Transat Jacques Vabre startar idag

Starten går 13.30. Jag har inte lyckats hitta någon live-video från starten? Live nedan…

Första ordentliga racet för den nya generationen IMOCA. Jag såg en video på Comanche här om dagen och den såg ju lite grann ut som en dinosaurie i jämförelse. Snabbare så klart, men hopplöst omodern utan att ha vunnit ett enda race…

Den stora snackisen är ju hur väl de äldre båtarna står sig. Att de nya är snabbare runt jorden på ritbordet är ju en sak (3 dagar snabbare säger de som räknar på sånt), men nu är det ju en annan bana. Och på kryss är de gamla snabbare. Här är en kul jämförelse med PRB som ju är en 5 år gammal design (visserligen uppgraderad):

Man håller såmklart lite extra koll på Ultime-klassen där helt nya Macif är “the boat to beat”. Sjuka båtar.

13 Comments

 1. Mattias Bodlund Oct 25, 2015 Reply

  Tror live sändning kommer här: https://www.dailymotion.com/embed/video/xlj3v9

 2. Author
  Peter Gustafsson Oct 26, 2015 Reply

  Grym split i IMOCA-fleeten. Hugo Boss leder i trackingen, men många andra investerar hårt i en västligare rutt. Också svårt att se någon skillnad mellan de olika typerna så långt.

  split

 3. Author
  Peter Gustafsson Oct 26, 2015 Reply

  Snygg film från Hugo Boss: http://www.youtube.com/watch?v=YOILqViwigY

 4. Martin Oct 26, 2015 Reply

  Var hittar man trckingen? Länk?

 5. Author
  Peter Gustafsson Oct 26, 2015 Reply

  Maitre CoQ & Edmond De Rothschild har brutit.

 6. Author
  Peter Gustafsson Oct 26, 2015 Reply

  Och Safran.

  Damage on Safran, heading to Brest

  At 2020 hrs CET this evening, Morgan Lagravière, skipper of the IMOCA 60 Safran, contacted the Transat Jacques Vabre Race Directors to inform them there had been some damage aboard.

  The crew (Morgan Lagravière and Nicolas Lunven) has taken the decision to head for Brest.

  Both skippers are fine and the conditions should allow them to reach the Breton port.

 7. Author
  Peter Gustafsson Oct 27, 2015 Reply

  Prince de Bretagne Capsize, Skippers safe

  The Ultime trimaran of Lionel Lemonchois and Roland Jourdain has capsized while they were 140 miles off La Coruna. The two co-skippers are safe and have taken shelter inside the trimaran. They have not requested assistance and their technical team is making every effort to organise help to rescue them and their vessel. At the time of the incident the boat was upwind in 20 to 25kts of SSW’ly wind.

 8. Pelle Pedersen Oct 28, 2015 Reply

  Verkar som att Hugo B kastar in handuken…

  • Johan S Oct 28, 2015 Reply

   Kanske inte än:
   “Alex Thomson and Guillermo Altadill, skippers of yacht HUGO BOSS in the Transat Jacques Vabre made the decision to hove to at 15.00 UT this afternoon. They have some technical problems which need immediate attention. The skippers will spend the next few hours attempting to make the repairs at sea and then will evaluate the situation with the technical team.
   Stewart Hosford Managing Director of Alex Thomson Racing says “It is important that we ensure the repairs are made before continuing across the Atlantic. The skippers are well and working hard to ensure a swift solution to the problem if possible.’
   Alex Thomson Racing will keep everyone updated on our website.”

  • Jonas Oct 31, 2015 Reply

   HB sjunker! Besättningen uppfiskad med helikopter.

   Så långt får vi nog säga att de gamla båtarna står sig rätt väl i och med att de flesta fortfarande är med i racet, även om de också verkar ha ganska många haverier…

 9. Patrick L Oct 28, 2015 Reply

  BLÄ vad trist!

 10. Author
  Peter Gustafsson Oct 31, 2015 Reply

  Inte kul. Kändes ändå som de tog det lugnt…

  Thomson and Altadill Helicoptered off Hugo Boss. Both safe and sound.

  HUGO BOSS STATEMENT 1545HRS utc

  Update – Emergency Situation – Alex Thomson Racing

  Alex Thomson and Guillermo Altadill, skippers of yacht HUGO BOSS in the Transat Jacques Vabre set off their emergency beacon this afternoon at 13.25UT. The Spanish Coastguard was informed and sent a rescue helicopter to their location 82 nautical miles from the Spanish coast. Both Alex and Guillermo were rescued from the location by helicopter and are on their way back to land.

  HUGO BOSS incurred some structural damage earlier this week forcing Alex and Guillermo to stop racing. The Skippers had made a repair and were on route to A Coruna where the technical team were waiting to meet them. After sailing for a period of 36 hours in high seas and strong winds, the structure of the boat deteriorated further and the boat started to take on water and sink. The technical team are in A Coruna, Spain awaiting further information from the coast guard.

  Managing Director Stewart Hosford expresses ‘Our first concern is with Alex and Guillermo and when they are safely on the ground we will address the situation with our IMOCA 60 and begin the salvage process. We are grateful for the swift response from the rescue services in this situation.’

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.