Nya rekommendationer i AC

lunarossafoil
America’s Cup är verkligen en show som slår allt annat. Luna Rossa var ju mycket kritiska efter Artemis krasch, hotade att dra sig ur och satte sedan upp en presskonferens för att ställa krav. Sedan struntade man i rekommendationerna att inte segla och drog ut och foilade för fullt på San Francisco Bay. Italiensk show.

Nu har i alla fall Iain Murray kommit med officiella rekommendationer och många av dem verkar vettiga. Framför allt kravet på följebåtar med dykare, vilket med stor sannolikhet hade gjort skillnad för Artemis.

Regatta Director presents safety recommendations

Structural reviews of AC72 boats and wings, a 10-knot lower wind limit (23 knots maximum) and enhanced sailor safety equipment are among the 37 recommendations issued today to increase safety during the Summer of Racing at the 2013 America’s Cup.

Many of the recommendations are intended to increase the personal safety of the sailors and they include buoyancy aids, body armor, crew locator devices, hands-free breathing apparatus and high visibility helmets. Other recommendations are specific to the AC72 yachts, additional support equipment and race management.

A full list of the recommendations can be found here.

Regatta Director Iain Murray, progressing the work of the Review Committee, presented his “2013 America’s Cup Regatta Director Recommendations” at a meeting with the four competing teams and the America’s Cup Event Authority on Wednesday afternoon in San Francisco.

For reasons of insurance and liability, the Review Committee stopped short of making its own recommendations. Regatta Director Iain Murray has formulated the specific safety recommendations.

These additional recommendations have been incorporated into the safety plan produced by the America’s Cup, which was forwarded to the U.S. Coast Guard today.

“Producing and implementing the safety plan is within the scope of the America’s Cup, as the sponsoring organization for this summer’s racing,” said Stephen Barclay, the CEO of the America’s Cup. “This America’s Cup safety plan is a necessary component of the permit application submitted to the Coast Guard for their consideration.”

The Regatta Director will now form a number of task forces to bring in experts to define additional technical recommendations for specific safety items such as protective gear for sailors.

Since its first meeting on May 16, the Review Committee has worked diligently interviewing 25 team members including team heads, skippers, designers, engineers, sailors and support boat operators.

“All four competing America’s Cup teams have cooperated in an open, helpful and constructive way,” Murray said, “and the Review Committee noted there is a clear desire on the part of the teams to ensure the safety of the America’s Cup as much as possible.”

“I want to thank the members of the Review Committee for their exceptional and efficient work,” Murray concluded.

7 Comments

 1. Sture Smith May 23, 2013 Reply

  Äntligen, något som börjar likna andra organiserade sporter med högre risknivå. US Coast Guard, San Fransisco Harbour, SF Police, kunde ju naturligtvis valt en annan mer Amerikansk väg, att med domstolsbeslut stoppat AC tills säkerheten hade uppnått en uppvisbar, verifierad säkerhetsnivå.
  Men detta verkar ju vara en vettigare väg, märkligt att det skall behöva gå så långt som för många är så uppenbart.

  • srsseglaren May 23, 2013 Reply

   +1 Väl talat så sant.

 2. Smith Sture (inte den riktige) May 23, 2013 Reply

  Imponerande kass range – ‘ a 10-knot lower wind limit (23 knots maximum)’

  • Sture Smith May 23, 2013 Reply

   Vem har kapat min adress.
   Detta meddelande har jag inte skrivit/skickat.
   Här det ngt fel som inte riktigt admin.

  • Author
   Peter Gustafsson May 23, 2013 Reply

   Jag lade till en liten slutkläm på “den andre” Sture :-)

 3. Pelle Pedersen May 24, 2013 Reply

  Peter! Kan man “kapa” namnet/nicket om det innehåller en bild?

  • johan May 26, 2013 Reply

   Ja, klart du kan kapa det även om du har bild, men gör det ev lite svårare. Bilden är ju en gravatar-bild så det är bara att skaffa ett konto där också så är det klart. Men om du skulle uppdatera din gravatar-bild så krävs det att din kapade identitet (kanske ska jag säga kopierade identitet) uppdaterar med samma.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.