MOD 70 Spindrift kappsejsade i Dun Lagohaire

Första rejäla vurpan med MOD 70?

Spindrift capsizes in Dun Lagohaire
The MOD70 Spindrift capsized on the first leg of the Route des Princes inshore races in Dun Laoghaire, Ireland.

All crew are safe and sound, but Jacques Guichard, Yann’s brother and a key member of the crew, was hurt in the accident. Both brothers were airlifted by helicopter to the hospital in Dublin, where Jacques was diagnosed with fractures to the pelvis.

Yann Guichard, the skipper of Spindrift explained the circumstances of the capsize: “We had 22 to 24 knots of wind on the start line with gusts of up to 30 knots at the lower end of the course. We were at the limit of weather conditions for our boats and it was not great for racing. All the MODs had one reef in the main and staysail. We started a bit below and behind the fleet and found ourselves slightly in a wind shadow. When our rivals had moved away we had a sudden gust literally flattened us.

“I was unable to do anything at the helm, the boat was turned over with a single blow. We let out out the staysail immediately, but it was too late as it all happened in a split second. the boat was lifted onto the port float and went over. Jacques was with me in the cockpit and we found ourselves in the net … we managed to get out and then were airlifted. The mast broke in two when Spindrift turned over. The frame of the trimaran was towed away to the port. ”

All the crew, with the help of the whole Spindrift racing team, immediately mobilised to secure the frame and make sure the towing operation went safely. The trimaran will be returned to base in port and the Spindrift racing team will quickly and expertly assess the damage. The team will then seek a solution from the boat’s home base in Saint Philibert.

m839_capsizes-spindrift3
Foton: Mark Lloyd.

m838_spindrift-capsides2

m837_spindrift-capsides

20 Comments

 1. Team Dehlerdoris Jun 23, 2013 Reply

  Syns tydligt att såna här farkoster har två stabila lägen där ett läge är lite mer stabilt än det andra..
  Skönt att ingen förolyckades.
  Stefan K.

  • Peter Jun 23, 2013 Reply

   finns ju människor också ombord. Vilken fallhöjd blir det???
   Det var ju brosan till skepparen som fick flygas till sjukhus. Är det inte illa nog?

   • Fredrik Lönegren Jun 23, 2013 Reply

    17m bred, dvs ordentlig fallhöjd redan från mittskrovet.

  • Erik Barkefors Jun 23, 2013 Reply

   Jag är fascinerad av att det tog så lång tid innan någon slog runt med en MOD70. De har kappseglat tight i flera år och klarat sig hittills. Tyder på en lyckad konstruktion och bra besättningar.
   Trist med skadade personer och kanske det blir mer säkerhetsutrustning för personer framöver. Fast kopplar man fast sig så kan det göra ont när/om riggen brister och skrovet faller sista biten…
   Det är rätt att flerskrovsbåtar är stabila även upponer till skillnad från kölbåtar som är mest stabila när de ligger på havsbotten ;-)

  • gurra Jun 23, 2013 Reply

   MOD70 har för mycket statiskt deplacement i utriggarna !

   • Erik Barkefors Jun 23, 2013 Reply

    MOD 70 är ritad av Vincent Lauriot-Prévost / Marc Van Peteghem som tillhör de som har mest erfarenhet av flerskrovsdesign men de kan säkert ha stor nytta av din kunskap ;-)

   • Author
    Peter Gustafsson Jun 23, 2013 Reply

    Jag trodde annars att seglarna var happy med designen? Någon som har hört något annat?

    Och att man snittade över 28 knop över Atlanten tyder väl på att det är en design som tål att drivas ganska hårt.

 2. Feffe Jun 23, 2013 Reply

  Riktigt dåliga flashbacks till när Artemis crashade. Nu verkar ingen blivit allvarligt skadad och det gick väl kanske inte riktigt lika fort. Fräcka båtar men…..

  • Author
   Peter Gustafsson Jun 23, 2013 Reply

   Skilnaden är väl att detta är en “normal” kappsejsning som kan hända i vilken flerskrovsbåt som helst, medan Artemis gick sönder.

   Är det förresten någon som har sett några analyser av vad som egentligen hände när Artemis exploderade? Eller är det locket på? Det finns material från själva räddningsoperationen, men ingen ordentlig haverirapport/analys.

 3. Petter Jun 24, 2013 Reply

  Vad händer med andrahandsvärdet på en Lagoon 38 nu då? Oroväckande!

