Hat Trick för Hansen

Stort grattis till Björn och hela gänget som spikade i Marstrand!

Historisk seger för Hansen på Marstrand
– tredje mästartiteln för svensken i Stena Match Cup Sweden

Seglaren Björn Hansen och hans eWork Sailing Team lyckades med ytterligare en mirakulös vänding i Stena Match Cup Sweden. Efter underläge med 2-0 mot nyzeeländaren Phil Robertson i dagens final vann de tre raka matcher och Hansen blev därmed den första svenska skepparen som lyckats försvara sin titel på Marstrand.

Det nyzeeländska laget såg starka ut i de två första matcherna och satte press på Hansen. Trots att svensken låg tätt bakom seglade Robertson kontrollerat upp till en ledning med 2-0 i matcher. Uppförsbacken såg lite lättare ut för Hansen efter en trygg seger i race nummer fyra och i nästa match lyckas de kvittera till 2-2. En avgörande duell följde där Robertson tog initiativet på den första kryssen. Hansen höll sig tätt intill motståndaren, utmanade och lyckades pressa Robertson till ett straff när de närmade sig den första rundningen. I en tät avlutning försökte Robertson straffa tillbaks Hansen men svensken kunde hålla undan.

– Jag ställde till det i de två första matcherna och gjorde misstag på kryssarna. Det är klart att det var ett nervöst läge men vi kom tillbaks tack vare besättningens fantastiska arbete. Det känns helt underbart att vinna i Marstrand igen och det är det roligaste som finns för en svensk seglare, säger Björn Hansen som nu är den skeppare som vunnit Stena Match Cup Sweden flest gånger efter seglingslegenden Peter Gilmour.

Björn Hansen och eWork Sailing Team vann Stena Match Cup Sweden 2012 och de är det första svenska laget som lyckats försvara sin mästartitel i tävlingen sedan starten 1994. Förra året tog de silver i matchracing-VM men laget har haft en tuff start i årets världscup. Segern på Marstrand innebär att de plockar in värdefulla poäng eftersom de fyra lagen som toppade tabellen innan Stena Match Cup Sweden slogs ut ur regattan innan semifinalerna.

– Det här var mer eller mindre nödvändigt för att vi skall kunna hänga med i kampen om VM-titeln. Det mycket hårt jobb som återstår i de tre deltävlingarna som återstår men tack vare den här segern finns chansen kvar, säger Hansen.

Italienaren Simone Ferrarese vann matchen om tredjepris i två raka matcher mot Keith Swinton från Australien.

4 Comments

 1. Mats V Jul 7, 2013 Reply

  Det var en fantastiskt lördag på Marstrand; massor med folk, sol och fina vindar och seglingsvattnet är som sagt otroligt publikvänligt. Sedan var det bland de mest spännande matchrace jag sett. Efter några missar i de två första racen seglade Björn och gänget otroligt bra och han gjorde en hel del spektakulära grejer med absolut minsta marginal. Riktigt imponerande, Björn! Grattis!

 2. fills Jul 7, 2013 Reply

  Stort grattis till Team Hansen! Vill på inget sätt ta ifrån honom en helt fantastisk upphämtning och seger, men det kändes från berget som att Stena båten hade bättre speed på både undanvinden och kryssen. Turkish airlines båten loosade ju fem raka och hade en grundstötning tidigare under veckan och fick lyftas på Ringens… Hoppas att båtarna var identiska för Hansen bjöd på grymma starter och härligt aggressiv matchracing!

  • Trots att Stena båten vann alla fem matcherna var det ingen skillnad på båtarna, vi kände att vi hade bra fart i Turkish och seglade om Phil i första matchen för att tappa och släppa förbi honom på sista länsen. Tack för allt publikstöd under veckan, var underbart!

 3. Aage Jul 8, 2013 Reply

  Hatten av Mr Hansen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.