Vad vill du ha i SMHIs nya väder-app?

Väder i mobilen har ju blivit något av en självklarhet. Hos mig är det oftast Yr för generellt väder eller PredictWind när det är lite viktigare. Även Windfinder kan få vara med. Jag gillar observationerna i Viva och radarn i SMHIs app.

Nu tittar SMHI på en ny hav- och kustvädertjänst som skall funka bra i mobilen (till skillnad från deras nuvarande web). Troligtvis blir det en gratisapp.

Men då är det ju bra att lyssna med seglare och andra vad de verkligen vill ha. Därför kör man nu en enkät som ni bör gå in och svara på här.

Dessutom vore det kul att få er input här. Vilka appar gillar ni? Hur vill ni att det skall funka? Vad är det som inte finns idag som man verkligen skulle ha nytta av?


Uppdatering: nu har jag tittat lite mer på hur jag använder väder i mobilen och hur jag skulle vilja att en app funkade. Ihopklippt från lite olika håll…

weather-01-isobar

Först vill jag få en helhetsbild. Var ligger låg- och högtryck, var finns fronterna och hur ser isobarerna ut. Här år fortfarande den klassiskt svartvita bra, men man borde kunna hitta bra sätt att göra denna pedagogiskt. Kan man dessutom bläddra mellan olika tider/prognoser så vore det kanon.

weather-02b-forecast

Nästa steg är att titta på prognosen. detta gör jag helst i lite olika skalor, med vindpilar (barbs) och olika färger. Här vill man dra tiden fram och tillbaka för att se hur områden med vind rör sig och om riktningen ändras. Här tycker jag att SMHIs beta-version av Hav- och kustväder är på rätt spår.

En sak som jag har funderat på är om man borde kunna rita in fronter på dessa? Numeriska modeller tenderar att släta ut dessa, så kunde man få en overlay med själva fronten så hade det get en tydligare bild?

weather-03-forecast-tab

Ofta vill man också se prognosen i tabellformat. Jag vet inte om andra tycker det är kul med symboler, men jag tycker överskodliga och färglagda tabeller ger bäst översikt. SMHs beta gör ett försök med både tabell och graf, men jag har svårt att få översikt.

weather-04-obs

När det gäller observationer, vill man oftast ha ett snabbt besked om vad det blåser nu.

weather-05-obsgraf

Detta ger en uppfattning om hur väl prognoserna stämmer. Både medelvind och byvind är bra och kan jag sedan gå till kurvor, så får jag en bra uppfattning om skeendet över tid. Här tycker jag Viva har bra info, även om jag inte gillar interfacet. Man skulle mycket väl kunna ha en karta med vindpilar (barbs) med popups för den numeriska datan (sida två i exemplet ovan). Sedan kan jag trycka mig vidare till kurvor.

Här uppskattar jag att det finns mycket data. Ström, lufttryck, vattenstånd och annat ger en bra bild över vad som sker.

weather-06-radar

Till sist en bra radardisplay. SMHs funkar bra men behöver bättre upplösning. Och ett interface som funkar på samma sätt som ovan. Även här hade det varit intressant att lägga på isobarer/fronter för att kunna fånga frontpassager?

Sattelitbilder är väl överkurs i en app, men kunde man lösa det enkelt så hade jag nog tittat på dem då och då. Men oftast vill jag ändå göra det i datorn.

Sammanfattningsvis några käpphästar när det gäller interfacet:

 • använd hela ytan för information i stället för knappar och menyer
 • gör det möjligt att zooma för att göra det läsbart under svåra förhållanden
 • gör alla kartor skalbara på samma sätt
 • gör det möjligt att ändra tiden med en slider som ser likadan ut i alla moduler
 • kanske kunde tids-slidern ändra vyn i alla moduler, dvs denna är synkad

12 Comments

 1. UZ Mar 20, 2015 Reply

  iPolar för att få en snabb överblick om båtens potential
  iRegatta Pro utvecklas hela tiden, pendlar mellan denna och Seapilot
  IRegattaFlags
  igrib gribbfiler
  Mid Wifi snygga instrument
  PredictWind träffsäker men högt pris
  MarineTraffic för att hitta var andra båtar finns

 2. PH Mar 21, 2015 Reply

  Mid Wifi ser som sagt snygg ut, men hittar inte vad skillnaden är mellan gratis- och betalappen.

 3. Author
  Peter Gustafsson Mar 21, 2015 Reply

  Nu har jag klippt & klistrat lite ovan för att visa på hur jag skulle vilja att en app funkade.

  Frågan är vad man skulle vilja ha för helt nya funktioner? Mycket av detta är ju egentligen mobilanpassningar av gamla vyer och presentationer?

 4. Calle Peilitz Mar 22, 2015 Reply

  Har Du inte provat WeatherPro?
  I betalversionen får Du dessutom en tretimmars prognos av radarbilden. Väljer Du en ort i t.ex. Danmark eller Tyskland får Du upp radarbilden för det landet. Säkert bra för Dig under Fastnet. Du får också kartor på vattentemperaturer mm.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 22, 2015 Reply

   Jo, jag kör WeatherPro HD på iPad. Tycker dock att det är en ganska rörig app.

 5. s Mar 22, 2015 Reply

  Vilken app är “Marstrandgrafen” ifrån?

 6. Patrik Svensson Mar 22, 2015 Reply

  Kul att det händer nåt, jag hoppas att man kan lyckas med det vanliga vädret med lite vind,regn och uppehåll,
  Sedan kan man hoppas på att man fortsätter att öppna upp sina databaser med prognoser mm så att det går att göra lite mer anpassade appar som då inte behöver vara smhi’s men att man gör det enkelt att hämta det datat.
  Det vore ju kul om SMHI och sjöfartsveket kunde samarbeta vad gäller observationerna så att viiva också sågs i smhi kustväder och kanske en del smhi mätstationer syntes i AIS.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 22, 2015 Reply

   Det hade ju varit ännu roligare – att man tog “open data” på allvar och lät massa smarta programmerare åstadkomma nya tjänster baserat på den data som man redan genererar.

   det är lite lustigt att Sverige är föregångare inom många områden som har med IT och transparens att göra, men när det gäller myndighetsdata som sjökort, väder och liknande så ligger många andra länder längre fram.

   • Tommi Mar 22, 2015 Reply

    Det hänger ihop med att många statliga verk är affärsdrivande. Man har helt enkelt haft i uppdrag att dra in pengar till den egna verksamheten genom att sälja produkter/data. Det börjar lossna lite, nu finns t.o.m. papperssjökort utlagda på Sjöfartsverkets hemsida.

 7. Patrik Svensson Mar 23, 2015 Reply

  Lantmäteriet skall ju lägga upp en del av sina data somöppet gratis data. Där kämpar man väl emot att bli obsoleta med andra datakällor typ google och openstreetmap, Inte bättre än lmv men tillräckligt för 90% av behoven.
  Hoppet är ju att Sjöfartsverket skall ägga ut sitt data men den veckan innehåller väl två torsdagar
  (Usa gör det redan, man gillar inte att ta betalt för saker som är skattefinansierat en gång till).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.