Vad spanar man in på Allt för Sjön?

Till skillnad från i Göteborg, så ställs det ju faktiskt ut lite nya spännande segelbåtar på Allt för Sjön. Förutom jättefina båtar från Arcona, Dehler, Salona och de lite större spelarna så finns det ett par saker som jag själv hade velat spana in.

seascape27_afs2

Den första är Seascape 27. Det har ju skrivits & filmats massor, och det verkar som att de som beställt båtar ha svårt att få fram dem, så någonstans har man ju träffat rätt. Första båten i Sverige skall tydligen till Malmö och de nya ägarna efter mässan. Kul & grattis!

seascape27_afs1

Att alla skall foila vet vi ju, så det är kul att man nu får ett seriebygge med Flying Phantom. Skall bli spännande att se hur många som nappar på detta?

Vad har ni andra för tips på vad man skall spana in?

39 Comments

 1. Finne Mar 1, 2014 Reply

  Går de att få ett reportage av Seascape 27? Det är en av de intressantaste båtarna för tillfället.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 1, 2014 Reply

   Provsegling står på schemat, så håll ut.

   Säg inget till importören – men det var längesedan jag var så sugen på att prova en ny båt :-)

  • Mats V Mar 1, 2014 Reply

   I väntan på PGs test kan man kolla Båtnytt nr 9, 2013.

 2. DehlerDoris Mar 1, 2014 Reply

  Tycker nog att Beneteu 55:ans diskmaskin var lite låg invändigt…
  Stefan K

 3. Stoffe Mar 1, 2014 Reply

  Vad sägs om Neppare? 1 st utanför mässan och 1 st i A-Hallen.

 4. Sture Smith Mar 1, 2014 Reply

  Watski Two Star Skagerack från Norge 2013 har tyvärr tagit bort trackingen men där kunde Ni följa Seascape 27. Det var med två stycken. På kryssen ut mot Arendal var dom sist !?!? med Down WInd hem var dom först !!?
  Alltså en helvetes släde att gå på undanvind. Seglade snabbare än X 442 Pixelina på undanvinden. Och den X båten är en av mest välseglande båtarna i Norge, riktigt snabb.

  • DehlerDoris Mar 2, 2014 Reply

   Sture, nog svårt kryssa jättesnabbt med en liten 27 fots båt. Med tanke på Youtubefilmer osv på bloggar så är det knappast kryssbogar som visas. I verkligheten är det ju sällan enbart undanvind >10m/s på racen även om det förståss är häftigt fun med 15-20 knop i 130gr TWS. Segelbåtar är kompromisser o för de flesta så tror jag att goda kryssegenskaper i normala vindstyrkor är en riktigt viktig parameter. Man kan inte få allt o för min del så får 10-12 knop på slörarna räcka, även om loggen har gått över 14 nån gång, t.o.m. med jollen hängande efter..
   Seascape 27 är en jättefin båt men man ska veta om var båten och liknande har sin fulla potential och inte bli besviken inkl. fel SRS om man blir frånseglag på kryssen av en Linjett 33.
   Stefan K

   • DehlerDoris Mar 2, 2014 Reply

    Hmm..130 gr TWA ska det förståss va. Seascape är säkert en riktigt kul båt på undanvind.
    Stefan K

 5. Per lundqvist Mar 1, 2014 Reply

  Man kan besöka havskappseglingsförbundets semnarium söndag 9/3. 10.30 – 11.15 har vi info för de som är sugna för att pröva på men inte riktigt kommit till. Sen kommer ett block med säkerhet, expedition (routing programmet mm) , info om ÅF offshore, etc samt ett block om segel. Rum K21. Fritt inträde. Lunchbreak 12-13.

 6. Andreas i HP Mar 1, 2014 Reply

  Seascape 27.
  Skum storskot o roderlösning.
  Bara roderutslag på ca +/-20grader?
  Det har jag inte uppfattat på tidigare filmer/bilder.
  Är det serielösningen?

  • Jonas Caspersson Mar 2, 2014 Reply

   Jag reagerade precis som du. Är det någon som vet?
   Den går ju inte att hantera båten med en dylik lösning, jag ser en trång startlinjen framför mig och då vill man kunna bända runt sin båt snabbt.
   Denna lösning är ju helt kass!

   • Erik Barkefors Mar 2, 2014 Reply

    Kolla utväxlingen till rodren innan ni dömer ut lösningen.

