Fokus 2016 – ÅF Offshore Race

Efter ett intensivt 2015 som toppades med Fastnet Race, så blir det mer segling på hemmaplan under nästa år. Vi har en del idéer om vad man kan ta tag i sedan, men nu är det fokus på hemmaplan.

Vi fortsätter att fokusera på offshoresegling, och det tuffaste man kan hitta i kalendern är ÅF Offshore Race doublehanded.

afor12-blur-1

Vi har ju kört racet många gånger, senast 2012 med J/109 då vi var 3:a i klassen. Men att köra det på två blir en ny utmaning. Shorthandedklassen samlade ju 36 båtar 2013 och sedan har deltagarantalet fallit något. Men nu när Seapilot 2 Star blivit snällare, med tre längre dagsseglingar, så tror jag det finns intresse för ett riktigt offshore-race.

Vi tittar också på att köra en uppsegling i race-mode. Då med start i Marstrand 3:e juni och mål i Sandhamn på nationaldagen. 500 distans på 3.5 dygn känns som en bra uppvärmning…

Ett av de största hindren för att segla ÅF Offshore Race är säkerhetsbiten. ISAF Offshore Special Regulations kan vara bökiga, men vi gjorde mycket jobb i år och jag hoppas kunna täcka dessa saker i ett par artiklar här på bloggen.

KSSS-AFOR-2016-Invitation-stockholm

kssshyrbat

För den som inte orkar med att få ta sin egen båt till startlinjen, har KSSS i hittat ett antal hyrbåtar. Här finns det också möjlighet att hyra ut sin egen båt om man inte skall segla själv. detta är ju mycket vanligt på Fastnet eller andra stora regattor – och borde så klart funka i Sverige också.

KSSS-AFOR-2016-Invitation-course

7 Comments

 1. Pelle Pedersen Dec 20, 2015 Reply

  Nu tog du allt i skepparn; 4:a var vi, inte 3:a…

 2. JIMMY Dec 20, 2015 Reply

  Hur ser laguppställningen ombord ut? :)

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 20, 2015 Reply

   Det är jag och Pelle Pedersen som kör när vi är två.

   500′ från Marstrand till Sandhamn hoppas jag få göra med samma gäng som seglade Fastnet. Man vill ju inte att de skall softa till sig :-)

 3. Lasse Bergkvist J/80 Swe 196 Dec 21, 2015 Reply

  ÅFOR?
  Har 20 Gotland Runt under flytvästen – åt båda hållen. Inget ÅFOR – men ska man kanske chocka kompiskretsen och ta J80n och torrdräkten och segla? Eller, det kanske kan bli något annat somTomten kommer med som bara “måste” göra ett varv runt ön med fullcrew……….

 4. Lasse Bergkvist J/80 Swe 196 Dec 23, 2015 Reply

  2016 rullar snart in och med den en ny kappseglingssäsong med J/80n och med?
  Försöker hitta kappseglingarna på Ostkusten- men kammar i princip 0. ÅFOR, har jag hittat, men inte Sandhamn Open, DatacomCup, Hyundai Cup, Byxelkroken. Vill planera nu- finns det på nätet eller vet någon här datumen? God Jul på Er!

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 23, 2015 Reply

   Enklast är att söka på enskilda race i SSFs kalender:
   http://www.indta.se

   Det verkar också som att filtreringen funkar ganska bra nu; “segling” + “srs” + “shorthanded”.

 5. Lasse Bergkvist J/80 Swe 196 Dec 25, 2015 Reply

  Tack Peter!
  Där fanns dem. Hade varit inne och sökt på alla – så slutade datumen att rulla på 20:e maj – nu fungerade det perfekt!
  God Jul till alla glada seglare!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.