Klara för Fastnet

Idag så fick vi äntligen komma ut och känna på the Solent. Vi pingade linjen vid the Royal Yacht Squadron och timade en start strax före 11, då tidvattnet stämmer överens med vår start på söndag. Fin undanvindssegling ut till the Needles för att få koll på ström och göra alla bekanta med vattnen.

Kryssen tillbaka i motström tog desto lite tid, men det var ändå skönt att vara på havet.

blurprep15-lyft

Vi lyfte båten i Hamble i måndags för att tvätta botten. För övrigt så är det bara småsaker som vi bockar av på vår lista. När man ser den så är det tydligt att alla stora saker är ok.

– transportspinnaker repareras på NS
– extra tellisar i J3.5 och code
– serva kullagrade fockskot-vagnar
– byta till racingstor
– Protect-tape på undersida storbom
– dubbelkolla slaglängd uthal
– reparera repa i GVA-logga
– tejpa saxpinnar kick
– fästa tung utrustning
– serva dragkedjor i segelsäckar
– reservlampa motorlanterna
– stänkskydd navplats
– mantågsskydd BB med segelnummer

Och nu är allt på plats och säkerhetsinspektören från RORC var mycket nöjd.

blurprep15-maxis

Extra kul att få se lite sweeta båtar under dagens träning. Bella Mente och Momo drog runt på samma vatten där vi höll till.

blurprep15-momo

blurprep15-stage

Cowes Week är ett helt otroligt arrangemang. Förutom alla roliga båtar som seglar på tre olika banor under en hel vecka, så vet man hur man ordnar ett bra kalas. På Cowe Yacht Haven, där vi ligger, så är det tre liveband varje kväll, ett öltält med 60 öltappar och ett 10-tal matstånd att välja på. Och det finns minst 2 andra liknande “race villages” förutom alla lokala restauranger och pubar.

blurprep15-peerview

Där den mest kända väl är Pier View, där alla verkar hamna förr eller senare. Massor av rock stars och glada amatörer från världens alla hörn.

16 Comments

 1. Stefan Peterson Aug 13, 2015 Reply

  Kick asses får svårt att följa er då vi är på adriatiska havet men skall försöka.

 2. Hannu Aug 13, 2015 Reply

  Japp, här hemma på kontoret är man avis……..

 3. Peter Aug 13, 2015 Reply

  Lycka till nu.

  Vilken pange upplevelse Ni kommer att komma hem med.

  / PG Skallkroken

 4. Urban Aug 13, 2015 Reply

  Lycka till. Jag önskar er en bra tur. Urban

 5. Author
  Peter Gustafsson Aug 13, 2015 Reply

  Tack alla!

  Idag hade vi ytterligare en träningssession i spöregn, åska och 4-5 m/s från NO. Nu har vi bra koll på strömmarna ut från starten och kan börja fokusera på vädret.

  Vi har ju valt att segla med ordinarie besättning utan “local knowledge” ombord. Det ställer så klart lite högre krav på oss, men är också grymt utvecklande. Så har vi kört Spi Oest, Kerteminde, ÅFOR och andra exotiska race med bra resultat.

  Vi har dock hjälp av Aksel Magdahl för väderanalys. Han är här med SCA och vi kommer att gå igemnom olika väderscenarios före start. Ser ut att bli spännande…

 6. Skoglund Aug 13, 2015 Reply

  Kul och lycka till!
  Har du två 3di storar? I reklamen låter det ju som de har oändlig livslängd.

 7. F424 Aug 13, 2015 Reply

  Det är ju sjukt kul och imponerande att ni är med på startlinjen, hatten av för seriös och målmedveten planering! På hemmaplan får man nöja sig med två varv runt sin ö i helgen. Inte så illa det heller :-)
  Lycka till, sail safe!

 8. Pelle Fälth Aug 13, 2015 Reply

  Imponerande, som vanligt! Skall bli kul att följa racet. Vilken startgrupp är ni i?

 9. Mikael Vesala Aug 13, 2015 Reply

  Ja, ert metodiska arbete är imponerande. Hoppas det ger lön för mödan, lycka till !!

 10. Sture Smith Aug 14, 2015 Reply

  Planering och genomförande så långt verkar vara enligt skolboken vilket naturligtvis är basen för att lyckas.
  Sedan kanske oerfarenheten av denna typ av race i dessa mkt. utmanande vatten gör sig påmind under resan.
  Ödmjukhet, Prestigelöshet, Alternativen, Beslut, Gör om Gör rätt, Följ upp. Ger en snabb inlärningskurva. Och för h-e GE ALDRIG UPP.
  Håller grejorna så kommer det gå bra tror vi här hemma.

 11. Pelle Fälth Aug 14, 2015 Reply

  48st J-båtar skall vara med, varav 4 J111. Ni verkar få tuff konkurrens :
  While only four J/111s are racing, the astonishing fact is that each boat has either won major one-design J/111 events or simply killed it an a major offshore event over the past two years. Alex Nicaise’s ALPHALINK/ XTREME YACHTING has done well in regional offshore events in France; Peter Gustafsson’s BLUR has won just about everything offshore and double-handed in Scandinavia; the British Army’s BRITISH SOLDIER took 2nd in the extremely tough (often brutal) conditions (gales, etc) in last year’s RORC Round Britain & Ireland Race (truly the world’s longest “round island race”); and perhaps the most decorated J/111 of all- John van der Starre & Robin Verhoef’s XCENTRIC RIPPER (the Netherlands Offshore Double-handed Champions in 2015 and 2x Fastnet Race veterans).

