Expressen flyger vidare

twinkeelexpress

Expressklassen tar radikala två steg och moderniserar klassregeln. Från och med september 2013 kommer foils(bärplan) att tillåtas på Expressen.

Den första båten är under ombyggnad i av Segla-Foila-Plana i Kungsbacka, som tidigare varit inblandade konstruktion och gjutning av många Expresskölar (se spionbild med dubbelkölar, innan montering av vingarna). Bärplanen liknar inte de AC72ornas bärplan, utan ser mer ut som de grekiska Delfinbåtarna. “Vi arbetar med Cad-ritningarna på bärplanen nu, och dimensionerar dem för farter mellan 15 och 30 knop säger Stefan Foilenberg på SPF.

En utmaning med att foila enskrovsbåtar är att motverka krängning, och Expressklassens lösning är lika briljant som den är modern.

– Vi seglade SM i Varberg i somras, och blev inspirerade av kite-surfarna i Apelviken. Så vi byter helt enkelt ut den gamla förlegade Bermudas-riggen mot en stor modern kite. För att minimera krängningen måste dragpunkten sitta lågt, säger ordföranden Robert “Draken” Eriksson. Vi har testat med en travare på en böjd skotskena som går från reling till reling över rufftaket, och vid en normal vinkel på kitens draglina kommer kraften dra igenom båtens midskeppslinje strax över vattenlinjen, med minimal krängning so följd och då kommer bärplanen funka utmärkt.

8 Comments

 1. peter Apr 1, 2013 Reply

  Det var som fan!

 2. jol Apr 1, 2013 Reply
 3. Torgeir Apr 1, 2013 Reply

  :-)

 4. Dan Turesson Apr 1, 2013 Reply

  Äntligen!

 5. Mackan Apr 1, 2013 Reply

  Vilken glädje att jag inte behövde åka till jobbet idag…
  Detta datum, denna terror!!!

 6. Claes Nettelbladt Apr 2, 2013 Reply

  Intet nytt under solen.
  Någon gång i början av 70-talet kom båtkonstruktören Lars-Olof “Allegro” Norlin med en teori om att han skulle kunna segla sin Allegro 27 utan mast och med en gammal begagnad fallskärm. I lätt väder i inre Kyrkviken på Lidingö testade han sina teorier med varierande framgång. Men det kunde konstateras, att båten rörde sig framåt i halvvind. Fast i vändningarna strulade det och då kunde en Yanmardiesel göra nytta för att förhindra att båten uppslukades av strandvassen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.