    • Jonas Caspersson Mar 3, 2014 Reply

     Utväxling?
     Nu är jag inte med…

    • Jonas Caspersson Mar 3, 2014 Reply

     Ah, det finns någon form av länkade med utväxling under däck! Då är jag med. Tack för upplysningen.

     • Hannu Mar 4, 2014

      Nope, länkaget sitter allt på utsidan, svarta stag som går till båda rodren från bakkanten på rorkulten! Infästning i rodret ganska långt bak därav blir det en utväxling av roderrörelsen.

     • Jonas Caspersson Mar 4, 2014

      Tack för förtydligandet.

     • Jonas Caspersson Mar 4, 2014

      Tack för förtydligandet.

     • TobiasG Mar 5, 2014

      Jag seglade Seascape 27 i slovenien i somras och kan meddela att den är rejält genomtänkt vad gäller funktionen på skot och roder. Det funkar mycket fint som det är konstruerat med en bra kontroll i rodret samt att alla trimtampar och skot sitter på rätt ställe. Riktigt kul båt med storbåt stabilitet trots litenheten. Tyvärr var inte alla familjemedlemmar lika optimistiska som jag så priset blev svårt att motivera….

 7. Malcolm Mar 1, 2014 Reply

  Jag fastnade för Antals block hos Jollespecialisten/One Design Center som ställer ut i A-hallen. Nu blir det Antal block och winschar på min FinnFlyer 34. En liknande båt som den på mässan fast med med rorkult, något djupare köl och en kolfibermast. Å några Karver prylar också…

  • Hasse Mar 2, 2014 Reply

   Låter som en kul båt, grattis!

 8. Anders B Mar 2, 2014 Reply

  Sacco-säck på railen – var hittar man den?

  • Pelle Fälth Mar 2, 2014 Reply

   Saccosäcken gör Seascape själva, dunderskön att sitta i eller ligga på

  • Pelle Fälth Mar 2, 2014 Reply

   Saccosäcken gör Seascape själva, dunderskön att sitta i eller ligga på

  • Anders Mar 3, 2014 Reply

   Förvaringsväskorna inne i båten (eller vad man ska kalla dem) – smart lösning på Seascapen! Sjysst alternativ till 5-6 seglarbagar som flyter omkring lite planlöst inne i båten, bland segel och sovande besättning. Kan man få tag på dem någonstans? Känns lite omständligt (och kanske “lite dyrt”) att beställa en Seascape bara för att få tag i väskorna… :-)

 9. Pelle Fälth Mar 2, 2014 Reply

  Nu är ju jag lite partisk men har man inte sett D-kanoten Tejst, som byggs mitt i Göteborgs centrum, så tycker jag man skall kolla in de två båtar vi visar på mässan. Samtidigt så kan man ta en titt på Flying Phantom som ligger mitt emot, den ser fantastisk ut.

 10. Nobbe Mar 3, 2014 Reply

  Fareast 26, visserligen nåt år gammal nyhet. Men den borde ligga högt på listan för potentiella köpare på svenska marknaden. Stor sittbrunn, fina utrymmen och enligt tester en välseglande allround båt. Skulle vara kul att se hur den lyckas på SRS-tävlingar med en laddad besättning. Känns som ett bra alternativ till de som funderar på en överprisad och trött 70/80-talare.

 11. Lasse Bergkvist Mar 3, 2014 Reply

  En mycket vacker Neppare – vill ha känsla på den! Kollade förstås in Seascape 27 – kommer att gå extremt fort i vissa vinklar – kan vara vass på 2Star-tävlingarna! Nya Hanse 345 kanonbåt för familjeseglare, Salona 33- kommer att bli en storsäljare! Fortsatte crusinginköpen till Tindra: stävpeke med inbyggd stege – sköna sittdynor med ställbar rygg till sittbrunnen! Njut av mässan – sjösättning i början av april i år!

 12. nils virving Mar 6, 2014 Reply

  Två klassiska skönheter med SM sedan 1945. En redan vid huvudentren i plast och en i trä byggd 1953. Förra årets SM samlade 29 båtar, träbåten 180 som visas på mässan tog SM et ! 1150 kilo kan dras på släp efter vanlig personbil.Vid kappsegling endast två personer inga gastproblem. Starkt klassförbund.Neptunkryssaren är en klassisk svensk skönhet.Pröva på Du ångrar det inte……
  Årets SM går början av aug Arkösund.

