SM i E-jolle

Det har ju varit lite snack om SM-status i olika sammanhang. Man sänkte gränsen för de stora båtarna med många gubbar ombord. Och vi hade ju en diskussion i samband med Mästarnas Mästare där det kändes lite udda att det fanns så många olika mästare i Laser. Nu verkar även E-jollarna vara på krigsstigen…

Motion till seglardagen 2013
Svenska E-jolleförbundet (SEF)

Bakgrund
SSF har i flera år försökt begränsa antalet seglare i E-jolleklassen genom olika aktioner. Intentionen med att styra bort seglare ifrån E-jollen har varit att öka antalet seglare i de numera rekommenderade Elitklasserna. När man inte kan få seglare att välja dessa klasser frivilligt eller i en tillräckligt snabb takt har SSF valt att aktivt motarbetat E-jolleförbundet och dess seglare. Trots att detta pågått i flera år samlade E-jollen 110st startande på KSSS Olympiska regatta hösten 2012. Att seglarna väljer E-jollen trots att SSF tydligt visar att det är helt fel väg att gå, beror på att seglarna trivs i klassen och har roligt.

På Träffen 2012 var huvudtemat varför unga seglare slutar i förtid. Alla på Träffen var nog överens om att det var lättare att behålla en seglare än att skapa en ny. Det tar lång tid att bli duktig i segling, låt det ta tid. Att ta medalj på ett OS oavsett gren, anses kräva 10 000 träningstimmar. Med Sveriges korta seglingssäsong får man då hålla på riktigt länge. Rasmus Myrgren var 34 år när han tog brons i London och Fredrik Lööf 43 år när han vann sitt Guld. Stort Grattis!

SSF gör naturligtvis ett mycket bra jobb med sina Elitseglare och resultaten 2012 är lysande. För seglarna mellan Seglarskolan och Elit, gör SSF mycket lite eller inget. Här överlåter man allt arbete till Klassförbunden vilket har flera förklaringar, men den främsta är att de helt enkelt saknar resurser.

Arrangörskommittén har bestämt sig för att E-jollen inte skall få ha kvar sin SM-status utan fortsättningsvis endast skall få segla JSM. Arrangörskommittén påstår att de fått uppdraget på en Seglardag och nu genomför detta uppdrag. SEF kan inte finna något beslut i protokollen ifrån Seglardagarna där detta styrks på det sätt som det drabbar E-jollen, anmärkningsvärt. Arrangörskommittén meddelade hösten 2012 att E-jollen inte längre har sanktion för ett SM under 2013 eftersom kraven för SM-status inte uppfyllts. Detta visade sig vara fel då Arrangörskommittén inte följt sina egna regler, återigen anmärkningsvärt. På SM för E-jolle 2012 i Kullavik deltog 99 seglare, en av de absolut största SM-seglingarna det året.

Internationellt är E-jollen inte någon strikt ungdomsklass. Det seglas ett JEM varje år, medan VM är helt öppet. På VM i L’Escala 2012 var det många seglare som var mellan 20-30 år och världsmästarna, både dam och herr, var i 25-årsåldern.

Svenska E-jolleförbundet arbetar hårt för sina seglare och för att klassen skall vara stor i Sverige. SEF vill att de egna Elitserierna skall hålla hög klass där unga seglare möter äldre mer rutinerade seglare. Att på hemmaplan i lilla Sverige kunna ställa upp på 7-8 regattor varje år som samlar ca 100 deltagare är unikt. Med många båtar på startlinjen ställs alla färdigheter som seglare på prov. Detta utvecklar i sig själv duktiga seglare, se resultaten på Mästarnas Mästare 2012 så förstår ni vad vi menar.

SSF’s Tävlingsbestämmelser ändrades till 2012 så att klasser som både seglar JSM och SM, måste ha fler än 10 seglare på SM som är äldre än junior för att behålla sin SM-status. På Radial-SM för damer i Båstad deltog totalt 7st seglare varav en var äldre än junior. Här ställs det inga liknade krav eftersom de är undantagna regeln då Laser Radial är en OS klass.

Att plocka bort ett SM är tydligen enkelt eftersom SSF tycker sig kunna göra som man vill med regelverket. Att få tillbaka SM-statusen är mycket svårare och tar tid. Förmodligen helt omöjligt för E-jollen med nuvarande styrelse och medarbetare i SSF.

SEF menar att SM är en viktig tävling med sin status och att vi behöver den för att klassen skall kunna behålla äldre seglare som annars tycker att de är för gamla. Att äldre seglare kan hänga kvar i sin klass tror vi kan generera en fortsatt seglingskarriär när seglaren själv är mogen att ta det steget.

SSF’s viktigaste uppgift är att tillvarata sina medlemmars intressen, något som SEF menar att SSF inte gör när det gäller medlemmar som väljer att segla E-jolle.

Motion
Svenska E-jolleförbundet motionerar om:

Att SSF tar bort ålderskravet för få SM-status för ”alla” klasser som innehar JSM-status och samtidigt är seniorklass internationellt.

Styrelsen i E-jolleförbundet genom
Sten Bergqvist (Ordförande)

61 Comments

 1. Gustaf Dyrssen Jan 1, 2013 Reply

  Kul att börja året genom att studera lite plan ekonomi.

