona
Arcona 340
Arcona 370
Arcona 410
Arcona 430
Bavaria 36
Bavaria 40
B/One
C55
Campus 7,4
Diva 24 DC
Diva 35
Dragonfly
Elan 210
Elan 350
Farr 30
Finn Flyer 36
Finn Flyer 42
Hanse 325
Hanse 415
Jeanneau 33i
Jeanneau 409
Linjett 34
Multi 23
Nauticat 321
Scanner 361
Tarac


Utställare tillbehör
Benns
True Heading AB
Sportmanship
North Sails
UK-Sails
Liros
Saltsjöbadssegel
Raymarine
Garmin
Harken
Thermoprodukter
Pantaenius
Gransegel
Seaquip
Yanmar
YachtEq. Gill
Ship Shape/TyMar
Teufelberger
Båtaccenten
Cover Up
Erlandsons Brygga

19 Comments

 1. Håkan Nov 14, 2012 Reply

  Många båtar! Blir det tomt på Allt för Sjön i mars nu?

 2. Team Styrbord Nov 14, 2012 Reply

  Bra!!!

 3. Håkan Johansson Nov 14, 2012 Reply

  Detta är ju endast en mässa för Stockholmskretsen. Inte en båt från kvalitetsvarven i väst Sverige Rassy, Najad, SwedeStar, Malö etc
  Verkar som 2 läger i seglar Sverige Svensktillverkat och Importerat
  Heja Sverige
  Långfärdseglare

  • Adrian Nov 14, 2012 Reply

   Jag tror mer på att Orustfolket inte orkar frakta upp båtar ;)

  • Erik Barkefors Nov 14, 2012 Reply

   Orustfolket har sin egen Öppna Varv. Ganska naturligt att Ostkusten vill ha alternativ både i sjön och på land. Älvsjö har varit bra men kanske är det nu dags för något annat mer för seglare av seglare?

  • Mats Runström Nov 14, 2012 Reply

   Håkan,

   Som en av mässarrangörena kan jag meddela att samtliga varv du nämner i ditt inlägg valde att avstå. Givetvis har vi frågat brett, men då vi fick tillgång till den hall vi nu har väldigt sent under hösten så bidrog det till att många hade svårt att få till planeringen med kort varsel.

   Varmt välkomna i helgen!

   Mats Runström
   Nordic Yachts

 4. Ulf Brändström Nov 14, 2012 Reply

  Kommer Life 7,50? Ser ut så på bilden?

  • srsseglaren Nov 15, 2012 Reply

   Kan det vara Diva 24 som delar vissa drag med Life 7.5 ?

   • christoffer Nov 15, 2012 Reply

    Diva 24 är det. Någon Life såg jag inte när jag var där.

  • Peter K Nov 15, 2012 Reply

   Tyvärr är inte LIFE 7.5 med på mässan.

 5. henrik Nov 14, 2012 Reply

  Kommer inte happy yachting?

  • Karl Nov 15, 2012 Reply

   happy yachting finns väl bara på nätet? annars har du ju Benn’s som har segelbåtstillbehör på mässan.

 6. Jakob Nov 15, 2012 Reply

  När får man se Arcona 410 på kappsegling?
  Som jag förstått det så är first 40 flipp medan dehler 41 flopp på banan.

  • martin Nov 15, 2012 Reply

   Arcona 410 på banan…
   Arcona 410 på Saltholm runt

  • Kalle Nov 15, 2012 Reply

   Hur många Dehler 41 finns det i Sverige? Kappseglar de?

  • Erik Barkefors Nov 15, 2012 Reply

   Har ett svagt minne av att Dehler 41:an Midnight Rambler (samma namn som special 35:an 2010) placerade sig bra på Gotland Runt 2011. Var inte de med i Offshore Youth Challenge också? Någon som kommer ihåg?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.