Alla SM på samma gång

Tidigare har ju SM varit lite utspridda, dels på initiativ av klassförbunden som ofta haft sin “traditionsenliga” vecka, men även fördelade på t.ex. Marstrands- och Sandhamnsregattorna.

I år verkar allt hända på en och samma vecka:

606 SM i Lidköping
M22, M30 SM i Nynäs
C55 SM i Skanör
CB66 SM på Viken-Ägir

KSSS kör en Sandhamnsregatta med
SM/EM Farr30
SM Express
KM J/70

Och dessutom går EM i ORCi i Pärnu Estland samtidigt.

Historiskt har väl 606 alltid kört v32 och Express v31 för att undvika krock. En del gastar verkar dubblera mellan de större inhemska klasserna. Någon hade tänkt att köra 4 SM men måste nu välja.

606-klassen diskuterar på sin Facebooksida om man skall byta vecka framöver.

Bra eller dåligt med en gemensam SM-vecka?

13 Comments

 1. Calle Nov 27, 2014 Reply

  SM i segling skall gå på samma ställe samma vecka. Då blir det mycket mer media kring händelsen.
  SM i friidrott kör alla sina grenar under en vecka eller?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 27, 2014 Reply

   Jag tror inte det “blir” mer media bara för att alla seglar samtidigt. Men med ett större arr så har klubben kanske råd att göra det jobb som krävs.

   Å andra sidan så är det väl SM första hand till för seglarna, så jag vet inte om det är ett hållbart argument att vi kan tänka oss 15% färre seglare om vi får 15% mer utrymme i tidningarna :-)

 2. Pelle Lindell Nov 27, 2014 Reply

  Som jag ser det är det här ett utslag av en utveckling mot att det blir allt färre helger som är “acceptabla” för kappsegling med hänsyn till alla andra engagemang vi har i livet. Just nu är det bara 3 riktigt acceptabla helger kvar (V22, V26 och V32) under “högsäsong” och alla klasser och arrangörer vill ha sina stora event på dessa helger. På dessa tre helger är det typ 4-5 arrangemang på varje som man skulle kunna tänka sig att delta i medan resten av säsongen är rätt tom…….

  • seglaren Nov 27, 2014 Reply

   @ PelleL, kan du förklara vad du menar med att det endast finns 3 helger för SM? Finns väl flera helger än så även om man räknar bort midsommar och juli (semester).

   • Pelle Lindell Nov 27, 2014 Reply

    Vad jag tycker mig se är att på helgerna v,22, 26 och 32 får man störst deltagande på sitt event…alltså vill “alla” ha dessa helger. Orsaken till att det är så kan man ju spekulera i men jag tror det är så har: Före v22 är många upptagna med “vårbestyren” med båt och hus och annat. Efter v22 är det skolavslutningar mm och sedan midsommar och då går det inte att kappsegla. Helgen efter midsommar är OK och sedan är det semester och då kan man inte heller kappsegla. V32 är sista semesterhelgen och idealisk för kappsegling. Sedan börjar skolan och sen är säsongen slut……..

    • seglaren Nov 27, 2014 Reply

     hmmm, det innebär ju att de flesta större kappseglingar ligger på helt fel helger….. ;-)

    • Anders Nilsson Nov 27, 2014 Reply

     Går du i skolan Pelle?

     • Pelle Lindell Nov 28, 2014

      Nä..men många av mina seglarkompisar har barn som gör det ;-). Och visst är det så att det finns segling på andra helger men för mig är det en anmärkningsvärd ansamling av seglining på tre helger…….Jag förstår att det är för i 606 är erfareheten att man tappar 10-15 deltagere om man flyttar SM från vecka 32

 3. Magnus Myrenberg Nov 27, 2014 Reply

  Verkar som om jag ska vara på minst tre platser samtidigt…..

 4. Anders Nilsson Nov 27, 2014 Reply

  Passa på att kör SM i Havskappsegling första helgen i September. Absolut bästa helgen.

 5. Stefan Peterson Nov 28, 2014 Reply

  Som arrangör är det en utmaning att få till en helg med seglingar som inte krockar för mycket med andra arrangemang det finns en kort säsong på våren och sedan augusti och september. En annan utmaning är att SSF av någon outgrundlig anledning, glömde fråga i helgen, envisas med att lägga JSM veckan före midsommar. Detta är högsäsongen för seglarskolor och stökar till det på många sätt både för deltagare och möjligheten att få bra funktionärer. När vi genomförde JSM fick vi argumentera länge för att hålla det veckan efter midsommar istället. Nästa år flyttar ORCi SM en bit söderut och landar i Arkösund 4-6 september inbjudan kommer ut snart men NSS och SHF är lyhörda för seglarnas önskningar. Datumet är satt efter genomgång av andra arrangemang och passar förhoppnings flera. NSS erbjuder deltagare norrifrån att ligga kvar för att gå ner till Byxelkroken några helger senare. Blir vi några stycken blir det eskader segling med bastu på Håskö och nattgång tillbaks till Arkösund. Lite off topic men vad f-n det är fredag.

 6. Classe Nov 28, 2014 Reply

  Kanon Stefan

 7. Pär Dec 8, 2014 Reply

  En rättelse Peter. SM för CB66 kommer att seglas i Marstrand och inte i Uddevalla.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.