  Gott nytt år,

  • Bertil Engdahl Jan 1, 2013 Reply

   Kul att börja året med att studera av stavning!

   • Stefan Almers Jan 1, 2013 Reply

    Kul att börja året med att studera sär skrivning!

  • Peter Jan 1, 2013 Reply

   diktaturer fördrar visserligen planekonomi men jag har svårt att se koppling mellan motionen och planekonomi (förstår kanske bara inte poängen).

  • Gustaf Dyrssen Jan 2, 2013 Reply

   Hoppas att detaljer som stavning eller avstavning inte är en primär fråga på en internet baserad seglings blogg ………. LOL

   DÄREMOT en cool klass (tydligen med en driftig ordförande) som drar in 100 båtar till en regatta……… Grattis, kul, imponerande.

   Det viktiga för mig är att vi seglare har roligt oavsett vilken båt man sitter i, om några blir så bra att dom kommer till OS eller andra presigefyllda tävlingar är det bra men inte viktigt (annat än för dom själva). Jag skulle gärna se att SSF tycker att all segling är så viktig, att både båt typer och regattor kan konkurrera med varandra på en “fri marknad” och att vi då får många flera seglare och att utvecklingen av både klasser och regattor sker med hjälp av fri konkurrens.
   Jag tror att det kommer ge mig som amatör seglare (vilket antagligen gör mig till en del av 99,9 pct av Sveriges seglare) flera bra alternativ och driva utvecklingen framåt för oss. ibland kanske fria marknads krafter är sub optimalt men i längden har det visat sig vara ett otroligt starkt och mäktigt vapen.

   Rätt eller fel men så tror jag, MVH

   • Bertol Engdahl Jan 2, 2013 Reply

    Läsövning
    Om SSF kräver att båt typen skall ha 10 vuxna amatör seglare, så är det väl inte en plan ekonomi? Det är väl bara för de fria marknads krafterna att ordna fram 10 vuxna?
    Och nu till allvaret.
    Det här kravet gäller även t.ex. tvåmansbåten Feva, som har krav på större antal vuxna. Om det är juniorer som seglar så är det JSM och om vuxna seglar så är det SM. E-jolle och Feva har samma krav som alla andra klasser det är väl rättvist!

    • Gustaf Dyrssen Jan 3, 2013 Reply

     My 2 pence,

     Rättvist för mig är att SSF hjälper alla klasser att utvecklas trotts att klasserna är olika och vill olika saker. Här har vi en mycket framgångsrik klass som ber om en enkel sak. Varför hindra genom att hänvisa till regler ? Vem kommer bli glad av det ??? Om bara 2 vuxna amatör seglare dyker upp så får dom väl se sig själva som SM mästare i matchracing E-jolle eller något liknande. Jag har en kompis som blev världsmästare i 8-m classic för några år sedan, då det bara var en classic som dök upp, något som får honom att spricka upp i ett stort leende då han inte ser sig själv som ett världsmästar ämne inom segling (men seglar sin båt mycket väl).

     Jag antar att E-jolle klassens ordförande lägger ner massor av tid och omtanke med några kompisar för att det skall bli bra. Om han vill pröva något nytt så snälla låt dom göra det.
     Det kanske är till det sämre och då ändrar dom väl tillbaka. Misslyckas dom riktigt kanske massa E-jolle seglare går över och seglar Laser vilket artikeln hintar att SSF vill i alla fall (om det är rätt eller fel har jag dock ingen aning om) Huvudsaken är att dom får utrymme att utvecklas och ha kul med sin segling eller som här sina seglings arragemang. Just bra arragemang och funktionärer oavsett område är ju dessutom ständigt en trång sektor inom segling , ta inte bort glädjen för detta gäng framgångsrika eutsiaster utan var flexibla och se den stora bilden i att seglings glädje bidrar till mångfald och med tiden en bredare bas för all typ av segling.

     För mig är det viktigare att E-jollarna har roligt och är många än att någon annan klass tycker att sin SM status är något märkvärdigt. En passus på det är att jag som F-18 seglare inte har en aning om vem som vann SM i Stare eller Laser eller någon annan klass så förutom ni i toppen innom seglings organisationen kan ni anta att dom flesta seglare är intreserade av att slå kompisarna i sin egen klass och bryr sig inte så mycket om hur andra klasser funkar eller vilka som är bra eller dåliga i andra klasser däremot är det givetvis roligare att vinna sitt SM om man seglar mot många andra.

     Men säg mot min förmodan att en exklusivitet i SM status är något viktigt. Hur viktigt är det. Hur mycket glädje för andra, nya eller gamla klasser, är man beredd att offra för att några få skall få titulera sig Svenska Mästare ??
     Är det lika “fint” mellan seglare att vara Svensk Mästare i en lite okänd klass än i Stare, jag tänker att dom flesta av oss (precis som min 8-m kompis) förstår skillnaden själva och att därför är problematiken i mångt och mycket av den själv reglerande karaktären, om den nu spelar någon roll över huvud taget mellan olika klasser och ambitions nivåer.

