America’s Cup World Series till Göteborg

Och vi som tyckte det var trångt med M32 inne i hamnen :-)

Är Göteborg (i kombination med Marstrand) seglingens huvudstad på jordklotet? Det händer ju precis hur mycket som helst här:

 • Volvo Ocean Race, målgång i juni
 • America’s Cup World Series, augusti
 • Stena Match Cup Sweden, juli
 • Marstrand Big Boat Race, maj
 • M32 Cup, tbd
 • RC44 Sweden Cup, augusti

Dessutom har vi i regionen också tillgång till Bohusracet (världens största doublehanded-race), Silverudder (världens största solo-race), Færderseilasen (värdleds största kappsegling över natt) och VM i ORCi 2016.

Vi är lyckligt lottade!

GÖTEBORG BLIR VÄRD FÖR ETT AMERICA’S
CUP WORLD SERIES EVENEMANG UNDER 2015

Göteborg, 26 November 2014 – Artemis Racing och Göteborgs Stad kommer att arrangera America’s Cup World Series under sista veckan i augusti (28e-30e) 2015.

America’s Cup är den äldsta tävlingen i segling, 45 år äldre än OS och America’s Cup World Series är första steget i den 35:e upplagan av America’s Cup.

Serien startar sommaren 2015, där alla America’s Cup-teamen kommer att tävla med One Design AC45-katamaraner. Där man har möjlighet att samla poäng som tas med till nästa steg i tävlingen.Totalrankingen i America’s Cup World Series kommer att ligga till grund för poängställningen när America’s Cup Qualifiers startar 2017.

”Det är väldigt spännande att tillkänna ge att America’s Cup World Series kommer till Sverige nästa år. Det ger Artemis Racing ett bra tillfälle att visa upp vår sport och vår America’s Cup-satsning”, säger Iain Percy, Artemis Racing’s Team Manager.

”Det är ett otroligt driv i laget just nu, vi hoppas att den svenska publiken kommer heja fram oss under tävlingen. Vi ser verkligen fram emot att visa vad vi kan och prestera maximalt nästa augusti. Det här är det häftigaste seglingen som finns”, säger Fredrik Lööf, tre gånger olympisk medaljör och taktiker för Artemis Racing.

Max Markusson, Evenemangsche på Göteborg & Co, kommenterar:
”Göteborg är en stad med gedigen sjöfartshistoria och nästa år kommer vi få se en sommar med flera globala seglingsevenemang. Det är ett historisk tillfälle att få möjlighet att inte bara ha Volvo Ocean Race i juni utan också America’s Cup World Series i augusti. Artemis Racing tar sig an en stor utmaning och ger oss en möjlighet att visa upp staden vid vattnet globalt, och det kommer bli ett spektakulärt evenemang för Göteborgs invånare”.

Max Salminen, olympisk guldmedaljör och grinder för Artemis Racing säger:
”Det är fantastiskt vad som händer i seglingen just nu när vi går mot båtar som flyger fram – så kallad “foiling”. AC45 är definitivt den häftigaste båten jag någonsin seglat, det är en otrolig känsla när den lyfter upp ur vattnet och accelererar. Det kommer att bli en spektakulär show som man inte får missa”

Tävlingarna seglas antingen i Göta Kanal nära stadskärnan eller utanför Långedrag, evenemangsområdet kommer att ligga i Frihamnen.

”Ett av våra mål med America’s Cup World Series är att låta lagen och fansen komma närmare varandra,” säger Harvey Schiller, kommersiell kommissioner för America’s Cup. ”Seglingarna i Göteborg kommer ske nära land och ger därför alla svenska America’s Cup-följare en möjlighet att se snabba, kraftfulla och spännande seglingar.”

11 Comments

 1. Lasse Bergkvist Nov 26, 2014 Reply

  Skoj! Redan inlagt i almanackan! Heja Göteborg!

 2. Pelle Pedersen Nov 26, 2014 Reply

  F-n! Det blir stressigt hem e Fastnet!!
  Kommer dom att få plats i Frihamnen? Seglingarna alltså!

 3. Anders Dahlsjö Nov 26, 2014 Reply

  AC45orna kör väl på foiling i år? Så jag hoppas de kör där de har plats för det. Kul att det finns så många globala event som kommer till stan (Göteborg).

 4. Stefan Peterson Nov 26, 2014 Reply

  Toppen tur att döttrarna har slagit läger i Götet.

 5. Pelle Fälth Nov 26, 2014 Reply

  Detta känns stort! En kort sekund trodde jag de skulle köra med de stora monstren ;-)

 6. srsseglaren Nov 26, 2014 Reply
 7. Kattan Nov 26, 2014 Reply

  Jaaaaaaaaa!

 8. anders kuikka Nov 26, 2014 Reply

  Jätteroligt! Grattis Torbjörn o Max!
  /Anders K

 9. Johan B Nov 26, 2014 Reply

  Fantastiskt roligt för Artemis, Göteborg och Seglingssverige!
  Snyggt jobbat det som varit inblandade!
  //J

 10. Olle Nov 27, 2014 Reply

  Grattis GKSS! Bra jobbat!

 11. Gerhard Carlson Nov 27, 2014 Reply

  Saknas bara ISAF World Cup, när kommer det?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.