 12. Pelle Fälth Aug 15, 2015 Reply

  Här är lite intressanta tankar kring väder och vägval: http://www.bandgblog.com/bg-blog-rolex-fastnet-race-2015-preview-with-mark-chisnell/

 13. Micke Aug 15, 2015 Reply

  Lycka till!

 14. Dan Aug 15, 2015 Reply

  Lycka till, skall bli kul att följa!

 15. Author
  Peter Gustafsson Aug 15, 2015 Reply

  Dieting and anchor cable

  Light winds are forecast for the 46th edition of the Rolex Fastnet Race which sets off tomorrow from Cowes, Isle of Wight Credit: Rolex/Kurt Arrigo

  A forecast of profoundly light winds is forcing crews to take drastic action before setting off tomorrow on the Royal Ocean Racing Club’s Rolex Fastnet Race.

  With high pressure mid-Atlantic and over Norway, little gradient wind is forecast for the 600 mile race course from Cowes to the Fastnet Rock and back to Plymouth before a front passes through on Wednesday. As a result chandlers are doing a roaring trade in anchor line, as competitors ensure they can kedge, to prevent themselves drifting backward on the tide, in deep water. Similarly anything not bolted down -in some cases including crew – is being left on the dock in the interest of shedding speed-sapping weight.

  “It is going to be very pleasant!” quips Stan Honey, the eminent American navigator, former Jules Verne Trophy record holder and Volvo Ocean Race winner, from Jim Clark and Kristy Hinze Clark’s 100ft Comanche. “It might be one of the nicest weekends of the year in southern England, but it is pretty rotten for sailing – really light, right on through until the morning of Wednesday the 19th.”

  This forecast for the 90th anniversary Rolex Fastnet Race firmly favours the small boats which will be able to make the most of the wind when it does fill in later in the week. The mighty Comanche for example, recently confirmed as the world’s fastest offshore racing monohull, is likely to take somewhere around three days to complete the course, twice as long as expected. Honey predicts: “We will get some breeze tomorrow afternoon, but once that glasses off tomorrow night, we will struggle in extremely light air.” While Comanche may finish before the breeze properly fills in, the smaller boats could spend more than 50% of their race in good conditions.

  With the first three days set to be stop-start with the tide turns, the race will come down to who can sail smartest, finding what wind there is, who can kedge most effectively, etc. For example it should be possible to make progress by playing the thermal breezes – the onshore ‘sea breeze’ in the afternoon and the ‘land breeze’ during the night. But there are risks, as Honey puts it: “You can make gains by going offshore at night, but then you can often get pasted in the morning when there is a big light spot. It is a very uncertain situation.”

  These thermal breezes rely on the temperature differential between the sea and land, which are more significant if it is sunny. However Campbell Field, navigator on Peter Harrison’s TP52 Sorcha warns that cloud cover might prevent this. “I am not seeing huge temperature gradients, so you might be dubious about whether there will be much sea breeze. There is an argument for getting offshore, but it is basically undecided. I think I will make that decision about 3pm tomorrow afternoon as we get flushed out past the Needles!”

  The most significant moment will be when a front crosses the Celtic Sea on Wednesday – the boats that pass Land’s End late Tuesday in the building southerly and then reach the Fastnet Rock as the breeze veers into the west on Wednesday should do well.

  Making tidal gates will also be a part of the tactical plan. While the boats leave the Solent on the ebb, the top part of the fleet would normally expect to get past Portland by the time the tide turns foul. “I am wondering whether we’ll make it,” says Field. “We’ll have to keep our eyes out of the boat and see what’s happening over land. If we can get a little nudge, then we can sail with some speed towards Portland. I think there is a going to be some skilled anchoring happening during the race. We are wondering how deep it is in the Celtic Sea and if we have enough rope with us!”

  Given the present forecast, Field is anticipating that Sorcha will finish sometime on Thursday. “But you only have to have a subtle change in wind speed and the angle for that all to change.”

  So what would be the ideal boat given this forecast? Stan Honey reckons a small boat that sails well in light air or a medium-small boat “because in light air there is always a bit of an advantage to a taller rig.” Campbell Field: “A Folkboat! Or a JPK – any of those smaller light boats that can trickle along and sail well to their rating.”

  The smallest boat in the fleet is exactly this: the Cabo 30 Santana, being raced two handed by Ashley Perrin and her yacht designer partner Merfyn Owen. The Cabo is a design from the US west coast, with a hull shape that Owen says slips along in light winds. The boat has also been modified to compete on the Lakes with a larger rig. More recently it has had a new keel fitted, a bowsprit and some new sails such as a Code 0, and an asymmetric kite to go with her symmetric kites.

  “It is looking like a glamour thing for the smaller boats,” Owen agrees. “I ran the model and at Start Point the Class40s were only 12 miles ahead of us. But it is light airs, so anything can happen.”

  The latest routing has Santana reaching Plymouth on Friday lunchtime.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.