     Mvh,

 2. Hasse Jan 1, 2013 Reply

  Väl rutet. Stå på er!

 3. Peter Carlsson Jan 2, 2013 Reply

  Jag har väldigt svårt att tro att man gynnar Svensk segling genom att ta ifrån SM-statusen för en klass som samlar runt 100 båtar.

  • KalleK Jan 2, 2013 Reply

   E-jollarna har ju JSM status. De har också SM status om de kan få ihop 10 (seniorer) men de fixar man uppenbarligen inte. Det känns inte helt nödvändigt tycker jag att klassen skall ha två SM för samma seglare?

   Resten av motionen låter mest som attack mot SSF. Sten B glömmer i förbifarten t.ex. att nämna att det är SSF som (till stor del) betalar klasstränaren för e-jolleklassen. Men Sten är en eldsjäl som skall ha mycket beröm för det arbete han gör både för e-jollen och i Hjuvik, helt fantastisk människa, men i det ligger också en förmåga att se saker från att ganska snävt perspektiv.

   Jag tycker att det borde finnas färre SM så att de som delas ut för högre status och inte fler som den senaste förändringen åstadkom.

 4. Olle Jan 2, 2013 Reply

  Snart vill väl optimistklassen också ha SM-status, och Zoom8!
  Det är nog dags att inse att E-jollen är en breddklass för juniorer och inget för seniorer. Klassen har ju heller ingen internationell spridning, att man seglar VM med bara deltagare från Europa (10 nationer) är ju kanske orsaken till att SSF hellre ser att unga talanger väljer en klass som seglas över hela världen. SSF har inte gjort något för att förhindra E-jolleklassen, det man gjort är att definiera vad de anser var juniorelitklasserna, definitionen är i linje med ISAF Youth klasserna, dvs pre-olympiska klasser som 29er, Laser Radial. Ingen av dessa klassförbund har fått några fördelar jfr med E-jolleförbunder. Det är nya tider, E-jolleklassen minskar år från år, unga elitseglare vill möta bättre motstånd, ett “VM” i E-jolle är till 75% en nordisk uppgörelse fast ofta seglas det i Sydeuropa. Ett motsvarande UVM i Laser Radial har begränsade platser (270) från drygt 50 nationer och minst 5 kontinenter.
  Sten B gör ett kanonjobb och skall givetvis fortsätta med det, men världen gör en sak och vi gör nog klokt i att följa den för E-jollen kommer aldrig bli en stor internationell klass igen.

 5. Anders Jan 2, 2013 Reply

  Enligt senaste elitserierankingen är fyra herrar och en dam äldre än 20 år. Detta av totalt 119 seglare. Inte är E-jollen mycket till seniorbåt….

 6. Sten Bergqvist Jan 2, 2013 Reply

  Var och en blir salig på sin tro! Jag tycker att det är viktigt att värna om ungdomarna som väljer att segla E-jolle. Eftersom jag dessutom är ordförande i SEF är det mitt uppdrag att se till dessa seglares intressen tas till vara. Jag tycker att vi borde vara många fler som seglar och väljer segling som sin idrott. Det tar lång tid att bygga stora startfält. Vi kan konstatera att ungdomar vill segla E-jolle medan SSF vill att de seglar något annat. Alla vill inte bli elitseglare, något som SSF verkar förbise. Att medvetet strypa en klass som bevisligen attraherar många seglare på sin egen kraft för att hoppas på att de väljer Laser Radial istället är en chansning. Alla E-jolleseglare kan när som helst byta till vilken klass de vill, men det gör de inte. Att kunna utöva sin idrott på sina egna villkor är för mig självklart.

  En klasstränare finansieras till 100 % av Riksidrottsförbundet och belastar inte SSF’s ekonomi. 2012 valde SEF bort klasstränaren eftersom vi i princip bara fick använda honom till provapåsegling. SEF ville dessutom att klasstränaren skulle jobba för att styra över seglare till andra klasser. Inte mycket till hjälp!

  Mvh Sten Bergqvist

 7. Sten Bergqvist Jan 2, 2013 Reply

  Hej Anders!

  Du missar poängen! Det betyder att vi har 114 seglare som kommer att bli seniorer. Det är det vi har att jobba med.

  Mvg Sten Bergqvist

 8. Peter Jan 2, 2013 Reply

  det är säkerligen så att man har resonerat på samma sätt som vissa inlägg här att ungdomsbåtar redan har JSM och då skruvade till.
  Jag tycker dock att SEF har en poäng. Från SSF är det säkerligen tanke att ungdomar byter upp sig till klass med senior-SM-status men vad ske med de som av olika anledningar inte kan/vill? Har någon koll hur många det rör sig om?

