Kinesiskt team i Volvo Ocean Race

Med 11 månader kvar till start så är det nu tre team anmälda till Volvo Ocean Race; SCA, Abu Dhabi och kinesiska Dongfeng. Den nya entypsklassen kom till för att sänka kostnaderna, men leder också till att man kan anmäla sig ganska sent. Fördelen med att vara först ut är inte alls lika stor som tidigare. Det ryktas att några riktigt bra team team väntar in i det sista för att Volvo skall bli lite stressade och rabattera båthyran…

Team Dongfeng announced as Chinese
entry in the Volvo Ocean Race 2014-15

Wuhan, China – October 30, 2013 – A team from China backed by Dongfeng Commercial Vehicle and run by leading sailing experts OC Sport will race in the next edition of the Volvo Ocean Race in 2014-15.

Team Dongfeng will have the interests of Chinese sailing at its core with a significant number of Chinese in the final race crew as well as its support team.

Team Director Bruno Dubois announced the launch of the new campaign in the Hubei province city of Wuhan on Wednesday (Oct. 30).

Team Dongfeng is the third campaign so far to announce its participation in the 12th edition of the world’s leading crewed offshore race that starts on October 4, 2014 with the Alicante In-Port Race before the departure from Spain to Cape Town for the first leg a week later. The team will represent China.


Seven Volvo Ocean 65 boats are currently being constructed in readiness for the next race.

Huang Gang, General Manager of Dongfeng Commercial Vehicle Company, said: “Dongfeng Commercial Vehicle has become an important partner for the Volvo Ocean Race, which is an internationally renowned sailing event. This is also a key step in DFCV’s global marketing strategy.”

OC Sport, which will run all aspects of the campaign, is one of the most respected companies in the sport of sailing and responsible for the successful Extreme Sailing Series as well as numerous race campaigns over the past 15 years including those of record-breaking British female sailor, Dame Ellen MacArthur.

It is, however, the first time that OC Sport and its Executive Chairman, Mark Turner, has been involved in running a Volvo Ocean Race campaign and so fulfils a long-standing ambition for him, and for Team Director Bruno Dubois, who both competed in the 1989-90 race.

“We are aiming for a successful race entry with a Chinese team, not just a successful entry – this is an absolute at the heart of this very exciting and challenging project,” said Turner.

Dongfeng Commercial Vehicle will be the title partner of the campaign, but will be supported by a number of other commercial partners which OC Sport is now seeking to allow the campaign to realise its full potential.

These partners will have the opportunity to share a story that is expected to receive significant global exposure, in particular in China itself, through Team Dongfeng’s participation.

Team Dongfeng follow Team Sanya (2011-12) and Green Dragon (2008-09) as the third Chinese entry in the race’s 40-year history, the latter a joint-entry with Ireland.

Two Chinese sailors have previously participated in the Volvo Ocean Race – media crew member Guo Chuan in 2008-09 on Green Dragon and “Tiger” Teng Jianghe in 2011-12 on Team Sanya, predating China’s sailing success in the London 2012 Olympics with Xu Lijia winning gold in the women’s laser radial.

But this project, and the planned establishment of an academy, has the potential to provide a major boost to the development of professional, and indeed all types, of sailing in China.

Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad said on Wednesday that he expected Team Dongfeng to be a real contender. “I know there is a Chinese proverb saying: ‘Everything is ready and all that we need is an east wind’. Now we have the support from DFCV and Dongfeng means “east wind” in Mandarin.

“Team Dongfeng will be sailing in our new One-Design Volvo Ocean 65 like the rest of the fleet which means they will have exactly the same boat and competitive opportunities as anyone in the race, and they will be one of the first teams on the water,” he told reporters.

“The team will include a significant number of Chinese sailors and the search begins now to find the best in the country. They are sure to be the subject of huge media interest in China as Guo and Tiger were before them.”

Team Director Bruno Dubois highlighted the initial focus of the campaign. “Our priority is the recruitment and training of the Chinese sailors. This is very clearly the biggest challenge we have – to condense many years of experience of the average Volvo Ocean Race crew into just 10 months.

“But equally this process is at the heart of the project; we want to leave a real legacy that will both motivate the Chinese to want to embrace the sport of sailing, and be able to develop the talent so that, ultimately, a future campaign could be 100% Chinese.

”It had already been revealed earlier this year that the next race would again feature a stopover in China in the port of Sanya. The city in the Hainan Island province successfully hosted the event in 2011-2012, following Qingdao who became the first Chinese hosts in the previous edition of 2008-09.

14 Comments

 1. Henrik Oct 30, 2013 Reply

  Well done! Det här blir ett gott race att följa.

 2. Ulf Brändström Oct 30, 2013 Reply

  Seglade mot Guo Chuan 2011. Märklig kille-:)

 3. JJ Oct 30, 2013 Reply

  Dongfeng är väl ägt till 45% av Volvo, känns mer som ett (desperat?)försök att fixa fler team. Snart har vi ett Renault team och ett Mack team också.

  • Anders Averdal Oct 30, 2013 Reply

   Eller som Martin Sothell utryckte det: Det finns många team som har mycket erfarenhet av att segla denna typ av båtar. Så de behöver inte stå med löner i 1,5 år för att vara konkurrenskraftiga, behöver inga båt- och segeldesignteam under flera år. Men kan ändå vara konkurrenskraftiga. Man kunde ana att han kände nog till mer än han berättade.
   Så förhoppningsvis lär vi få se fler team snart.

 4. Lasse Bergkvist Oct 30, 2013 Reply

  Det är väl perfekt – ju fler team desto roligare att följa. Livet blir tråkigare om inte Volvo Ocean Race blir av – eller nästa Americas Cup, eller Fastnet Race osv. Hoppas det blir några duktiga svenskar och svenskor som får chansen att vara med och prestera fint även denna gång!

  • Pelle Pedersen Oct 30, 2013 Reply

   +1 till både Anders och Lasse!

   • Sam V Oct 31, 2013 Reply

    +2! Tror på åtta team. Minst.

 5. Anders Nov 1, 2013 Reply

  Är VOR ett bra sponsorobjekt för både SCA (bindor) och Dongfeng (lastbilar)? Det är ju som att säga att jordgubbssylt passar till både ärtsoppa och pannkakor?

  • Petter Nov 1, 2013 Reply

   varför inte?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 1, 2013 Reply

   Sponsring handlar om kommunikation, och precis som i fotboll, hockey eller bilsport så kan ett format fungera på många olika sätt både för att bygga varumärke, kommunicera internt och externt och ha sjysst hospitality.

   VOR har fungerat alldeles utmärkt för sportkläder, telekom, bilar. propellrar, finans, säkerhet, regioner och en rad andra verksamheter som har ett behov av att nå ut globalt.

   • gurra Nov 1, 2013 Reply

    Sailing – is all about communication between people

  • Per Svanberg Nov 1, 2013 Reply

   Det är väl inte VAD man säljer som är det viktiga för om man skall göra denna typ av satsning eller ej utan om man tror sig ha en global marknadspotential för sina varor och tjänster där kundgruppen samtidigt sannolikt skulle kunna tänka sig att reagera positivt med segling som kommunikationskanal

 6. Lasse Bergkvist Dec 3, 2013 Reply

  Härligt! Det är en skeppare som inte håller igen – full gas gäller! Nu hoppas vi på ytterligare några team!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.