iPad som mastdisplay?

Veckans läsarfråga.

Jeg ser på ulike løsninger for mastedisplay på båten min. I den forbindelse har jeg oppdaget at det nå er gode muligheter for å sende data fra båtens instrumenter/givere via wifi, og at dette kan presenteres på en tilsynelatende god måte på f.eks. ipad. Dersom man bruker en sender i fra vYacht, programvare fra iRegatta og en iPad, så kommer man opp med et system som er rimeligere og mer fleksibelt enn tradisjonelle mastedisplayer.

Kjenner du til om noen har gjort erfaringer med bruk av iPad som mastedisplay? Vet du hva slags case og brakett som kan brukes til et slikt system?

Jeg ser du snakker om en test med sammenligning av ESA regatta og iRegatta, det blir interessant å se denne når den kommer. Du kan jo vurdere om det kan passe å teste systemene som displayer også.

8 Comments

 1. Pelle Lindell Mar 6, 2015 Reply

  Jag tror tyvärr det är en dödfödd idé då konsumentplattor inte har tillräckligt ljusstarka skärmar. Det funkar säkert ok när det är mulet men så fort det blir lite sol lär det bli inte gå att läsa något på en padda på masten.

 2. Swe 31 Mar 6, 2015 Reply

  Nä precis, ljusstyrkan räcker inte. Ipad ligger väl runt dryga 400 nits i luminans (cd/m2)? Minimum 500 brukar vara en vanlig riktlinje. Däremot finns det androdiplattor med riktigt hög ljusstyrka. Sonys Z3 tex, ligger på 720 nits och är relativt vattentät redan från fabrik.

  Sen finns det andoridplattor med transflektiva skärmar som borde fungera bra, tex Pixel Qi, http://www.solcomputer.com/sunlight-readable-tablet/7-android-tablet.html

  • Magnus May 31, 2015 Reply

   http://www.solcomputer.com/sunlight-readable-tablet/7-android-tablet.html
   Har en sådan Androidplatta. Den syns aningen bättre än en Sony Z3 (har även en sån).
   Den har däremot en sorgligt långsam gammal processor, samt en ålderdomlig GPS som tar evigheter att komma igång och som lätt tappar satelliter. Dessutom måste man bryta dess vattentäthet för att spänningsmata den genom att öppna en lucka. Det finns vattentäta yttre kontaktplattor för 12V-matning, men dessa är inte anslutna till något på insidan. Jag har öppnat min och fixat detta, men det är knöligt och känsligt.

   Allt som allt, inget jag rekommenderar.

 3. Mattias Bodlund Mar 6, 2015 Reply

  Har också tittat på denna lösningen men tycker personligen att det största problemet är ström åtgången. Finns hur mycket bra skärmar som helst på marknaden – men ingen som är strömsnål nog.

  Bästa budet på liknande lösning är http://www.sailmon.com men som de andra drar den en hel del.

 4. Pelle Lindell Mar 6, 2015 Reply

  Visst är strömförbrukningen ett problem också men det lär det vara med alla slags stora displayer. Sailmon är en grym lösning men den är inte strömsnål och definitivt inte billig vilket nog var ett krav i den ursprungliga frågeställningen.

 5. Team Styrbord Mar 6, 2015 Reply

  Ipad går superbra att använda under ett race, så länge man är torr och varm om fingrarna….

 6. Author
  Peter Gustafsson Mar 6, 2015 Reply

  En ny 7″ mastdisplay (Garmin) drar 0.36W. Så 4 sådana är under 1.5W.

  En 7″ plotter drar 9W, en gammal iPad 1 säkert 10W och en ny iPad 2 Air kanske 3-4W (med tanke på full ljusstyrka och kontinuerlig WiFi-trafik).

  SailMon 11W max, 7W avg.

  • Pelle Lindell Mar 6, 2015 Reply

   Det är ju just därför “riktiga” displayer som Garmins (verkar vara en schysst produkt som inte riktigt har ett system runt sig än?) har en plats på marknaden trots att dom kostar en del pengar.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.