 9. lelle k Jan 2, 2013 Reply

  Bra skrivet och agerat av Sten o SEF!Märklig diskussion ang Av stavning etc…..
  Sorgligt att SSF aktivt motarbetar e-jollen som majoriteten av Sveriges nuvarande Elitseglare använt som redskap tidigare i karriären.
  SSF önskar att man väljer någon Laserversion efter optimistjollen.Radialversionen har en idealvikt på ca 72 kg,vilket de flesta 14-15 åringar inte väger (för er som inte är så insatta i juniorsegling kan det vara bra att veta att man ej får tävla i optimist efter året man fyllt 15 år).
  Laser 4,7 har 7 seglare på rankingen,1 har deltagit i hela serien….
  Tittar man på hur många som deltagit i tex alla de senaste rankingseglingarna för Laser Rad. så rör det sig om ca 10 seglare.Motsvarande i e-jolle är det 60-70 seglare.
  På Mästarnas mästare var e-jolleseglare på plats 2 o 4 ……Av de 5 sista platserna belades 4 av Laser-seglare.
  Vi bor i Sverige och lämpligen anpassar SSF sin ev. satsning på återväxt av seglare på de klasser som är livaktiga,samlar stora startfält och har hård konkurrens.

  • Stare Jan 2, 2013 Reply

   Är det helt ointressant hur det ser ut i resten av världen, vad innebär det att vara bäst i Sverige? Var säger det? Jag vill minnas att det var 160 svenska E-jollar på Elitserien för några år sedan, nu är det. Knappt hundra.

   Jag tror det är fel att skylla på SSF eller andra klasser. Vi lever i en värld i förändring. Inom några år tror jag det skett en utjämning, ingen vill betala över 100 000 för en jolle, och dessutom lägga massor av timmar för att fixa hål i skrovet.

   Nej jag tycker att ungdomarna skall satsa på klasser där materialet inte spelar någon roll, utan seglingsskickligheten.

   • Gerhard Jan 2, 2013 Reply

    Hur kan man hacka på en klass som samlar 100+ seglare?
    E-Jolle är en fantastisk båt på många sätt otroligt underhållande och utmanande att segla, billig att köpa begagnad fullt konkurrents kraftig 25-35`, hållbara segel som håller formen, anpassningsbar efter seglarens vikt, utmanande med mycket trimm som fungerar, och inte minst mycket hållbar. Båda mina söner har seglat MYCKET utan några material problem, förutom vanligt underhåll som man måste göra om man seglar mycket.
    !60 startande på en elitserie har det aldrig varit, om jag minns rätt så är det runt 130-140 startande som mest. Problemet är att dom 40 som är färre i E-jolle klassen hittar du inte i någon annan klass heller!

    • lelle k Jan 2, 2013 Reply

     +1!
     Frågar man Laserseglare som tidigare kappseglat e-jolle får man höra att det blir dyrare med Lasern pga ffa låg kvalitet på mast o segel,som måste bytas ut hela tiden.Ingen tillfällighet att Rasmus ” Rasse ” Myrgrens övermast var böjd redan efter några seglingar på OS.En kolfibermast till e-jolle kan man ha i 10år utan problem.Seglen klarar dessutom mer än en rejäl regatta….

 10. Stare Jan 2, 2013 Reply

  Nu blir jag lite förvånad! Seglarförbundet satsar väldigt mycket på jolle. Nu sätter man dessutom ihop en Juniorkommitte. Allvarligt talat så är väl ändå inte E-jollen en seniorklass? Nästan alla slutar ju segla efter E-jollen, bara ett fåtal fortsätter ju. Frågan är varför slutar man efter tre till fyra år i E-jollen?

  http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_10408/cf_32/Junior-ungdomskomm%20121030.PDF

 11. Stefan Jan 2, 2013 Reply

  Som jag har förstått det så hindrar inte SSF E-jolle att ha SM status. Det man kräver på ett SM är man har minst 10 st som är äldre än juniorer. dvs ca 10%.
  Utan några som helst krav på detta är ju risken/chansen att det är samma seglare som tävlar om 2 mästerskapstecken i samma klass. Kan väl knappast gynna varken E-jolle seglarna eller andra klasser?

  God fortsättning på er alla…..

  • Peter Jan 2, 2013 Reply

   jag tror också att man tänker i dessa banor att man vill att seglare inte tävla om två SM. åt andra sidan påverkar just detta också att unga seglare kanske hellre lägger av än byter båttyp om klassen inte har SM-status sen för seniorer? Med SM-status för även seniorer borde det också vara lättare att ha seglare kvar i klassen.

   Ärligttalat är jag dock något förvånad att det är inte fler seniorer som seglade just E-jolle SM. Klassförbundet borde dock ha koll på vad som ligger bakom.

   • Johan O Jan 2, 2013 Reply

    Varför inte sätta några föräldrar i några avlagda E-jollar så har ni 10 seniorer.

 12. Stefan Jan 2, 2013 Reply

  Johan O: Det är ju en enkel lösning :-) Och det räcker ju med att de gått i mål i en segling ;-)

 13. Olle Jan 2, 2013 Reply

  Gubbrace två år i rad, sen kan de fortsätta med Drake :-)

 14. Raketen Jan 3, 2013 Reply

  Hur som helst.
  Det viktigaste jag kan läsa här. Är, att här har vi en riktig entusiast som vill FRAMÅT!
  Inte bakåt..