 13. Michael Berg Mar 7, 2014 Reply

  Saccosäcken kan man köpa via oss det är bara att kontakta oss.

  VH/ MB

  http://seascapenordic.se/

 14. Martin Mar 8, 2014 Reply

  eSea tycker jag man skall kolla. En jolle som seglas själv eller med halva familjen, kan lastas på biltaket (så man kan segla i fjällen), kan ta en campingpackning, man kan t.o.m sova på durken, kan kappseglas, är något snabbare än lasern och inte minst rullmasten som gör att man gärna seglar en halvtimme på morgonen innan man åker till jobbet. Allt detta låter ju kanske lite för bra för att vara sant. Men om de får ihop bitarna kommer jag nog köpa en.

  • DehlerDoris Mar 8, 2014 Reply

   Jaha Martin, o vad ska den andra halvan av familjen göra då? Sitta hemma o sura/fundera på skilsmässa för att någon i familjen har köpt helt fel segelbåt?
   Stefan K

   • Joakim Mar 8, 2014 Reply

    Med en seglingskunnig fru köper man två kanske. Säker bättre ur skilsmässoaspekten än att köpa en familjeholk och övertala en icke seglingskunnig fru att haka på det intresset.

   • Martin Mar 9, 2014 Reply

    Låter som helt fel familj, inte än helt fel båt.

 15. Lars Mar 8, 2014 Reply

  J/70, vilken båt!

 16. Raketen Mar 9, 2014 Reply

  Jag var och kikade runt i fredags.
  Det jag kikade lite extra på var naturligtvis J70, seascape 27, Salona 33 och Finflyer 34.
  Reviderar mitt inlägg i tidigare tråd angående båt för en nationell liga.
  Känns klockren. Inget speciellt. Men inte heller några nackdelar! Förutom att det kanske är lite mycket pengar för båtstorleken. När man kittat klart med trailer osv? Ryktet säger 20talet? Båtar sålda i Sverige..
  Seascape 27. Verkar riktigt, riktigt kul båt! Frugan ville inte! Ha en sådan.. :) ( Hon tyckte naturligtvis att ” husvagnarna” var bäst… Däremot tyckte hon Finnflyer 34:an var nr1! När hon vägt in mina synpunkter! :) (dessutom hade killen som förevisade båten absolut trevligaste bemötandet av alla!)
  Salona 33 väckte ha begär den med. Fin båt som man nog kan ha en hel del kul med. Både race och semester.
  Dehler 38 är Ruggigt snygg! Kanske för snygg för att dra böta segel i ruffen.. :) Skitsnygg var min spontana kommentar är jag kikade ner i ruffen! Men, som det noterats tidigare.. Populärt med ljusa dynor m.m. Men fruktansvärt opraktiskt i en båt. Kappsegling eller ej..
  Flygande vattna var ju döfräck! Inget för mig tror jag. Men en entypsklass i Svedala vore ett lyft för segelsporten här hemma! Någon som har koll på prisbilden?
  Annars tyckte jag det var väldigt tunn mässa. Tillbehörstorgen hade naturligt vis gott om solpaneler, sittdynor, kaffekokare m.m. Men var är alla riktiga segelbåtstillbehör? Benns hade en del som vanligt.. Men inget upphetsande.. Kikade på elektroniktillverkarnas montrar. Trots att man kikat i en monter på instrument mm en längre stund. Så kommer ingen självmant fram och frågar om är särskilt intresserad av något. Dåligt! Verkar inte gå någon nöd på dem i den branchen.
  Käkade iaf en hel del “glass” :)

 17. Raketen Mar 9, 2014 Reply

  Flygande vattna = flygande cattan.. Dj..a autocorrect i paddan!

 18. AndersH Mar 10, 2014 Reply

  Nu är Seascape 27:an på plats i Malmö efter mässan.

  Hoppas att kunna ha den i vatten med segel inom 2-3 veckor. Idag var det 16 grader men nästan vindstilla när vi parkerade båten.

  Kommer senare att ligga i Dockan (5 min promenad från Centralen) under säsongen.

  Här är en länk till ett publikt fotoalbum på FB:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152136506101773.1073741831.568881772&type=1&l=c227355073

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.