Plotter och nav på nyinköpt 35-fotare

Helgens läsarfråga. Vad är det som gäller om man skall ha en ny plotter. Eller skall man bara köra padda?

Med nyinköpt båt har jag behovet av se över och uppgradera navutrustning och instrument. Båten är en Diva 35 med rorkult och befintliga instrument på luckgarage. Det som finns är en Nexus startpack 4 med logg/lod/vind och 3 displayer, så grunden är bra. En äldre autopilot finns också.

Först på inköpslistan står en plotter alternativt ett bra navprogram för PC eller Ipad. Nu vill jag gärna ha tips på vad som är prisvärt och hur placerar man bäst en plotter på en båt med rorkult för smidig hantering utan att vara i vägen. Även tips om bra vidare steg för att få ett komplett system utan att betala en förmögenhet.

Båten kommer användas främst till cuising, klubbkappsegling och lite shorthanded.

19 Comments

 1. Tobias G Apr 12, 2015 Reply

  Jag stod själv i samma val i höstas, då jag kör navionics på en ip67 klassad tablet var tanken att klara sig på den och hoppa plottern. Men efter att provat utan plotter insåg jag snart att plattan är grymt bra men funkar bäst som komplementtill plottern. Sagt o gjort, en raymarine a75 samt en evo 100 som kopplas ihop med befintligt nexxus system via en gnd10 box för nmea 2000 kompabilitet. I slutskedet av installationen nu och min bedömning är att det är värt pengen. En a75 m. Wifi och en gnd 10 box ca 7500:-.

 2. Johan S Apr 12, 2015 Reply

  Tobias,

  Jag har precis köpt en evo-autopilot, som jag skall försöka mig på att koppa ihop med en Raymarine e7 och ett NX2 system. Var det plug-and-play att få ihop Nexus via gnd10-boxen? Om du behövde konfigurera, gick det i så fall att göra via instrumenten, eller var du tvungen att koppla in dator för att konfigurera inställningarna?

  Johan

 3. Johan S Apr 12, 2015 Reply

  Jag började utan plotter på min Dynamic 3000 (med rorkult). Paddan är super för att snabbt kunna planera rutter, kolla detaljer, spana på konkurrenter mha ais, dock blev det i längden jobbigt att inte ha en fast plotter som alltid står på. Jag köpte en Raymarine e7, som jag tycker fungerar bra för min del. Min båt är så liten (och rorkulten så lång) att det funkar fint att ha den på ruffskottet (möjligtvis är den lilla manöverratten “i skottlinjen” för tampar, knän och sånt, kanske funkar rena touchscreens numer tillräckligt bra även om de är blöta). Övriga instrument på luckgaraget. e7an har möjlighet att skicka upp bilden till telefon eller platta, men då funkar Seapilot i paddan bättre.

  Johan

 4. Author
  Peter Gustafsson Apr 12, 2015 Reply

  Samma här. Började med iPad, men tröttna efter ett tag på att den alltid fick slut på ström när det blev viktigt. Har ju en e7 som funkar helt ok, men det har väl hänt en del på den fronten?

  http://www.blur.se/2012/09/23/en-sasong-med-raymarine-e7/

  Gissningen är att man skulle kunna göra en snygg montering på skottet? Eller kanske något som funkar både uppe/nere som svängs ut? Tål att tänkas på.

 5. UZ Apr 13, 2015 Reply

  Padda med Lightning kabel kan man få med upp till 3 meters längd, så inga problem med strömförsörjningen.
  Enda problemet är närt man utsätter den för för mycket solvärme då lägger den av.

 6. Erik Apr 13, 2015 Reply

  B&G Zeus 2, 7″. Den har dessutom kul funktioner, (laylines, vindskift) när man kopplar på vind/kompass/logg, samt knappar som komplement till touchen.Seglingsfunktionerna kommer eventuellt till Raymarine i höst om jag förstått det rätt, och Raymarines touch är inte alls på samma nivåer, tycker jag, a75 tycker jag känns trött och utan precision i displayen, även om den känns prisvärd.

  Monteringen är lurigare. Fälla in i skott?

  • Erik Apr 13, 2015 Reply

   B&G kommer ju även snart med Vulcan 7, som kan vara något för mindre båtar, inbyggd wifi, men utan möjlighet till radar om jag förstått det hela rätt. Verkar även få ett rätt ok pris…

 7. Ulf Palm Apr 13, 2015 Reply

  Rekommenderar också B&G. Har själv Zeus Touch 7 och är grymt nöjd både med funktioner och läsbarhet.. Nya ska vara ännu bättre. Den gamla krävde att man köpte separat kompass för att segelfunktionerna skulle funka – vet inte hur det är med den nya så kolla det. Extra 7000 kr i så fall.

  Min plotter sitter monterad på skottet på styrbords sida. Jag var initialt något tveksam till det men det har visat sig fungera ganska bra. Det händer ibland att man får gå fram och kolla men oftast ser man bra från styrplats – från båda sidor faktiskt. Jag kör skärmen delad med översikt på ena sidan och detalj på andra. Litet, ja men det räcker till.

