VO65 Team SCA seglar

Team-SCA-Volvo-Ocean-65-racing-boat-1

Team-SCA-Volvo-Ocean-65-racing-boat-2

2 Comments

 1. Author
  Peter Gustafsson Nov 10, 2013 Reply

  Richard Mason to join as new Shore Manager for Team SCA
  Volvo Ocean Race veteran Richard Mason will be joining Team SCA to head up the technical Shore Management side of the all-female project. Mason has sailed in the past four Volvo Ocean Races, most recently as watch captain and boat captain on Team Sanya in the 2011/12 Race, but this is his first shore-based role.

  “This is a very exciting new role for me in this race. SCA is doing a pretty cool thing and it is great to be part of it. There is already a strong shore structure in place and I am looking forward to further developing this so that we can be as well prepared on shore as we are on the water,” comments Richard Mason.

  The 39-year old will start working with the team immediately at the team’s base in Lanzarote. Team SCA recently took delivery of their Volvo Ocean 65 and the team, supported by SCA the global leading hygiene and forest products company, is continuing its training program and is currently trialing four candidates to potentially join the, already selected, seven-strong squad.

  Richard Brisius, Managing Director at Team SCA, adds: “It is great to welcome Richard to the team, several of us have worked with him before and we look forward to joining forces again. SCA has taken on an enormous challenge to enter a less experienced all-female crew and we are very focused on ensuring that our crew has the benefit working with a group of people who are highly motivated and have a depth of experience in this race. With Richard now onboard, as a management group, we have experience of some 30 editions of this race, which we hope will serve us well in our preparation.”

  Mason is Australian by birth but was raised in New Zealand and now lives in Sweden with his Swedish wife and two children.

  Richard Mason – CV
  Nationality: New Zealand/British
  Place of Birth: Sydney, Australia.
  Date of Birth: 28 June 1974
  Family Status: Married with two daughters
  Current Location: Uppsala, Sweden/Lanzarote, Spain
  Languages: English, Swedish

  Richard is a seasoned Volvo Ocean Race veteran, having competed in the last four editions of the race. He has been sailing professionally for the past 16 years, a career that has seen him competing in almost every major event in the sport. For the next edition of the Volvo Ocean Race, Richard will be taking a new role as the Shore Manager for SCA.

  “I am extremely excited about joining the SCA team for the next VOR. Heading up the shore team is going to present a fresh set of challenges for me. A fantastic opportunity to work with a great team of people across all the technologies that make up the Volvo Ocean 65. I have always had a huge respect for the shore teams that have supported us and kept us out on the water over the years, now it is my opportunity to become a part of that team, and stay a bit drier!!!”

 2. Author
  Peter Gustafsson Mar 17, 2014 Reply

  Tre nya besättningsmedlemmar till Team SCA

  Tre nya besättningsmedlemmar har anslutit till Team SCA:s kvinnliga lag i Volvo Ocean Race 2014-2015. Därmed är tolv seglare kontrakterade. Besättningen ombord på båten består av elva seglare men likt andra professionella lag inom elitidrott behövs en trupp för att klara utmaningarna.

  De tre nytillkomna som nu anslutit till Team SCA är Dee Caffari, Storbritannien, Sara Hastreiter, USA, samt Elodie-Jane Mettraux, Schewiz. SCA är ett ledande, globalt hygien- och skogsindustriföretag med försäljning i över 100 länder, inklusive i de tio länder som denna jordenrunttävling har hamnstopp.

  Dee Caffari, 41, är den mest erfarna av de nytillkomna. Hon har tävlat i Vendée Globe Race, BT Global Challenges, Barcelona World Race och i fyra transatlantiska kappseglingar. Caffari blev 2008 den första kvinnan som seglat ensam jorden runt – åt båda hållen. Plus att hon är den enda kvinna som seglat ensam tre varv runt jorden. Tillsammans med bland andra lagkamraten i Team SCA, Sam Davies, har hon det kvinnliga fartrekordet med enskrovsbåtar runt Storbritannien och Irland.

  Sara Hastreiter, 29-åring från South Dakota, USA, har framför allt seglat offshore med små besättningar – ofta bara två seglare på 40-fotare. Hon har seglat över 40,000 sjömil och deltagit i kappseglingar som: Caribbean 600, Newport to Bermuda Race, IRC Nationals, NYYC Race Week, Antigua Race Week och St. Thomas Rolex Regatta.

  Elodie-Jane Mettraux är en 29-årig schweiziska från Geneve som har sin lillasyster Justine i teamet. Systrarna är två av totalt fyra i Team SCA som är under 30 år. Elodie-Jane blev bästa amatör i Tour de France a la Voile 2012 och 2013 var hon med och byggde upp Schweiz kvinnliga matchracingteam.

  Team SCA:s trupp består, förutom de tre nya, nu av: Sally Barkow, USA, Carolijn Brouwer, Nederländerna, Sophie Ciszek, Australien, Sam Davies, Storbritannien, Abby Ehler, Storbritannien, Stacey Jackson, Australien, Annie Lush, Storbritannien, Justine Mettraux, Schweiz, samt Liz Wardley, Australien. Teamet är baserat i Puerto Calero på Lanzarote där dagarna är fulla av träning och tester, både på land och till sjöss. Teamet förbereder sig också för två transatlantiska seglingar i maj. Syftet är att få bästa möjliga träning och offshore-erfarenhet för att komma väl förberedda till starten av Volvo Ocean Race i oktober i år.

  – När vi på SCA bestämde att vi skulle delta med ett kvinnligt team i Volvo Ocean Race 2014-2015 var visionen att få se kvinnor i en tävling som normalt är reserverad för män. Vi vill utmana det traditionella och ta oss an framtiden med ett starkt lag, säger Joséphine Edwall-Björklund, SCA:s kommunikationsdirektör.

  De senaste åtta månaderna har SCA testat många kandidater och med mindre än sju månader kvar till starten består truppen av tolv oerhört meriterade seglare. Det ”normala” tillvägagångssättet när en Volvo Ocean Race-besättning sätts samman är att en skeppare väljer bland etablerade manliga seglare. Men Team SCA har vänt upp och ner på processen och valt ut de mest lämpliga och mest motiverade kvinnliga seglare som finns i världen till sitt lag. Elva seglare ur detta lag kommer att segla ombord på båten, med de andra som reserver/avbytare – som är normalt i de flesta professionella elitidrottslag.

  – Det har varit en lång men mycket givande process och det råder ingen tvekan om att det finns en mängd kvinnliga talanger där ute som inte haft möjlighet att bryta igenom “glastaket” i havskappsegling. Vi hoppas att det här laget kommer att sätta standarden för kvinnlig havskappsegling och samtidigt inspirera och möjliggöra för fler skickliga kvinnliga seglare att delta i denna klassiska kappsegling i framtiden, säger Richard Brisius, chef för Team SCA.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.