SXK 12-timmars | vintervarianten


Kryssarklubben har en del friska tilltag. Just nu pågår en 12-timmarssegling i Bohuslän och bilden ovan är från Jan-Olof Nilsson som seglar Grimbo 82. Man var på väg in mot Kungsö för någon timme sedan.

Tack till Ulf Palm som tipsade:

Tänkte bara tipsa om årets kallaste, eller coolaste, segling som körs 1/12.

SXK’s 24-timmars på västkusten arrangerar 12-timmars med gemensam ”målgång” på Rörö med grill och glögg. Start mellan 06:00 och 08:00 vid valfri startpunkt och mål 18:00-20:00 vid punkt 18, Måvholmen (för de som önskar).

24-timmars (med tillhörande 12, 48, 72, 96 och 120-timmars) är kappsegling mot sig själv, och föralldel mot övriga deltagare också, där det gäller att samla ihop längsta seglade distansen under tidsperioden. Vägen väljer man själv med utgångspunkt från en Punkt- och Distanstabell.

Själv seglar jag gärna 12 och 24-timmars för att det är avkopplande men också för att det ger sjö- och båtvana. Sedan är det ett utmärkt tillfälle att öva shorthand. Jag gjorde t.ex. debut i Bohusracet 2012 och var ganska orolig över att det skulle blir jobbigt men tack vare många 24-timmarsseglingar tillsammans med min skeppare BR gick det förvånansvärt smidigt.

Så ta tillfället i akt att få frost i mustachen och hålla liv i seglingen även under vintern! Har man inte båten i sjön kan det finnas plats hos någon annan (själv seglar jag på TooTiki).

Mer info och länk till anmälan finns på www.24-timmars.nu. Klicka vidare till ”Västkusten”.

11 Comments

 1. Pelle P Dec 1, 2012 Reply

  Här behövs det nog värmare…!

 2. Author
  Peter Gustafsson Dec 1, 2012 Reply

  Här är ett annat gäng som seglar idag:
  http://www.youtube.com/watch?v=JRv9lFKWCKg

 3. Jan-Olof Dec 2, 2012 Reply

  Det var friskt men härligt. Vi hade ingen värmare ombord, (inte pentry, toa, motor eller dynor heller för den delen så lite spartarnsk blev det men vilken härlig dag. När solen gick upp var vi utanför Vinga och såg fyren i siluet mot den uppgående solen.

  Många vändor utanför södra skärgården för att utnyttja undanvinden till max innan vi vände utanför Lysekil och seglade norrut. Då blev det lite kallare men inte värre en en vinterdag i skidbacken. Lite halt på däck när vattnet frös efter någon broatch var väl det värsta.
  Rekommenderar detta till de som har båten i lite längre.

  Filmat detta och det kommer upp om någon timme.

  JanO, X412, PrimeX (fas nu på Grimbo 82, Notorius)

 4. Author
  Peter Gustafsson Dec 2, 2012 Reply

  Nu ligger filmen här ovan. Verkar ha varit trevligt!

 5. Ulf Palm Dec 3, 2012 Reply

  Kan meddela att båten som passeras vid 7:05 i videon troligen är TooTiki, där undertecknad seglade men just då under däck, som lyckades samla ihop endast en bråkdel av distansen som filmarna gjorde. Inte vårt väder…

  Träffen på Rörö på kvällen samlade 4 båtar och 18 personer som fick glögg på bryggan och grillat som serverades i TooTiki. Mycket trevligt. Det var hela 9 båtar anmälda i år vilket är rekord. P.g.a. sjukdom starade bara 7 men det är bra det också. Hemfärden på söndag blev kall. Is i hamnen och sjörök på havet men o, så vackert.

  Nästa chans blir sista helgen i maj då det är 12-timmars. Därefter 24-timmars första helgen i juni med gemensam målgång på Läsö (då får man också segla 24, 72, 96 eller 120 timmar om man vill det).

  Väl mött!

  P.S.
  Finns det seglare där ute som vill vara med på detta nästa år (eller när som helst för den delen) så hör av er till kryssarklubbens 24-timmarskommitté. De kan i så fall hjälpa till och hitta gastplats!

 6. JanO Dec 3, 2012 Reply

  Jo, det kan verkligen rekomenderas. Får bara rätta mig lite, vi var givetvis inte i Lysekil utan Lerkil och vände…. (går lite fort på tangenterna ibland)
  Men jag fick faktisk smak för denna form av “kappsegling”. Kul att försöka hitta mest optimala punkterna samtidigt som man kör på så fort som möjigt.
  Inte omöjligt att vi är med på 24 timmars till nästa år, fast då nog med 412:an.

  • Pelle P Dec 3, 2012 Reply

   Kan bara hålla med JanO.

 7. Erik Barkefors Dec 3, 2012 Reply

  Jag har aldrig seglat Kryssarklubbens 24-timmars men väl WSS (Västerås) 24-timmars 10 gånger under perioden 73-86. Det var ett skitkul arrangemang med drygt 30 punkter utlagda i Mälaren och angivna distanser mellan punkterna. Varje sträcka fick användas max två gånger och det gällde också att hushålla både på punkter nära Västerås och på fyrbelysta sträckor. “Alla” startade med att dra iväg österut under Hjustabron och sen blev det lite sträckor på Björkfjärden (Vråkarsundet var populärt) innan det var dags att leta sig hemåt igen. Lärde mig massor om navigation då när vi hade Sumlogg och Silva 33-kompass istället för sjökortsplotter. Roligaste anekdoten var nog båten (inte vi…) som hamnade mellan virarna till linfärjan vid Arnö ;-)

  • srsseglaren Dec 3, 2012 Reply

   Gilla, mer av den varan under vinterhalvåret : )

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.