Svensk seglare dopad?

Vad fan är det som pågår här då?

Att kalla Pontus Dolfei, som kommer 20 på SM, för OS-hopp är väl en normal Expressen-överdrift, men det är väl ändå anmärkningsvärt att en Laserseglare dopar sig?

Någon som har koll?

20 Comments

 1. Jonny Petersson Dec 19, 2014 Reply

  Man får väl hoppas att det är någon medicin han tagit. Som så många andra åker dit på.

 2. Thomas Ottosson Dec 19, 2014 Reply

  Ja, vad ska man säga? Search magazine påstår sig ha fått reda på att det handlar om en “socialdrog”, vilket väl skulle kunna tyda på att grabben har rökt eller snortat något olämpligt. Men det måste än så länge betraktas som en ganska lös spekulation.

  På den aktuella seglarens hemsida talas det om en “seriös och positiv idrottssatsning”, vilket man naturligtvis skulle kunna göra sig lustig över. Men innan man gör det bör man betänka att det (trots Expressens uppgifter) inte handlar om något OS-hopp, i alla fall inte till 2016. Således inte en “offentlig person” som får beredd att tåla lite vad som helst, utan en ung kille som brinner för segling och som kanske borde besparas det gatlopp som nu håller på att samlas ihop.

  För som sagt, än så länge vet vi egentligen ingenting. Och tills vi vet mer är det nog lika bra att hålla klaffen.

  Om vi således släpper det aktuella fallet finns det ändå ett par generella frågor som skulle kunna vara värda att diskutera, nu när ämnet doping ändå är på tal.

  Det ena gäller den rent generella förekomsten av doping bland seglare. Det tycks finnas en bild av att det knappt existerar, vilket jag personligen har väldigt svårt att tro på. Numera är ju seglare som vilka elitidrottsmän som helst, och elitidrottsmän dopar sig ibland. Och det är ju alldeles uppenbart att seglare – i alla fall i vissa klasser – skulle ha precis hur mycket som helst att vinna på att dopa sig.

  Det andra gäller hur seglarförbundet, som tydligen har känt till det här fallet i åtskilliga veckor, har agerat (eller inte agerat). För de måste ju ha förstått att detta skulle komma fram? Eller?

  • Jocke_R Dec 19, 2014 Reply

   Väl skrivet

 3. Olle Dec 20, 2014 Reply

  Väl skrivet Henrik. Finns ingen anledning att skriva nedlåtande om Pontus resultat heller, han är i början av sin karriär i en av världens tuffaste klass. Vi skall inte spekulera i vad som skett, och fram tills vi vet vad det handlar om tycker jag som Henrik att vi skall hålla klaffen!

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 20, 2014 Reply

   Den perfekta kommunikationsstrategin för vår sport.

   Oavsett om seglare fuskar, ljuger eller blir avstängda för osportsligt uppträdande så skall det enbart diskuteras bakom stängda dörrar på den fina klubben.

   Och så i alla kvällstidningar förstås.

   Seglarna själva bör hålla klaffen.

   Konstigt att det finns de som tycker vi är en omodern sport ;-)

   • Mats V Dec 20, 2014 Reply

    Självklart skulle SSF tagit tag i detta direkt när de fick reda på det och aktivt kommunicerat det på ett balanserat sätt (vad som framkommit, att det tas på största allvar, nästa steg, att ingen är dömd på förhand etc). Basic kommunikationsstrategi. Då hade skandalnyhetsvärdet minskat och man hade kunnat minska de negativa konsekvenserna för både segling som sport och för en ung kille som kanske bara gjort ett dumt misstag (?). Att vara helt tysta och hoppas att det “blåser över” (eller vad skälet var att de hållit tyst i veckor tills det står på kvällslöpen och då svara mycket fåordigt) är otroligt naivt och omodernt, som du säger Peter. Tyvärr känns mönstret igen.

 4. Olle Dec 20, 2014 Reply

  Menade givetvis Thomas ;-)

 5. Anders Nilsson Dec 20, 2014 Reply

  Tycker som Olle och Thomas Ottosson men SSF borde väl gått ut med info tidigt?
  Det är väl så man hanterar det professionellt.
  I övrigt så förstår jag inte att doping inte skulle förekomma i segelsporten. Tar man Lasersegling som exempel så seglas just Laserjollarna betydligt mer aktivt idag och är grymt fysisk segling än när de kom.
  Tvärtom så borde det vara hög risk att det inte är så ovanligt när det är så dåligt med kontroller i övriga klasser.

 6. jol Dec 24, 2014 Reply

  PEAB fast i muthärva inom segling
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20068484.ab

  • Erik Barkefors Dec 24, 2014 Reply

   Tur att det inte var en J/111 på bilden men väl en annan styv seglare och affärsman.

  • Carl Fjällman Dec 24, 2014 Reply

   Vad är det får båt med rorkult?

   • srsseglaren Dec 24, 2014 Reply

    Gissar på Aspect 40 ?

    • Kåre Dec 24, 2014 Reply

     En styv dynamsik seglare ;)

 7. srsseglaren Dec 24, 2014 Reply

  Annars är det rätt brottsligt att låta dop i grytan ligga för länge i grytan,God Jul :-)

 8. Author
  Peter Gustafsson Feb 9, 2015 Reply

  Dopingfall i svensk segling

  Dopingnämnden beslutade den 2 februari 2015 att avstänga Pontus Dolfei, Enköpings Segelsällskap under tiden fr.o.m. och med 10 november 2014 t.o.m. den 9 maj 2017 från organiserad idrottsverksamhet, såsom träning, tävling, uppvisning eller utövande av uppdrag, allt inom RF-organisation och IdrottsAB.

  Genom den utredning som Dopingkommissionen lagt fram finner Dopingnämnden bevisat att Pontus Dolfei har haft THC (cannabis) och kokain i kroppen vid tävling. Han har alltså gjort sig skyldig till dopingförseelse.

  Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden inom 3 veckor.

  Avstängningen ligger ute på Idrottens kungörelser: http://www.idrottenskungorelser.se/Bestraffningarantidoping/

 9. Anders Averdal Feb 9, 2015 Reply

  Någon mer än jag som reagerar över att en relativt stor andel kommer från Friskis & Svettis. (13 av 51 +25%) Inte riktigt den image de förmedlar.

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 9, 2015 Reply

   Grejen är väl att de ingår i Friidrottsförbundet, men många som tränar där anser/inser inte att de är en del av ett idrottsförbund. De verkar också ha begärt mer kontroller – kanske för att behålla sin image.

   • Anders Averdal Feb 9, 2015 Reply

    Samt att de har väldigt många medlemmar.

 10. jonasw Feb 9, 2015 Reply

  Friskis och svettis får ta mycket pga en stor mängd gymtränande motionärer. Vi har samma sak i styrkelyftsförbundet, de flesta klubbar tillåter motionärer att gymträna utan att vara tävlande.

  Kan nog tycka 3,5 års avstängning är ganska hårt för “socialdrog”. Han kan inte fått särskilt mycket fördelar i sitt tävlande genom bruk av drogerna, även om det såklart inte hör hemma i idrott.

  • jonasw Feb 9, 2015 Reply

   2,5 år.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.