  Visst, det kanske är för tillfället svårt att skrapa ihop ett senior SM just nu.
  Men, hur ser det ut om ett eller två år? När alla dessa juniorer blir “vuxna”
  (utan att ha koll på hur åldersgruppen ser ut)
  Risken är att det är 50% som vill fortsätta att segla e-jolle för att det är just
  jäkligt kul. Finns det ingen riktig morot som SM längre. Kanske risken är betydligt
  högre att bara 1% forstsätter?
  Man kan iof. ha kul tävlingar, utan att det för den skull,t är SM.

  Lite att fundera på.
  Jag kan, förstå SSF med nuvarande seniorunderlag.
  Jag förstår absolut entusiasterna i e-jolle styrelsen. (som kanske har bättre inblick i den närmaste framtiden)

  p.s
  Anklaga inte Gustav för sär och avstavning. Det är jag, bara jag. Som är
  kung på: av-sär-fel-slinta på tangenterna- kassa formuleringar på den här
  bloggen/forumet! ;)

  Rock on e-jolle!

 15. Leif Jan 3, 2013 Reply

  Hmm förstår inte riktigt upprördheten. Om man inte samlar 10 vuxna seglare så är ju SM i praktiken bara ytterligare en chans att vinna ett JSM guld och att en klass har två tillfällen att vinna samma medalj verkar ju inte så rättvist.
  Vad är problemet?

 16. Allan W Jan 3, 2013 Reply

  Ett problem är om man är lättviktare, själv vägde 68 kg när jag var 18 år.
  Jag ligger fortfarande under rek.vikt för Laser Std trots 44 års ålder enl. http://www.svensksegling.se/Juniorsegling/Batklassrekommendation1/Klassrekommendationeralderochvikt/
  Att då normen för en seniorseglare är 75+ kg skrämmer förmodligen bort en del nyblivna seniorer.

  • Olle Jan 3, 2013 Reply

   Medelvikten för män mellan 16-84 år är 81,9 kg och för dito kvinnor 66,7 kg (SCB, 2005)

 17. Stefan Jan 3, 2013 Reply

  #raketen. Jag kanske har fel men…Har det inte varit så att det funnits ett stort antal juniorer tidigare oxå men detta har ju inte generat fler seniorer som seglar E-jolle?
  Så varför skulle det bli fler nu? Kan det vara så att klassen i sig inte lockar seniorer för att det är en utpräglad juniorklass i Sverige oavsett SM eller ej?
  Eller hänger allt på att en klass har SM status?

  • Raketen Jan 3, 2013 Reply

   Hej Stefan.
   Jag har ingen riktig uppfattnng vad som är rätt eller fel på riktigt här. Skrev mer i frågeställande funderingar.

   Men, det verkar som e-jolle förbundet ser potentialen med +100 seglare som kommer att bli seniorer. Jag tror..att man försöker vända trenden att seglare lägger av.

   Man kan kanske tycka, att SSF beslutet om att lägga ner senior SM. Sätter käppar i hjulet om man vill vända trenden? ?

   Högst ödmjuka tankar och funderingar från mig. Som inte igentligen tillräckligt insatt i ämnet. Mer än “amatör tyckare” här på blur. :)

   • Olle Jan 4, 2013 Reply

    Problemet är att seglarna lagt av ändå, trots att man har haft SM-status i alla år! Att bli av med SM-statusen för seniorer kommer inte påverka i någon riktning alls. Det framställs dessutom som om det vore över 100 seglare på SM, sanningen är att 100% av seglarna är där för att det samtidigt är en kvalsegling (elitserie). Detta grepp tog man när separata Senior -SM hade för små startfält. Ett annat grepp man gjort för att behålla seglare äldre än 19 år är att ge prispengar till de bästa över 19 år.

    Det är ren lögn att SSF motarbetar E-jolleförbundet, man gör varken mer eller mindre för detta eller andra förbund.

    Jag tror inte E-jollen lider, traditionen är så stark i Sverige, så det blir inga problem med framtiden. Däremot har vi fått lite större spridning på ungdomsklasserna, för 10 år sedan fanns det i princip bara optimist och E-jolle, nu är utbudet större med RS Feva, Zoom8, Laser 4.7, Radial 29er, bräda, C55.

 18. Berndt Öjerborn Jan 3, 2013 Reply

  Sten gör det han är vald för. All heder åt en riktigt eldsjäl! Frågan alla berör är hur får man jolleseglare att segla som seniorer. Ingen klass i Sverige kan man väl säga lyckas få stora startfält av egen kraft med eller utan SSF stöd. Laser Master kanske, men inte i den bemärkelsen att seglarna ligger i hårdträning och satsar mot OS. Låt nu bli och hacka på olika klasser och låt varje klass få utvecklas åt sitt håll efter sina ideal. Alla seglare behövs och E-jollen är en fantastisk jolle.

 19. Anders Jan 3, 2013 Reply

  Jag tycker att även ett Master-SM guld skall delas ut under SM-tävlingarna i E-jolle. På så sätt håller man dessa 15-20-åringar motiverade att fortsätta även efter studenten….

 20. Thomas Ottosson Jan 3, 2013 Reply

  Vore inte det enklaste att bara ha ett enda SM, öppet för såväl juniorer som seniorer?

  • Raketen Jan 3, 2013 Reply

   Det låter inte som en helt dum idé?

