Rolex Fastnet Race 2015 | the video

Här är vår lilla film för att sammanfatta Rolex Fastnet Race.

Ett fantastiskt kul race. Mycket intensivare och mer strategiskt än jag trodde från början. Man seglar ju längs Englans sydkust med uddar, tidvatten, sjöbris och vädersystem som rullar in västerifrån.

Och massor av andra duktiga båtar som man kan följa på AIS. Vi hade jobbat mycket med detta, och använde andra båtar dels som markörer för vind och ström, men också för ren farthållning. Det blir ganska intensivt när man hela tiden får rapporter på hur fort alla andra går. Ett tag pratade vi tillochmed om att köra upp konkurrentens fart på masten för att trimma mot den. Man förstår att Volvo-båtarna har det intensivt när man har det på det sättet runt hela jorden.

Många har menat att det var ett långsamt race. Men vi seglade på under 96 timmar vilket är normalt och jämförbart med det vi fick när vi körde igenom gamla race i datorn innan. Det var en del svåra transitioner med lite vind, men vi fick också en liten körare från ett lågtryck över Irland. Så rundningen av “the Rock” blev precis som i broschyren.

Hela storyn här.

11 Comments

 1. Joakim Sep 7, 2015 Reply

  Får man använda segel som flyttbar barlast? Eller gäller 51 inte i Fastnet/IRC?

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 7, 2015 Reply

   De segel som ligger på däck har antingen just kommit ner, eller står på tur för att hissas. Stagseglet till exempel, som Mattias surrar i en sekvens, kanske vi hissar eller tar ner 20 gånger på en eftermiddag.

   Tittar du på hur det ser ut i lä 05:15 in i filmen så tror jag det framgår ganska väl att det inte stackas på Blur :-)

   När jag tolkar regel 51 så är nyckelorden “properly stowed” och “shall not be moved for the purpose of changing trim or stability”. Dvs om ett segel hanteras normalt så är det ok att spinnakern ett tag ligger i förpiken när den är nedtagen, sedan hamnar packad i ruffen för att till sist komma upp på fördäck för att sättas igen. På samma sätt är det ok att lämna en nertagen jib på fördäck eller att göra en ny klar för sättning.

   Och det finns egentligen inget som säger att en position är mer rätt än någon annan, så länge jag inte flyttar på det för att åstadkomma en fördel.

   Jag har tidigare letat efter tolkningsfall men inte kunnat hitta några.

 2. F424 Sep 7, 2015 Reply

  Kanonkul att se videon.
  Grym insats planerings- och seglingsmässigt.
  Grattis till ett imponerande resultat!

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 7, 2015 Reply

   Tack.

   Alla Skandinaviska båtar på plats levererade bra resultat, och jag tror många båtar här hemma skulle kunna genomföra en bra kampanj. Så klart är det mycket jobb, men definitivt genomförbart.

   Ett kul alternativ är att segla Cowes Week i en hyrd båt eller i en trailerbar båt som J/70. Det är en grym regatta med fantastiska arrangemang runt omkring. Man inser att Cowes är världens seglarcentrum. I alla fall den veckan.

 3. Mikael Vesala Sep 8, 2015 Reply

  Oerhört välgjord film, Begriper inte hur du hinner med allt. Bara att redigera allt filmmatreal måste ju ta evigheter. Och naturligtvis: grattis till 6:e platsen. Fick nog en och annan engelsman att inse att det finns en Blur till :-)

 4. Andreas E Sep 8, 2015 Reply

  Riktigt bra seglat och rapporterat från Fastnet! Ni har lyckats förmedla en riktig känsla av närvaro för oss här hemma. Fortsätt så

 5. Rickard Sep 8, 2015 Reply

  Hej

  Kul att folja er och grattis till en grym segling. jag semesterseglade i samma vatten de dagarna och hade nagra grymma dagar pa scillyoarna innan vi seglade tillbaka/osterut pa onsdagen och torsdagen parallellt med alla fastnetdeltagare pa vag till Plymouth. Jag sag dock aldrig er tyvarr. I vilket fall, det hade varit lite spannande att hora mer om hur ni tankte med tidvattnet nar ni seglade vasterut och passerade kluriga passager som Portland .

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 8, 2015 Reply

   Hej Rickard,

   Scilly verkar ju mycket mysigt. Fick lite vibbar av väderöarna… Såg faktiskt någon svensk båt på AIS, men jag är osäker på om det var ni.

   Uddarna, framförallt Portland Bill, var det som jag bekymrade mig mest över. Är man där tidigt på kvällen efter start så är det inga problem, men kommer man för sent så är det kört. Då måste man ankra.

   Med de lätta prognoser som fanns (osäkert om det skulle finnas vind efter det att sjöbrisen la av) så skulle det vara otroligt riskfyllt att komma för nära. Det som kunde ställa till det var om fleeten delade sig 50/50 eftersom vi ville segla extremt konservativt. Vi blev glada när 90% valde offshore-spåret och fortsatte ut i havet.

   Har man väl valt strategi, så kan det vara kostsamt att byta, men vi fick ändå ett bra spår för att komma in i sjöbrisen dag 2. Även om vi inte nådde hela vägen.

   Med en osäker (eller “ryckig” prognos med ett antal transitioner) så är det svårt att på förhand avgöra när man skall pricka uddarna. Då är offshore det säkra valet. Eller som någon sa “man kan tjäna jättemycket inne i vikarna och runt uddarna, men det är ändå alltid någon offshore som vinner”…

   Sammanfattningsvis mycket rolig segling strategiskt och vädermässigt.

 6. Rickard Sep 8, 2015 Reply

  Hej

  Ja, det ar spannande vatten att segla pa. Lite lattare nar man semesterseglar och kan planera nar man passerar de kluriga uddarna, i alla fall om man skall ga innervagen. Fastnet verkar riktigt kul, det ar pa bucket list, grymt att ni gjorde det. Det var inte vi som du sag, jag har bara AIS mottagare men jag sag ett par svenska batar som verkade vara pa vag soderut (mot ARC:en kanske).

 7. Jesper Hoffstedt Sep 8, 2015 Reply

  Mäktigt, stort grattis!

 8. Henrik P Sep 8, 2015 Reply

  Schysst film om racet! Ser ut att tåga på bra så länge det inte är bleke. Avundsjuk.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.