Massor med shorthanded 2014

Att segla på två eller helt solo har varit en trend under ett antal år. Vi har haft några av världens största shorthandedrace i regionen med Bohusracet, Watski 2star (numera Seapilot2star) och de race som no-crew fixar i Stockholmsregionen. Även klassiska race som ÅF Offshore Race lockar fler och fler shorthandedseglare.

I år verkar det hända extra mycket.

Först ett par helt nya race: Öckerö Shorthanded Race går 27-28/9 och verlar bli en perfekt säsongsavslutning här på västkusten. Anmälan är öppen.

No-crew har tagit initiativet till ett tuffare solorace över 24 timmar med Robline One Star. Målet är att köra på nationaldagan 6/6. Det skall bli spännande att se hur många hårdingar som tar chansen.

Robline One Star – For The Froudes Throphy

Den 6:e Juni är det dags för tuff solosegling. Banan går rätt ut på Östersjön och banlängden är av en längd att de flesta båtarna kommer att ha att göra i ca 24 timmar.

Halv jaktstart tillämpas vilket innebär att starttiderna beräknas så att båtarna skall vara hyfsat samlande när banan har seglats halvvägs vilket är när man är som längst ut på Östersjön.

Danska Sølvroret, där man seglar solo runt Fyn, har på två år blivit världens största offshore solorace. Detta race är min personliga utmaning 2014. Nu såg jag att även Sjælland Rundt satsar på både solo och doublehandedklass. Det vore någonting att bita i…

Vi kommer också att se en del förändringar i Seapilot2star. Jättekul med en ny och aktiv huvudsponsor, och det pågår en del intressanta diskussioner både i Norge och Sverige.

Den största färändringen är bansträckningen på Seapilot2star Skagerakk som nu blir mer kustnära och består av två etapper på 130 och 90 distans. Läs mer på Seilmagasinet. Personligen kan jag sakna den gamla “Skaw race-sträckningen” till Arendal och Marstrand som gjorde detta till ett lite tuffare race. Men det nya formatet lockar förhoppningsvis fler båtar.

Skall vi tippa på att någon tar upp stafettpinnen för ett riktigt tufft race på Skagerack?

Shorthandedkalender (mer än 30 startande)

16 Comments

 1. Erik Barkefors Jan 28, 2014 Reply

  Nyköpings Segelsällskap lägger ner Juninatt och tar upp Örsbakens Shorthanded. En korsochtvärsbana på ca 18 nm. Perfekt i tid helgen före Watski… sorry… Seapilot2Star. Om det blir fler än 30 startande få vi se man jag tror på det!
  Niklas på Tangosailing fick förhandsinfo och skrev:
  http://www.tangosailing.nu/2013/12/12/•-ny-sh-segling-pa-orsbaken/

 2. kalle Jan 28, 2014 Reply

  Jättekul med Öckerö Shorthanded Race. Perfekt tid på året osv. men det finns ju fortfarande inga singlehandseglingar på västkusten…

  • Pelle Pedersen Jan 28, 2014 Reply

   kalle!, Då får du väl göra som J-O o Co; starta en!!

  • JanO Jan 28, 2014 Reply

   Hej Kalle, jag fick många frågor om att köra en singlehandklass men vi valde att inte ta med det i år. Möjligt att vi tar med det nästa år när vi sett hur konceptet går.

   JanO, XSS

   • Author
    Peter Gustafsson Jan 31, 2016 Reply

    Bra initiativ. de har också lovat att se över banan, då den har varit ganska krävande även för doublehanded-seglare (många rundningar och trånga passager i skärgården).

    Tyvärr krockar man med Marstrand Big Boat i år,

 3. kalle Jan 28, 2014 Reply

  OK Får väl vänta ett år,eller så kör jag själv på ÖSR…(-:

  (Inte meningen att låta gnällig . Det verkar verkligen bli ett kanon-helg)

  • Pelle Pedersen Jan 28, 2014 Reply

   :)

 4. Morten Lorenzen Jan 28, 2014 Reply

  Sjælland Rundt 2014 – 26. juni ifrån Helsingør – åben for alle, shorthanded, doublehanded, singlehanded and fully crewed ;-)

  https://www.facebook.com/sjaellandrundt?fref=ts och http:www.sjaellandrundt.dk

 5. Leino Svensson Jan 29, 2014 Reply

  Århus 2star 14-15 Juni. Verkar vara trevligt upplägg med gemensam middag och en natts sömn mitt i racet. http://www.aarhus2star.dk/

 6. Leino Feb 2, 2014 Reply

  Danskarna kör en doublehandedserie: Classic Fyn rundt, Århus2star och Watski2starKattegatt. Verkar som vi blir minst 4st Minis som seglar dessa tre. :)

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 2, 2014 Reply

   Kul. Från att ha varit ett ganska tråkigt land ur kappseglingsperspektiv (med undantag av Kerteminde Big Boat och ett par höstrace i Sundet) så har man plötsligt flers auperheta race som man vill köra.

 7. Peter K(u...) Apr 25, 2014 Reply

  Ornö Runt introducerar shorthanded-klass i år också, http://www.ornorunt.se/

 8. srsseglaren Jan 31, 2016 Reply

  Vad händer med No-Crew ?
  Siten nere i flera dagar ?
  http://www.no-crew.se/

  • JIMMY Feb 1, 2016 Reply

   Sajten har blivit hackad. Jag ska försöka fixa det när jag får lite tid över…

   • srsseglaren Feb 2, 2016 Reply

    På så vis, no stress.
    Vart först rädd att det var nya prioteringar.
    Blev lite lugnare nu :-)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.