  • Bertil Engdahl Jan 3, 2013 Reply

   Det är bara en hake med den idén. JSM är ett. av SSF stöttat, jippo för juniorklasserna, där det är meningen att seglarjuniorer från hela landet skall träffas. Något av en “juniorolympiad i segling”. Det är ett stort arrangemang som ett antal klubbar slår sig ihop om. Till sommaren, veckan före midsommar, går det av stapeln i Arendal med RÅSS och andra Göteborgsklubbar som arrangörer.
   Hoppas på ett fylligt reportage på BLUR.

 21. Bertil Engdahl Jan 3, 2013 Reply

  Det vi egentligen diskuterar här är vilken jollekultur vi har i Sverige.
  I GB, som jag råkar ha lite kunskap om. kan ett gäng gamla gubbar i min ålder segla jolle varje onsdagskväll i sin hemmavik eller i en liten pöl på landet. Kvällen avslutas med en pilsner. Andra seglar mer på allvar och satsar på regionala- och nationella mästerskap.
  De enda klasser i Sverige som seglas av vuxna i någon större utsträckning är väl Laser, OK, Triss och Finn. Jollar som, FEVA och E-jolle, attraherar av någon anledning inte så värst många över 20 i vårt land. Själv hade jag gärna seglat OK, men att krypa under E-jolle bommen är för jobbigt för en 60+are. I GB seglas FEVA som generationsbåt. Kan en orsak till att vi väljer bort jollesegling vara att vi är så fixerade vid vikten? #Jag är för tung/lätt för den eller den jollen”, så som vi sett i resonemanget ovan?
  I min klubb har vi sedan något år tillbaks onsdagsseglingar med allt som rör sig. Att se ett tiotal optimister, segla mot 40-åringar i gamla sönderseglade 470 och någon Feva och 29:er uppe på det, är faktiskt riktigt kul. Nästa år hoppas vi på att alla gamla Lasrar som ligger under altanerna plockas fram. Det är nog på det sättet man får börja. Om vuxna seglar jolle för att det är kul, så kan man nog med tiden få ihop 10 stycken 20+are som vill segla E-jolle SM. Men om man inte har dem på klubbseglingarna, så finns det inget underlag för att få ihop ett SM-fält. Allt börjar i klubben,
  Trissjollen har lyckats med det. Där seglar 60+are, 40-åringar med stål i blick och 10-åringar i samma SM. Och vinner man inte, så är det väl en tröst att man blivit slagen av en f.d. världsmästare i 505?
  Mitt förslag är alltså – börja i rätt ände. Se till att vuxna tycker att det är kul att segla jolle – så ordnar det sig nog med SM med tiden.

 22. Bertil Engdahl Jan 3, 2013 Reply

  Jag tjötar på – orkar du läsa mer?
  Ett fantastiskt gott exempel på jollesegling för vuxna är väl Laserkvällarna i Mälarhöjden? Massor av Laserseglare vecka efter vecka år efter år!
  Är det någon som skall bli “årets arrangör” så är det väl hjärnorna bakom det arrangemanget.
  Kanske någon Mälarhöjdare, som är med där, kan berätta mer för oss andra?

  • Jonas Jemt Jan 3, 2013 Reply

   De som seglar Laser vid Mälarhöjden är de som seglade laser på samma ställe på 70 o 80 talen.

   • Bertil Engdahl Jan 3, 2013 Reply

    Du skall inte inbilla mig att om man samlar 72 Laserseglare en onsdagskväll i augusti, så är det samma gubbar som seglade där för 40 år sedan! Om så skulle vara så skulle vara, så måtte det ha varit fantastiskt roligt under alla dessa år. Och det måtte också vara 72 ovanligt friska 60-åringar. Dessutom seglar de ju en jolle som har alla upptänkliga fel om jag läst rätt i texterna ovan.
    Hade andra jolleklasser haft samma uppslutning, så hade det aldrig behövt bli en diskussion om att få ihop 10 vuxna seglare till ett SM.

    • Jonas Jemt Jan 3, 2013 Reply

     Ser man på “vuxen” jolle seglin idag, så är det nog 60% som seglade jolle på båtboomens tid; Titta på resultatlistor från 80 talet i Laser, Ok o ch Finn, så ser du vilka som seglar idag.

     • Bertil Engdahl Jan 4, 2013

      Kan mycket väl stämma att de åldersklasserna dominerar. Men då är frågan, varför fortsätter de nuvarande jolleseglarna inte att segla efter 20?
      Hade det blivit fler än tre vuxna om de får segla SM?
      Varför är det lättare för OK, Triss och Laser att få vuxna seglare?
      Varför generationsseglas det i FEVA i GB men inte här?
      Tycker verkligen medelålders herrar att det är roligare att sitta på kanten och dingla med benen en halv dag, än att jollesegla i några kvällstimmar?
      Ja det är väl så det är, när man inte får ihop tio vuxna till ett SM.
      Jag har precis tittat på Mälarhöjdens Kanotsällskaps hemsida. Kan rekommenderas som inspiration för oss andra i våra hemmavikar. Om fler gör som de, så kommer det inte vara svårt att få ihop 10 seglare till ett SM i en massa kul jolleklasser.