 4. Dan Jun 24, 2013 Reply

  Har ingen erfarenhet eller kunskap överhuvudtaget om flerskrovssegling men kan ändå inte låta bli att undra om det inte finns en säkerhetsdetalj som hade reducerat riskerna en del, åtminstone i detta fallet.

  Om man följer hela händelseförloppet ser man att storen inte alls verkar släppas trots att det stabilt men relativt långsamt barkar åt hel-ete. Den förblir hemskotad hela vägen ner i vattenytan eller så ser det ut så.

  Undrar om en automatisk “release” function på storen hade kunnat hjälpa innan “point of no return” är nådd. Omöjligt eller?

  • Author
   Peter Gustafsson Jun 24, 2013 Reply

   Sådant finns redan, framför allt när man kör shorthanded. Vid en viss lutning så släpps alla skoten. Funkar kanon.

   Men vid bansegling inshore så skall det inte behövas. Fast det finns ju inga garantier mot fuckups :-)

   • Peter Busck Jun 24, 2013 Reply

    Har du någon länk eller mer info hur det funkar? Tillverkare?

   • Dan Jun 24, 2013 Reply

    Med tanke på konsekvenserna en vurpa med dessa fartyg innebär bör man nog överväga att fuckups händer lite då och då. Antar att tekniska lösningar kommer att utvecklas med tiden som på andra områden när riskerna ökar.

    Om man drar en parallell till roadracingen (Rossi & Co), kan traction kontrollen ställas in så att du med fullt nedlägg i en kurva och gasa fullt (250 hk på 135 kg) sedan sköter elektroniken så att den handflatestora anläggningsytan har fäste nog att lösa uppgiften..

    När det gäller dessa monster till flerskrovsbåtar kanske de kan utveckla en lösning som är separerat från de normala trimfunktionerna. Exempelvis roder eller bromscylindrar som aktiveras från läskrovet när det är på G att skita sig på allvar. Återigen lär det finnas tillräckligt snabba processorer att tillgå idag om viljan finns.

    Blir spännande att följa utvecklingen och som alltid kräver utveckling “fuckups” för att ta fart..

 5. Johan W Jun 24, 2013 Reply

  Här kommer lite kommentarer från ansvatig R.O.,

  Hi Johan

  Just in from doing the start of the leg to Plymouth via the Fastnet in SW Ireland.

  While the wind was 18-20kts, gusting 25-29kts, at the time the other boats were saying on Saturday at the dinner that it was a crew error, the solent jib is released after she has gone past the point of no return, and the mainsail never seems to be released. Interestingly the skipper has blamed the “gale force winds, and a bad squall and that they should not have been racing”,. The other skippers were annoyed with us abandoning the race as they said the were in good control!! We had no choice it took 50 minutes from the time of the capsize for the injured crew to be taken with the helicopter. One crew (skippers brother) with 3 x fracture in his pelvis (could have been a lot worse, fractures repair in time) very painful, but at the time all we we were hearing was “lower back problem” so all precautions were taken, as you can imagine and you do not move someone in a hurry, or preferable only by helicopter, with suspect spinal issues, all of which took some time. Second crewman taken with cut hand also to hospital, the rest were fine and helped with the recovery operations. Each boat has to have a qualified diver, and all the teams divers came and worked on cutting the rig away, it was 2.5hrs later that the lifeboat towed the upturned hull into the harbour.

  The broken rig is buoyed off and they are raising it today, they hope to retrieve the mainsail (€80k !) but the mast is destroyed but needs to be removed, they have already got the boom ashore. High pressure building now so good conditions to tow or motor under here own engine back to France. Good pictures on the site below

  http://afloat.ie/sail/events/route-des-princes/item/22245-breaking-spindrift-capsizes-at-dun-laoghaire-rdp-inshore-race?utm_source=Ireland+Afloat&utm_campaign=14ac58c796-AfloatEbulletin_June246_24_2013&utm_medium=email&utm_term=0_56cc7c153a-14ac58c796-330206962

  Best regards/Jack

 6. Sam V Oct 10, 2013 Reply

  Nu har en till vurpat, Virbac Paprec under träning inför TJV idag:

  http://www.dailymotion.com/video/x15sj6z_chavirage-de-virbac-paprec-70-video-helico_sport

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 10, 2013 Reply

   Thx. Såg stabilt ut tills någon inte släppte på skotet :-)

   • Sam V Oct 10, 2013 Reply

    Aj! Alla klarade sig, skeppare Jean-Pierre Dick slog ryggen i fallet och fick flygas till sjukhus men verkar klara sig utan men.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.