  Några monteringsförslag då. På min NF, som har bridgedäck och bred nedgångslucka, tillverkade vi en särskild lucka som var delad vertikalt. I den monterade vi plottern (då hade jag en Raymarine 5-tum), se bild här: http://teamspiff.ttek.se/wp-content/uploads/2015/04/plotter.jpg. När vi seglade Bohusracte med kompisens Omeda 36, tillverkade vi en låg lucka och satte i samma plotter. Den såg man inte från styrplats men gasten kunde kolla.

 8. Swe 31 Apr 13, 2015 Reply

  Skaffade en Zeus2 efter att ha klämt och känt på såväl plotter som Navionics representanter på båtmässan. De övertygade, båda två. Var egentligen inte alls planerat att skaffa en Zeus2, men blev såld på enkelheten, mängden funktioner och kanske framförallt hur snyggt man löst allting (uppdatera firmware – javisst, sker automagiskt över wifi. osv).

  Blir skottmonterat men med lång rorkult/förlängare så når även rorsman plattan vid behov.

 9. Andreas Apr 13, 2015 Reply

  Vad finns det för mindre plottrar med stående skärm?
  Skulle kunna tänkt mig ca 7-8″. Förstår inte vitsen med widescreen på plottern om inte höjden är tillräckligt och de blir så stora om man skall ha tillräcklig höjd. Har idag en garmin med fäste som jag sätter på rorkulten eller garaget. Funkar ganska bra då kan jag alltid se o komma åt även om jag seglar själv o det blir kritiskt.
  Har skaffat padda nu..har inte haft padda tidigare, men vad för sjökortsprogram är bäst till den?
  Finns det något enklare taktikprogram än expedition till den?

  MVH Andreas

  • Per H Apr 13, 2015 Reply

   Med padda menar du Apples iPad?
   I så fall finns det mängder med navigationsprogram. Olika pris, olika för- och nackdelar.
   Landar som så ofta i en fråga om tycke och smak. Mina personliga favoriter är Navionics och Seapilot.

   När det gäller taktikprogram för kappsegling finns det inte lika mycket att välja på.
   Vanligast, tror jag, är iRegatta. http://www.zifigo.com/?q=node/279
   Vi har använt det flitigt under några säsonger, särskilt i starterna. Den inbyggda GPS-mottagaren i iPad är inte tillräckligt bra, så bäst är om du kan lägga ut NMEA-data via WiFi. Då kan du också dra nytta av vinddata, som du annars måste uppskatta och lägga in manuellt.

 10. Team Styrbord Apr 13, 2015 Reply

  Jag har fastnat för Garmins prylar och leker dagligdags med olika storlekar. Enda nackdelen är tuchskärm den kan vara lite knepig att jobba med om det skakar för mycket och är kallt.
  Padda är superkul att ha som komplement, men funkar riktigt dåligt i kyla och regn. Eller tvärtom när det är för varmt och soligt.

 11. Tomas N Apr 13, 2015 Reply

  På Allt För Sjön frågade jag Raymarines representant varför skärmarna är “widescreen” och inte står på högkant. De skyllde på båtindustrin som ville ha liggande skärmar för lättare inbyggnad i rattpiedestaler och instrumentpaneler.

  • Erik Barkefors Apr 13, 2015 Reply

   Jag har fått svaret att den stora marknaden är fiskebåtar där de lägger sjökort och ekolodet vid sidan av varandra. Borde vara enkelt att göra skärmen med alternativ för stående på samma sätt som telefoner/paddor. Vill också ha stående bild med kurs upp och båten borde vara 2/3 ner så maximerar man ytan framåt!

 12. Johan Apr 14, 2015 Reply

  B&G Zeus + Triton instrument (2st) har funkat otroligt bra. Nmea 2000 i hela båten.
  Har även gofree wifi och Simrad Vhf med ais och trådlös slavlur.

  Planerar att skaffa B&G autopilot med DD15 drive.

 13. Micke Jul 21, 2017 Reply

  Jag skulle föredra en plotter 7 tum, med knappar/rattar och handsfree, Finns dom, vilket fabrikat och modell?

 14. Thomas Koos Jul 24, 2017 Reply

  På vår First 35s5 med rorkult hade vi plottern på luckgaraget i sex år innan jag tog mod till mig och fällde in den i skottet till babord om nedgångsluckan. Otroligt skönt att slippa hålla på och plocka bort och hänga upp den, samt att den förbannade kabeln inte längre börjar glappa vid fel tillfälle. Bästa jag gjort. ;)
  Jag skulle dock inte rekommendera något mindre än den niotums (Raymarine C95) som vi kör med. Skulle hellre vilja kliva upp på en 12″ än skala ned till sju.
  Det är guld att kunna dela upp skärmytan, jag brukar köra med vänsterhalvan som inzoomat kort, högra övre som utzoomat och nedre högra visar data såsom vindrikting, styrka distans till nästa WP etc. Med en 12:a hade jag kunnat få in mer eller sluppit zooma lika mycket in och ut, med vektorkort blir jag en smula paranoid och måste zooma in och ut konstant för att säkerställa att inte plottern rationaliserat bort visningen av någon sten eller så.
  Platta har jag testat och förkastat av samma anledning som de flesta andra, det fungerar liksom bara bra när allt är perfekt – så snart det hettar till är den antingen död eller så ser man inget för att displayen inte orkar med. För kursplanering är det dock guld att jag en platta eller laptop.

  • Thomas Koos Jul 24, 2017 Reply

   Veckans nekrofilpost ju. Sorry för det. :-(

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.