     • Olle Jan 4, 2013

      Vill bara upplysa herrarna att Laserförbundet är Sveriges största klassförbund, och ja, det är till största delen aktiva seglare.

      Kan också tillägga att det blev en Laserklass för mycket på SM, det var radial herr som av arrangören/tävlingsledaren fick SM-tecken och inbjudan till MM. Laser radial herr har inte SM-status. Nu var tävlingsledaren för SM-veckan i Båstad
      2012 ordf. för SSF arr.kommitte samma person, alla kan således göra fel.

     • Bertil Engdahl Jan 4, 2013

      Tack för den passningen Olle. Jag misstänker att alla dessa Laserseglare hade seglat och haft kul i sina hemmavikar även om deras mästerskap hade hetat KLM i stället för SM.

 23. Sten Bergqvist Jan 4, 2013 Reply

  Hej Olle!
  Sverige är fortfarande ett fritt land och därför får både du och jag tycka vad vi vill. Att kalla mig och styrelsen i SEF lögnare tycker jag inte är OK. Vi är många vuxna som upplever att vi är motarbetade, var så säker. Jag är inne på mitt fjärde år i SEF’s styrelse, kan inte komma ihåg att någon i styrelsen haft namnet Olle. Du vet kanske ändå mer än oss i styrelsen vilket får anses vara imponerande.
  Du kanske inte ens heter Olle, omöjligt att veta.
  Mvh Sten Bergqvist

  • lelle k Jan 4, 2013 Reply

   Hej igen “Olle”!
   När Laser radial-förälder vid minst 3 tillfällen på Facebook kontaktar 14-15 åriga pojkar och flickor för att tala om för dom att dom inte ska välja e-jollen ,vilket dom glatt talar om efter en provsegling,utan i stället Laser Radial ,blir både jag och deras föräldrar bestörta.Patetiskt.

   • Olle Jan 4, 2013 Reply

    Nu funderar jag lite, vad är problemet med att använda sociala media för att rekrytera? Jag har förvisso hört föräldrar säga till andra barn att Laser Radial är en “tantbåt”, eller att Zoom8 och Feva är “looserjollar”, allt det där är ju för jäkla dåligt! Men att försöka övertyga någon med positiva och sakliga argument för en annan klass är ju rumsrent, oavsett media!

 24. Bertil Engdahl Jan 4, 2013 Reply

  Om man skriver “SSF har i många år försökt begränsa antalet deltagare i E-jolleklassen genom olika aktioner” så är det nog lämpligt att exemplifiera vad man menar med det. Och …”har SSF aktivt valt att motarbetat E-jolleförbundet och dess seglare” är väldigt hårda ord.
  Om du inte kan bevisa att ovanstående förolämpande påståenden är sanna, så får du väl finna dig i att din trovärdighet ifrågasätts.
  Och sympatierna stiger nog inte när du i din debatt börjar mistänkliggöra personer som inte delar din åsikt.
  Med vänlig hälsning
  Bertil

  • lelle k Jan 4, 2013 Reply

   Sten Bergqvist har tyvärr rätt när det gäller att e-jolle-klassen motarbetas.Ett tydligt exempel är de seglare som går på RIG i tex Lerum (seglargymnasiet) och vill segla e-jolle .Här har då seglaren själv valt att använda detta redskap eftersom det passar den individen bäst.Från ansvarigt håll på gymnasiet försöker man då på flera sätt få dem att byta klass till tex Laser Radial.I samband med t ex Olympiska Regattan (OCR) i KSSS är det i princip ett krav att man seglar en olympisk/preolympisk klass vare sig man vill eller ej.
   Vid senaste OCR var dock flera olydiga och använde det redskap man ville…Kul att det resulterade att två av dem leder Elitserien fn.
   Ett annat exempel har Sten redan redogjort för:tidigare klasstränaren försökte aktivt få e-jolleseglarna att byta klass!
   Klart att vi som gillar juniorsegling börjar tröttna på detta:Låt seglarna själva välja den jolle de vill segla,eller…

   • Olle Jan 4, 2013 Reply

    De som nu väljer att gå på RIG får redan i intervjun veta att man använder sig av pre-olympiska redskap, och att det är målsättningen att alla skall in i dessa klasser på sikt. Om du vore något insatt hade du säkert inte skrivit som du gör, just nu är det flera elever som seglar E-jolle på RIG varav flera ettor.

    Att flera elever seglade E-jolle på OCR var ju inte så konstigt, det var ju elitserie och inget kval till ISAF Youth. Alla elever får ju själva välja vilket redskap de vill. Det är dock korrekt att SSF och RIG satsar på juniorelitklasserna, men ingen tvingas in i ett redskap de inte passar i.

