SRS Nationell Ranking 2015

Tekniska kommittén ligger inte på latsidan. Först shorthanded-SRS och nu en rankinglista för alla som seglar SRS. Way to go!

SRS Nationell Ranking 2015

Svenskt Respitsystem, SRS är svensk seglings eget system för kappsegling med olika båtar mot varandra. Med syfte att uppmuntra mer breddseglingen i Sverige kommer alla SRS kappseglare att kunna tävla mot varandra oavsett var man befinner sig och kappseglar i Sverige. Med start säsongen 2015 kommer Svenska Seglarförbundet att testa en nationell SRS ranking.

Idén är långt ifrån ny och under lång tid har det diskuterats huruvida det skulle vara möjligt att låta knyta ihop SRS seglingarna i Sverige på något sätt. Men nu har det alltså hänt tack vare SSF:s Tekniska kommitté som fått bitarna på plats.

Alla sanktionerade kappseglingar är välkomna att vara med i rankingen. Förutom att anmäla till SSF att man vill vara med behöver arrangören av en SRS tävling inte göra mer än att skicka in en resultatlista till Seglarförbundet så snart som tävlingen gått av stapeln. Resultaten från de olika seglingarna kommer att slås ihop i en gemensam rankinglista och vid ett antal tillfällen under året kommer en aktuell ranking att släppas.

– Det är kul att vi kan presentera den här nyheter för svensk breddsegling till säsongen 2015. Ett stort tack skall gå till SSF:s Tekniska kommitté som lagt och lägger ner ett stort jobb för att SRS systemet skall vara rättvist och utvecklas på ett bra sätt. Tyvärr får de sällan beröm för den insats de gör för svensk segling, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör/sportchef på Svenska Seglarförbundet.

Brev till alla sanktionerade kappseglingar kommer att gå ut i veckan med instruktioner om hur klubben gör för att få sin segling med i rankingen. Som seglare är du automatiskt med på rankingen om du seglar en av de i rankingen ingående tävlingarna.

Läs mer på www.svensksegling.se/srsnationellranking

19 Comments

 1. Mikael Håkansson Feb 5, 2015 Reply

  Håller med Rahms budskap till alla snackisgrupper! Ännu ett trevligt initiativ från kommittén. Denna gången kanske av ett mer pittoreskt slag, men likväl trevligt!

 2. Bo Staffan Andersson Feb 5, 2015 Reply

  Konstigt att ranka utifrån något som bygger på ett handikappsystem… eller?

  • Mikael Håkansson Feb 5, 2015 Reply

   Kan du utveckla?

  • Mikael Håkansson Feb 6, 2015 Reply

   Om det hade handlat om personligt handikapp så hade det varit lite knepigare, eftersom ett perfekt handikappsystem borde leda till att alla ligger på prick samma plats i rankingen, teoretiskt i alla fall.. Men nu är det ju redskapen som har handikapp och besättningens prestationer kan därmed värderas. Sedan trodde jag det skulle bli en diskussion kring dominanter i blekt konkurrensutsatta klubbar/tävlingar jämte de med hög och bred kompetens. Kommer det att viktas mot antal deltagande båtar i respektive tävling? Hur som helst så tror och hoppas jag att kommittén tagit fram ett system som är så rättvisande som möjligt utan att bli för komplicerat att hantera, i enlighet med hela SRS-filosofin.

 3. Raketen Feb 5, 2015 Reply

  Ranking fungerar bra i andra sporter. Inkl sporter med handikappsystem.
  Låter kul och borde fungera bra!

 4. Erik Barkefors Feb 5, 2015 Reply

  Kul med ranking och Tango-Niklas lyckades ju bra med Sörmlandskustens SRS-Cup 2014. Kanske Sandberg (1:a med Rival 22) eller Roman (2:a med NF) kan ta sig in på pallplats även på riksnivå 2015?

  • Dock är det väl så att rena short handed-seglingar inte räknas med i rankingen. Där försvinner två race som Sandberg plockade fina poäng i Sörmlandskustens SRS-cup.
   Här på Sörmlandskusten finns just nu bara tre race som är (blir) sanktionerade och som därmed kan räknas in i en SRS-ranking. Trosas Notstickshällan Race och Sörmlandsregattan samt OxSS Arkö Runt.

 5. StefanK Feb 5, 2015 Reply

  Håller helt med Stefan Rahm, tekniska kommittén har gjort och gör ett jättejobb för svensk breddsegling genom SRS systemet. SRS har fått en allt bättre precision och därmed klart högre status än gamla LYS. Dom i TK förtjänar allt beröm för detta.
  Respitsystemet med 100% rättvisa i alla förhållanden och för alla båttyper är och förblir en utopi.
  Stefan K

 6. JIMMY Feb 5, 2015 Reply

  Rankingen är rullande över ett år, dvs den har inget slut och inga vinnare koras som i en cup. Men kanske är det lite extra kul att ligga i topp på rankingen över vinterhalvåret… :)

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 6, 2015 Reply

   Men den som leder i september kvalar till Mästarnas Mästare?

   ;-)

   • Mikael Håkansson Feb 6, 2015 Reply

    Självklart! :)

   • JIMMY Feb 6, 2015 Reply

    ha ha, det vore ju sjukt coolt! :)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.