#allaharendröm – Lotteripengar till seglingen

Kul att se att segling, tillsammans med skidor, står i centrum när det lanseras ett nytt lotteri.

Detta har ju visat sig framgångsrikt i andra länder, och jag gillar att man har ett bredare fokus än att lägga allt på några få landslagsseglare.

Ryktet säger att SSF kommer att presentera ett par konkreta projekt den närmaste veckan.

Nytt lotteri ska främja svensk idrott

I dag lanseras Svenska Medaljlotteriet – ett nytt digitalt prenumerationslotteri, vars överskott kommer att gå till Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet. Visionen är att förverkliga fler idrottsdrömmar.

I andra länder satsas det, jämfört med Sverige, stora resurser på att utveckla många talanger. Det ger internationella framgångar som gynnar hela samhället då de inspirerar barn och ungdomar och ger dem möjlighet att fortsätta utvecklas.

Svenska Medaljlotteriets överskott ska se till att fler får chansen att steg för steg nå sin fulla potential. Ur det skapas nya medaljörer som inspirerar fler barn och ungdomar att börja idrotta. Genom större möjligheter att utvecklas vidare i framtiden ges en trygghet till barn och ungdomar att våga tro på sina drömmar. Så sluts cirkeln som banar väg för framtida internationella medaljer och stärker idrottens positiva kraft i vårt samhälle.

– Efter flera års förberedelser kommer nu många fler få chansen att förverkliga sin idrottsdröm och gå hela vägen. Med nya möjligheter och nya förebilder kommer fler unga att lockas till idrotten och till att utmana sig själva. Det är bra för alla. Det engagerar, förenar och skapar framtidstro i hela samhället. Med Svenska Medaljlotteriet kan alla vara delaktiga i det bygget! Det är efterlängtat, säger Stefan Lindeberg, Ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

Pengar till förmånstagarna kommer att börja delas ut under första kvartalet 2016. Summorna beror på antalet köpta lotter. Ambitionen är att antalet förmånstagare ska växa med nya förbund allt eftersom fler svenskar stöttar visionen att satsa mer på svensk idrott.

– Tack vare stödet kommer vi kunna lyfta alla våra verksamheter, från barn till medaljhopp, mot oanade höjder. Så vi ser verkligen fram emot att få göra den här resan tillsammans med Svenska Medaljlotteriet. De är dessutom mycket professionella och har varit lyhörda och inkluderande genom hela samarbetet, säger Niklas Carlsson, Förbundsdirektör för Svenska Skidförbundet.

– Det är fantastiskt kul att vi nu har ett samarbete på plats där vi kan hjälpa fler talanger att nå sina drömmar. Något som vi har haft svårt att göra tidigare, säger Lena Engström, Ordförande för Svenska Seglarförbundet.

– Sverige är ett litet land, men vi är bra på att skapa framgångar med varandras hjälp. De som deltar i Svenska Medaljlotteriet gör en viktig insats för att förverkliga fler idrottsdrömmar och skapa bättre förutsättningar för att vinna nya internationella medaljer i framtiden. Dessutom har de såklart chansen att själva vinna guld eller andra vinster i lotteridragningen varje fredag, säger Stefan Persson, Marknads- och försäljningschef på Svenska Medaljlotteriet.

Lotteritillståndet, utfärdat av Lotteriinspektionen, innehas av Svenska PostkodFöreningen. Svenska Medaljlotteriet drivs av Operatörsbolaget Novamedia Svenska PostkodLotteriet AB som också driver Svenska PostkodLotteriet.

Så funkar det
Svenska Medaljlotteriet är ett digitalt prenumerationslotteri. Ditt lottnummer är ditt födelsedatum plus dina egna turnummer. Högsta priset är ett kilo guld och förutom det så delas en mängd andra skattefria vinster ut varje vecka.

En spelomgång omfattar en kalendervecka från fredag 00:00 till torsdag 24:00, då det är spelstopp. Det är dragning varje fredag. En lottprenumeration kan startas när som helst mellan spelomgångens öppnande och spelstopp. Vid alla dragningar är Lotteriinspektionen närvarande och det är deras representanter som slumpar fram värden och intygar att allt går rätt till.

Det finns två typer av dragningar, veckodragning och specialvinstdragning. Veckodragning genomförs varje fredag, året runt, utan undantag. Den innehåller en i förväg fastställd vinstplan där totalt 17 datum vinner – varje fredag.

Förmånstagare
Inledningsvis är Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet förmånstagare till Svenska Medaljlotteriet. Ambitionen är att antalet förmånstagare ska växa med nya förbund allt eftersom fler svenskar går med i lotteriet.

Ambassadörer
Många aktiva och före detta idrottsstjärnor har visat intresse för att stötta initiativet, och fler kommer att adderas över tid. Från starten är Charlotte Kalla, Stefan Holm, Stina Nilsson, Sarah Sjöström, Johan Olsson, Fredrik Lööf, Josefin Olsson, Irene Ekelund och Maria Pietilä Holmner ambassadörer till Svenska Medaljlotteriet. I ambassadörernas åtagande ingår bland annat att vara prisutdelare för lotteriet.

5 Comments

 1. Pelle Pedersen Jan 19, 2015 Reply

  Brukar inte köpa lotter, men…

 2. Gustav Jan 19, 2015 Reply

  Postkodlotteriet är inblandade så det blir nog inga lotter nu heller…

 3. Björn Jan 19, 2015 Reply

  Jag är i inte helt övertygad om att spel & dobbel är bästa finansieringskällan. Tycker i så fall att Svenska Spel vore den naturliga samarbetspartnern, men de kan kanske inte särbehandla vissa förbund som mottagare. Nu landar vinster i det privata bolaget i Holland som äger det hela konceptet. Det är svårt att utläsa det av hemsidan…. men kanske bättre att en del går till idrotten än allt till tex Bettssons ägare?

 4. Tobias Jan 20, 2015 Reply

  Kan detta ge medias uppmärksamhet till seglingen kommer det med stor sannolikhet bidra till sporten, tillkommer det dessutom lite resurser så ska vi nog se det som en god möjlighet framåt!

 5. Johan R Jan 22, 2015 Reply

  Går avkastningen enkom går till OS kandidater eller kommer den också breddindrotten till godo?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.