    Den enda skillnaden mot förr är att SSF tagit ett strategiskt beslut att göra som resten av världen, och det är att våra ungdomar som har en elitinriktning satsar på klasser där de kan utvecklas i en konkurrentutsatt omgivning internationellt, bäst i Sverige räcker inte längre, man måste ut och “kriga” mot de bästa i världen för att utvecklas. Detta är ett nytt grepp, infördes för mindre än två år sedan och vi börjar se effekter redan, bl.a har Julia Carlsson vunnit ISAF Youth, något hon inte gjort om hon inte redan på första året i gymnasiet växlade upp i Laser Radial. Nu vet jag att hon seglade dubbelt, både E-jolle och Radial, poängen är dock att hon tog steget in i en junioreltklass och satsade stenhårt i en tuff miljö. Kan ju samtidigt nämna att silvermedaljösen från Norgr på samma mästerskap aldrig suttit i en E-jolle, ej heller hon som vann året innan (från Norge), så det handlar givetvis i första hand om väldigt talangfulla seglare.

    Det är rätt intressant att se SEF som en rättshaverist som kommer med påståenden som inte är sanna, ingenting är sant i deras påstående att SSF motarbetar SEF, de behandlas likadant som alla andra klassförbund.

    E-jolleklassen har minskat, trots att man haft SM-status för seniorer i alla år! Om man på allvar tror att E-jollen är en seniorbåt då har man inte klart för sig historiken. Enda gången den var intressant för seniorer var under den period den hade OS-status för damer 2000 ooh 2004.

    • Gustaf Dyrssen Jan 4, 2013 Reply

     Olle,

     Du (och SSF) känns otroligt fokuserade på OS klasser. Precis som jag skrev tidigare är SSF till synes villiga att offra all annan svensk segling för att lyckas skrapa ihop några få OS seglare.
     Det ligger inte i mitt intresse och jag tror inte heller i >99 pct av seglare att man överger allt annat och tok fokuserar på en smal grupp även om man kan tycka att det känns kul för sig själva (lite som att ha en egen fotbolls klubb). Vi betalar (om jag förstår det hela rätt via våra klubbar) för att ni skall supporta oss i all typ av segling oavsett vad det är, inte arbeta mot all annan typ av segling till förmån för att kanske få fram några få potentiella OS talanger.

     Är det möjligt att få ut ett specificerat mål dokument hur man har tänkt att bistå olika delar av seglingen ? Vilka förbund och klubbar har begärt hjälp i vilka frågor och i vad ? hur skall man uppnå det ?

     Enkla saker, lite som Laser segling vid Mälarhöjden.
     Kul och enkelt med fina resultat för en mängd seglare.

     MVH,

 25. Author
  Peter Gustafsson Jan 4, 2013 Reply

  Tuffa tag inom juniorseglingen. Jag tror att budskapet från bägge sidor har gått fram.

  Det är festligt när jolle-debatter får SRS-diskussionerna att kännas tama och avslagna :-)

  • Anders Nilsson Jan 4, 2013 Reply

   Det är ju bara att bjuda in våra fassor i debatten Peter. De har nog en massa att säga om hur bra det var på 80-talet i gammel LYS vs Scandicap vs IOR.
   Så kan de ju sköta debatten från avbytarbänken medan vi är på banan och har kul. ;-)

   Olle låter för övrigt som om det är greven, MA, etc som vaknat igen.

   • Pelle Pedersen Jan 4, 2013 Reply

    Vad då avbytarbänken; läktarn var det!!:)

    • Anders Nilsson Jan 4, 2013 Reply

     Jag tänkte att de vi har bytt av dem.
     Min fassa har slutat kappsegla. Han kör bara Vätternrundan och sånt nu. Jag tycker att vi ska ställa oss frågan varför man har slutat kappsegla när man är 75 men fortsätter köra Vätternrundan.

    • lelle k Jan 4, 2013 Reply

     En del av oss Fassor seglar faktiskt Elitserien i E-jolle trots 20 kg
     övervikt.Då får man en uppfattning hur skickliga o vältränade juniorerna är.Bästa Fassan ligger faktiskt på 23e plats på rankingen av 116 st.Snyggt!

     • Anders Nilsson Jan 4, 2013

      Jo det tror jag. Men det handlar egentligen om fassorna till e-jolle fassorna.
      LYS-farfar om man säger så.

  • Bertil Engdahl Jan 4, 2013 Reply

   Kul att du skriver juniorsegling Peter, i andra delar av världen kallar man det jollesegling, men det gör man oftast inte i Sverige.
   Där är väl svaret till att E-jollarna inte får ihop 10 vuxna till ett SM.
   Det finns ett gäng vuxna övervintrare som seglar OK, Five, RS 500 och Laser.
   Men annars är jollesegling synonymt med juniorsegling – tyvärr,

   • Author
    Peter Gustafsson Jan 4, 2013 Reply

    Nja, min distinktion handlade snarare om hur snabbt det hettade till i diskussionen .-)

    Seniorerna verkar klara sig bra på egen hand, oavsett om det OS-satsning, Laser på Mälarhöjden eller 5O5 i Björlanda. Men när juniorerna kommer upp så verkar det finnas många som vet hur det funkar och det blir politik och pajkastning oavsett vad frågan är…

    Jag hoppas att debatterna från http://www.juniorsegling.se inte flyttar hit nu när de har tröttnat…

    • Peter Jan 5, 2013 Reply

     nja, Peter, hur ofta har du själv gått till angrepp mot SSF och dess styrelse/ledning/kommittér?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.