Höstkroken Inshore 2013

hostkroken2013-9
Här kommer en rapport och lite bilder från Tommi Rotonen.

Westerås segelssällskaps kappsegling Höstkroken Inshore race har fått ordentlig fart under de senaste två åren Snart liknar det ett komplett sjö-event, naturligtvis med kappseglingen i centrum.

Många kappseglare passar på att runda av säsongen med ett par kvällars samvaro och fest i kombination med race. Samtidigt drar tävlingen till sig en hel del seglare som normalt inte syns på banorna, vilket kanske kan hjälpa till att stimulera kappseglingen i Mälaren.

Årets upplaga lockade 84 anmälda, varav 72 fullföljde tävlingen. Förra årets två startgrupper hade i år blivit tre. Även banan hade ett nytt upplägg. En kryss-läns bana på inre Västeråsfjärden, därefter en kryss ut till den yttre fjärden för ytterligare en kryss-läns-loop, därefter upprepades det hela med ytterligare ett varv innan målgången precis utanför eventområdet i Tullhushamnen.

Höstsäsong i Mälaren brukar innebära modesta vindar och lördagen bjöd på 1-4 m/s. Morgonen började disigt, men efter någon timme tittade solen fram. Tyvärr försvann även vinden under andra varvet. De båtar som hade hunnit tillbaka till den inre fjärden gynnades, medan resten av fleeten samlades på den yttre fjärden. När vinden väl återvände länsade nästan en tredjedel av fältet in i stan i en samlad klunga; fin propaganda som väckte en hel del uppmärksamhet på kajerna, men kanske inte så roligt för kappseglarna.

Joakim Persson från arrangerande WSS i Safiren “Styv Guling” tog även i år en övertygande seger med drygt 26 minuter tillgodo på beräknad tid. Andraplatsen seglades hem av tävlingens yngsta besättning, “Team Fore”, d.v.s jollekillarna från Strängnäs Segelsällskap. De hade visserligen siktat på en seger, men var nöjda i alla fall. Tredjeplats till Niklas Svensson på Dehler 29’an Funny.

Resultat.
Fler bilder.

hostkroken2013-1


hostkroken2013-2

hostkroken2013-3

hostkroken2013-4

hostkroken2013-5

hostkroken2013-6

hostkroken2013-7

hostkroken2013-8

9 Comments

 1. Björn Sandberg Sep 15, 2013 Reply

  Fantastiskt kul och bra arrangemang! Över 80 båtar är få seglingar som samlar! Hur många blir det nästa år när ännu fler utifrån får upp ögonen för detta fina event! Stor eloge till er aktiva som lagt ner så mycket tid på att få till både racet och festligheterna i land!

 2. Team Dehlerdoris Sep 15, 2013 Reply

  Ser ju supertrevligt ut med denna “kroken”. Får nog bli Höstkroken Inshore nästa år med Doris istället för det “ökända” halvvindsracet Byxelkroken :-))
  Stefan K

  • Marcus Österberg Sep 16, 2013 Reply

   Jag noterar dig som anmäld till 2014 Stefan ;-)

 3. Team Dehlerdoris Sep 16, 2013 Reply

  Marcus du borde veta exakt hur många NM är det mellan Västerås och Oxelösund(Nyköping)?
  Stefan
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

  • Erik Barkefors Sep 17, 2013 Reply

   Doris har ju gått den sträckan en gång vid leverans (april 2007) eftersom det var Challe i Västerås som levererade Dehlerbåtarna då. Rutten kanske finns kvar i navigatorn?

  • Marcus Österberg Sep 17, 2013 Reply

   Det står 94 nm i mina noteringar. Trevlig pilsnersegling.

 4. Lasse Bergkvist Sep 16, 2013 Reply

  Stefan!

  Västerås – Stendörren = 88 Nm. Sedan cirka 20 ytterligare till Oxelösund, cirka 110 totalt. Mvh Lasse

 5. Team Dehlerdoris Sep 17, 2013 Reply

  Marcus, Lasse o Erik, Höstkroken Inshore 2014 inplanerad med Doris. Vi kanske kan få med oss den där blå Rabalder i Trosa också?
  Marcus 94NM lät bättre än 110.. perfekt pilsnerresa!
  Jo, Erik vi har gått för motor i 13-15 april 2007 hela vägen från Challe i Västerås till Nyköping. I stor sett spegelblankt hela vägen, men inte finns det sparat i plottern inte…
  Stefan K
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

  • Erik Barkefors Sep 17, 2013 Reply

   Men nu har du en bättre fock, som inte är 40 cm längre än förstaget, så man kanske kan segla en bit på vägen dit ;-)

   Och själv har jag ju seglat 10 st WSS 24-timmars, några M15-regattor runt Västerås, samt hämtat min egen båt i Kvicksund så jag kanske kan tillföra något???

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.