Live debrief och prisutdelning watski2star

12 Comments

 1. Johan Lundqvist Nov 17, 2013 Reply

  Prisutdelningen och debriefen som behandlade segling i dimma finns nu publicerade på Playkanalen: https://watski2starplay.solidtango.com

 2. Author
  Peter Gustafsson Nov 17, 2013 Reply

  Intressanta diskussioner. Framförallt att så många verkade ladda på fullt i rundningen så att marginalerna blev mycket små.

  • Team Dehlerdoris Nov 17, 2013 Reply

   Det var galet att runda Västerviks angöring i tät dimma & mörker o med hyfsat bra vindtryck. Vår jättebra 180 gr vridbara Ray 435 plotter visar tyvärr inte AIS-mål, bara PC-n i ruffen o det var inte läga o vara i ruffen så himla ofta då. Vi skymtade lanternor som rörde sig snabbt i sidled o folk skrek men om båtarna var 6 meter ifrån eller 50 meter gick inte att avgöra. Det kändes defenitivt inte safe. Vår spinnaker fick en skada nära ett av hornen vid rundning så vi beslöt att bara köra spirad G1, vi loggade stadigt 10-12 knop ändå, men vi tyckte faktiskt “safety first” iställer för att ligga på max o tröttheten sätter också sina spår. Av nå´n jäkla anledning så har den där rundningen vid Västervik varit strulig nästan varje gång, det grundar up o sjön blir skitstökig.
   Stefan K
   http://www.dehlerdoris.blogspot.com

   • Leffe Nov 18, 2013 Reply

    Lite chockad över att några vågade köra utan att ha någon AIS display alls ombord, vi utgick lite naivt i från att alla hade ais så att vi inte bara såg dem utan att alla andra faktiskt kunde se oss också, men så var tydligen inte fallet.

    Leffe

    • Peter Nov 19, 2013 Reply

     ger inte AIS en falsk trygghet? det kan ju finnas andra båtar på sjön som inte har AIS och som inte deltar i kappseglingen.

     utdrag ur de internationella reglerna till förhindrande av kollisioner till sjöss:

     Regel 6 – Säker fart
     Ett fartyg ska alltid framföras med säker fart. Farten ska anpassas så att fartyget kan vidta lämpliga och effektiva åtgärder för att undvika kollision. Farten ska även anpassas så att fartyget kan stoppa inom ett avstånd som är lämpligt utifrån rådande omständigheter och förhållanden.
     Vid bedömning av vad som ska anses vara säker fart ska man ta hänsyn till bland annat följande faktorer:
     a. På alla fartyg ska man beakta
     1) rådande siktförhållanden,
     2) trafiktätheten, inbegripet anhopningar av fiskefartyg eller andra fartyg,
     3) fartygets manöverförmåga, särskilt avseende stoppsträcka och girförmåga under rådande förhållanden,
     4) under mörker: förekomsten av bakgrundsljus, exempelvis ljus från land eller reflexer från egna ljus,
     5) rådande vind-, sjö- och strömförhållanden samt närheten till navigationsrisker,
     6) djupgåendet i förhållande till tillgängligt vattendjup.
     b. På fartyg med funktionsduglig radar ska man utöver faktorerna i a beakta
     1) radarutrustningens egenskaper, prestanda och begränsningar,
     2) de begränsningar som följer med den avståndsskala som används,
     3) hur radarns förmåga att upptäcka påverkas av rådande sjöförhållan-den, väder och andra störningskällor
     4) möjligheten att små fartyg, is och andra flytande föremål inte upptäcks med radar på tillräckligt avstånd,
     5) antal, läge och förflyttning hos fartyg som upptäcks med radar,
     6) den exaktare bestämningen av sikten som kan möjliggöras när radar används för att fastställa avståndet till fartyg eller andra föremål i närheten.

     • Oscar Nov 19, 2013

      Krav att alla ska ha radar då? Blir ju det som återstår.

     • Peter Nov 19, 2013

      eller anpassa hastigheten efter förhållanden… ;-)

   • F424 Nov 19, 2013 Reply

    Även om vi var nästan ensamma vid rundningen så var det lite klurigt att lokalisera bojen. Vi hade inte varit där med båten tidigare och därför inte “pingat” det exakta positionen. I mörkret (vi passerade precis vid midnatt) och den dåliga sikten var det omöjligt att avgöra hur långt det var kvar till den blinkande elakt hårda och tunga plåtklumpen.
    De första timmarna söderut efter rundningen var väldigt speciella. Vi visste att väldigt många var strax efter oss och skulle köra ifatt och förbi under natten. Kändes nästan kusligt att ensam stya med gennaker i den ökande vinden (Anders låg på saccosäcken nere på durken och sov) och hela tiden titta över axeln efter lanternor, men det kom ingen! Vi såg bara en båt innan vi samlades ihop ett gäng nere vid blåljungfrun. Ytterligare ett bevis på hur skral sikten var. Jag upplevde däremot inte att situationen var olustig för att vi inte hade någon AIS så länge som vi var på läns. Vi var ju då på väg åt samma håll med hyggligt lika hastighet. Det var värre på kryssen på väg norrut när det plötsligt dök upp korsande båtar i dimman bakom genuan.
    //Niklas OE36Caprice

 3. Erik Barkefors Nov 17, 2013 Reply

  Har läst en del historier från kappseglingar på 1950-talet och då var det spinnaker ner vid solnedgången och man tog ofta ett rev också. Nu med AIS så tittar nog många på skärmen inför sitt eget beslut och går de andra båtarna fort (=spinnaker) så sitter den nog kvar på den egna båten också…
  Det finns nog inget enkelt svar med förbud för spinnaker vid ett visst antal m/s och nedsatt sikt. I så fall skulle det gå ut till hela fältet samtidigt och då slår det olika på olika bogar.

  • Erik Barkefors Nov 17, 2013 Reply

   ps. Det är säkert jättesvårt att få till ljudet men skulle jag fått välja så hade det varit kameramiken hela tiden. Kanske ett par mikar hängande i taket?

   • Johan Lundqvist Nov 17, 2013 Reply

    Kan bara instämma, planen var att få ett professionellt kamerateam att filma av eventet. Nu blev det tyvärr inte så den här gången.
    I samband med alla produktioner kring segling som Solidtango är inblandade i vill jag bara poängtera att vi inte är ett produktionsbolag, vi är endast leverantörer av själva TV-plattformen. Dock brinner vi för segling och gör allt vi kan för att “sprida” denna fantastiska sport, detta har då gjort att vi fått hoppa in bakom kameran ibland ;)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.