Foiling kite 25% snabbare än Moth & Formula

speedmmo-2

I tisdags hade jag chansen att spana in ett race mellan några olika farkoster när vi körde pressträff inför Malmö Sail Week.

Två foilande kiteseglare, Nils Åkervall i en Moth och så två Formula Windsurfing. Kort bana utanför västra hamnen, 5-6 sekundmeter och srart med hare. Alla bra med och i stort sett samma väg på banan.

Nedan är tiderna (sekunder) för ett race. Det andra racet de körde såg nästan exakt likadant ut med samma ordning i mål.

Upwind Downwind Total
Kite1 152 94 245
Kite2 180 +19% 96 +2% 276 +12%
Moth 193 +27% 115 +22% 307 +25%
Form1 203 +34% 124 +33% 327 +33%
Form2 223 +47% 140 +49% 362 +48%

Mothen behöver alltså 25% längre tid för att ta sig runt banan. Formulabrädorna är aldrig nära Mothen. Stämmer väl med hur det såg ut från land där Mothen var ca halva styrborslayline bakom första kite. Att skillnaden på undanvind är mindre än på kryss var lite förvånande, men det ligger väl inom felmarginalen?

Den bästa kiteseglaren var riktigt duktig, så kanske skillnaderna blev väl stora. Men trenden är tydlig – en kite på foil slår allt annat på vattnet just nu.

sailweekmalmo14posters

Malmö Sail Week kan bli ett riktigt kul arr. Första helgen kör Red Bull Battle of the Sund med 250 kite-surfare som kör fram och tillbaka till Flakfort i Danmark.

12 Comments

 1. Per Svanberg Aug 7, 2014 Reply

  Såg ett liknande test på SA för ngt år sedan (då inte med foiling kite dock utan raceboard/kite). Då var Moth alltid hopplöst efter Formula Windsurfing. Jag tror att samtliga dessa farkoster (varav jag själv endast tävlat i Formula) kräver väldigt mycket av sina utövare för att kräma ur vad som går. Dvs resultaten är väldigt avhängiga VEM som seglat. Denna typ av “slutsatser” är tveksamma om de kan göras ens på nationell nivå då även toppen i Sverige får storstryk på den internationella arenan. Om världsmästarna i resp klass tävlar mot varandra…i olika vindstyrkor…ja då kan man nog börja dra slutsatser.
  Tycker
  Per

 2. Peter A Aug 7, 2014 Reply

  Såg också en liknande jämförelse för några år sedan men då körde man kite (inte foilande), Moth och 49:er. Även här vann kiten ganska klart och 49:ern såg ut att stå stilla i jämförelsen med de andra två.

  Då alltså även en icke foilande kite vann över en Moth får en att undra över hur stor skillnaden är mellan en vanlig kite och en foilande. Man har ju inte direkt mycket motstånd i vattnet från början…

 3. Lars M Aug 7, 2014 Reply

  AC72:a är snabbare än kite, dom testade under Americas Cup. Hade ju varit kul om kiten hade varit snabbare!

  • Lars M Aug 7, 2014 Reply
  • Author
   Peter Gustafsson Aug 7, 2014 Reply

   Det hade varit intressant att göra om det där med en foilande kite. Och runt hela banan.

   • Lars M Aug 7, 2014 Reply

    Ja, vi kanske får se det med kite vs AC62 !

   • Sam V Aug 7, 2014 Reply

    Foiling Week på Garda förra månaden avslutades med ett mixed fleet race. Alla möjliga och omöjliga foilare, bana runt bojar, kite foilers tog alla pallplatserna.
    Och då fanns det hydrodynamiker på plats som menade att kitesens foils ännu är underutvecklade.

   • Jeppe Aug 15, 2014 Reply

    Ja, de skulle kört mot en foilande Johnny Heineken istället. Oracle skulle ställt upp i Bridge to Bridge racet helt enkelt, men de hade kanske fullt upp med annat den dagen ;-)
    https://www.youtube.com/watch?v=1u-xReCkiWI

 4. sillstryparn Aug 7, 2014 Reply
 5. Gustav Morin Aug 7, 2014 Reply

  Spännande siffror! Känns som att Motharna utvecklats en del senaste åren.
  Jag kappseglade lite Formula mot en Course racing-kite förra sommaren och fick pisk så det stod härliga till. Jag är förvisso en kass vindsurfare men i lätta vindar vågar jag ändå säga att race kite-brädan är klart snabbare. I år skulle vi kappsegla igen men min motståndare hade bytt upp sig till just en foilbräda. Hur det gick kan ni se här…: http://www.hamnen.se/bloggar-kronikorer/adrenalin/fyra-ganger-snabbare-aen-vinden-pa-flygande-surfbraeda.html

 6. Magnus Aug 8, 2014 Reply

  En kommentar till jämförelsen är ju regelbegränsningarna hos moth och 49er. Mothen är begränsad till 8 kvm. 49ern är ju begränsad till de one-design som finns.
  Antar att kitarna och formula har olika storlekar som man byter efter vindstyrka. Alla dessa av betydligt större storlek än mothen men mindre än 49er misstänker jag.

  Det som är fascinerande med kitarna är väl just hur väl de kryssar.

  //Magnus

 7. Ted Aug 8, 2014 Reply

  Utvecklingen är ju helt otrolig.
  Roliga tider att hålla på med vattensporter!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.