P28 Turbo Ingeborg

p28turbo-1

Det är alltid kul att se vad våra rock-stars seglar när de är lediga. Vad sägs om Anders Lewanders lilla godbit?

This is a first photo of my little privat classic yacht Ingeborg, Pacific 28 by Hallberg-Rassy from 1967, original oregon pine mast.

Square head Radian main with topmast runners, new shroud base, 107% Radian Jib on hanks, up wind Code 0 Racing NorLam 3.2 with removed forstay for easy tacking, topdown furling Profurl Spinex A2. One singel rope dyneema SK 78 FSE Robline Ocean 5000, 5mm for all standing rig, halyard, sheets, lifelines….

Power, very easy handling and fun!

More photos later this early autumn…

/Anders

12 Comments

 1. Anders B Sep 5, 2014 Reply

  Riktigt häftigt, det här var drömbåten när den lanserades på Allt för Sjön i Ostermans marmorhallar tidigt 60-tal. Undrar förstås över SRS för en sån skapelse. Vågade inte använda SK78 som vant till min Hansson 31, kanske dags att ompröva det beslutet?

 2. Herman Claesson Sep 5, 2014 Reply

  Kul att få se din båt Anders! Är det frugan som sitter bredvid?
  Vore en sån segelsättning kanske nå´t för svågerns Ballad?

 3. Author
  Peter Gustafsson Sep 5, 2014 Reply

  Är det ett ålderstecken om man börjar snegla på en gammal Enderlein eller liten S&S att mecka med?

  • Göran/Xusidus/X-382 Sep 5, 2014 Reply

   Jag drömmer om att i framtiden glida fram i en IF, Späckhuggare eller varför inte i en Andunge.

  • Pelle Fälth Sep 11, 2014 Reply

   Ålderstecken eller mognad, vete fan men visst har man vissa gamla favoriter som man skulle vilja ta tag i och uppdatera. Här är min dröm, Improbable, ritad av Gary mull ( input från Ron Holland bla) Surfade i över 20 knop vilket inte var så vanligt i början av 70-talet
   http://www.batbyran.se/Batbyran/imp.html

 4. Thomas Wiberg Sep 5, 2014 Reply

  SWEET!!! Till Peter: Nej, jag tror inte att det är ett ålderstecken, snarare sinnenas mognad. (Då menar jag att en båt ofta är mer än bara ett redskap). Många, däribland jag, anser att det är en positiv egenskap att en båt är vacker, att den berör. Kappsegla kan man göra ändå, det är ju därför vi har handikappregler. Inget kan väl bli häftigare eller vackrare när en båt från 1930 vinner Trans Pac både 1936 och 2013?

 5. Dan Sep 6, 2014 Reply

  En verkligen positiv aspekt av segling är att man kan ha lika mycket ut av seglingen vid 5 års ålder som vid 85, finns många bevis på det runt om i världen. Man kan till och med prestera på topp kappseglingsmässigt runt pensionåldern om man har rätt position ombord och drar nytta av all erfarenhet och kompetens istället för fysik. Inte så många sporter som ger den möjligheten.

  Cirkeln är sluten när man börjar i en träoptimist och slutar i densamma :-)

  /Dan

 6. Fredrik Eliasson Sep 6, 2014 Reply

  Det är ju inte så att man längtar till träoptimisten.;)

  • Dan Sep 6, 2014 Reply

   När du väl är fullmogen gör du det ;-), billig kista dessutom och helt i recyklingens tidevarv :-)

   /Dan

 7. Jonas Sep 6, 2014 Reply

  Wow! Den båten ägde jag tillsammans med min far 1990-96 och gjorde en hel del renovering på, då vi köpte den mer eller mindre i delar från ett dödsbo. Vi hade dock aldrig en så häftig segelgarderob… Masten är förresten ihoplimmad av oss. När vi köpte båten var den 4 grå brädor som låg på marken bredvid båten. Tydligen så lyckades vi göra ett bra jobb där :)
  En mycket behaglig segelbåt som jag har många härliga minnen från.
  Ser fram emot fler bilder!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.