Pantaenius Bohusracet 2013 | debrief

Idag hade vi debrief från förra årets Bohusrace hos North Sails i Göteborg. Alltid lika kul att träffas och snacka igenom racet och man blir så klart taggad att köra igen. Extra kul var att nära hälften av deltagarna tänkte segla racet för första gången. jag är ganska säker på att man når över 200 deltagare och nytt rekord.

Till min hjälp hade jag Carl Stark som blev 5:a totalt i sin Manzanita kvartstonnare. Carl är 22 och köpte båten för 15.000:-. Han har inte ändrat nånting utan viasar att man kan göra bra ifrån sig med det man har. Förra årets totalseglare, Jan Svernhage med sin nya Xp-38 Snubbler, gav sin syn på var racet avgjordes.

Våra observationer finns ju sedan tidigare här.

Som vanligt många bra tips och de gamla sanningarna verkar stå sig. Var väl förberedd, ät & sov, disponera racet smart, gör få misstag och ha kul. Enkelt!

När jag gjorde presentationen så lade jag lite extra krut på att åskådliggöra skillnaden mellan oss och Snubbler.

bohusracet2013-placeringar

Först i placeringar där det tydlig framgår hur Snubbler gör ett klipp på andrasträckan och sedan nöter sig i topp. Vi är inte riktigt lika rappa på andrasträckan, men seglar sedan lysande. Att vi får ett annat väder mellan Ulsholmen och Mjölskär är inte mycket att göra åt, och vi är mycket nöjda med hur vi genomförde racet.

bohusracet2013-tider

Det blir ännu tydligare när man tittar på tidsdifferenser på respektive sträcka (staplarna) och den ackumulerade skillnaden (kurvan). Man kan konstatera att det aldrig är över.

4 Comments

 1. Henrik Apr 8, 2014 Reply

  Hade anmält mig men fick förhinder på jobbet i sista minuten. Tråkigt då detta är första gången för oss med.

 2. Anders B Apr 13, 2014 Reply

  Carl Starks Manzanita totalrenoverades 2006 och var inte en standardvariant. Ny sittbrunn, ombyggd rigg med svepta spridare och röstjärn i relingen. Peke och gennaker är nya!

  • seglaren Apr 13, 2014 Reply

   ..Den typen av ändringarna faller kanske under, “Han har inte ändrat nånting utan viasar att man kan göra bra ifrån sig med det man har. ” P

  • Author
   Peter Gustafsson Apr 13, 2014 Reply

   Den såg mycket fin ut, så jag misstänkte att det inte bara var första bästa båt på Blocket :-)

   Men faktum kvarstår att man kan köpa en billig/prisvärd båt och ställa upp utan att fundera så mycmet mer. På samma sätt valde Snubbler att bara ha en enda fock på rulle.

   Bara för att motbevisa dem som säger att man inte kan vara med för att man har inte optimerat sin båt, eller att man bara skall fixa massa saker innan man ställer upp. Ta det ni har och var med!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.