Pär Lindforss om ÅF Offshore Race

En av mina favoritfoton från Gotland Runt. Jag seglade med Pär Lindforss på hans Nova och någon tidig morgon så möttes massa klasser i lite vind någonstans vid Gotska Sandön. Två helt olika båtar men ändå är man där av samma anledning; klassikern Ballad och Anders Lewander i en SeaCart 30.

Det är kul att många kommer ihåg vad som hände när, även om det var över 30 år sedan. Sedan är det synd att det inte fotades och filmades lika flitigt…

Kommer du ihåg ditt första Gotland Runt?
Seglade mitt första Gotland runt 1984 i den då heta IOR klass 5 med över 50 båtar. Vi körde ½-tonnaren Butterfly. Minns att jag styrde mycket och att vi skörade en genua på ostsidan av Gotland och var en bit ner i fältet vid Hoburg. Sen gjorde vi ett bra vägval efter Ölands norra och seglade upp oss till en 4:e plats, vilket vi var väldigt nöjda med. Minns också att det var ett rejält firande på regattamiddagen och att hela kalaset betalades med någons företagskort och skrevs upp som luncher. Det var extra roligt att som 17-åring få stort ansvar och få förtroendet att vara rorsman.

Vad är ditt bästa minne från racet?
Det finns väldigt många bra minnen från de olika racen men mitt bästa minne är ändå vinsten 2008 i IRC-klassen. Att med ny båt köra Gotland runt och ha ett tajt race med flera andra båtar i klassen för att på slutet vinna med 10 minuters marginal var superkul.

Vilket är ditt värsta minne?
Man har ju seglat med en del udda båtar. En gång var det bara jag ombord som kunde segla… Då var man ju ganska trött efteråt. En annan gång blev det väldigt lätt vind och allt vatten tog slut med ett dygn kvar. Men det fanns en låda Chablis. Vi hade kul, men seglade kanske inte helt optimalt.

Vad är det som lockar?
ÅF Offshore Race är den kappseglingen i Sverige som man verkligen vill vinna varje år. Det som gör det speciellt är att det är många bra båtar både från Sverige och andra länder. Detta tillsammans med väder, taktik och strategi gör att det kanske också är den svåraste tävling att vinna.

gr2011-1

Vilka är dina 3 bästa tips till den som skall segla första gången?
1. Se till att gå igenom båten innan så att man har koll på allt. Att tjafsa i säkerhetskontrollen och springa och köpa massa saker dagen innan race förtar en del av glädjen. Att segla Sandhamn Open och göra kontrollen då kan vara bra, också för att träna ihop besättningen.

2. Vaktschema. Kom igång med det så fort det går och se til att några får vila. Annars är det lätt att alla tycker att det är så spännande att ingen är utvilad när det behövs.

3. Prata ihop er innan kring målsättning. Vad vill ni som team åstadkomma? Om man har för olika idéer om varför man är med så är det lätt att det blir dålig stämning när någon vill vinna till varje pris men nån annan tycker det är bra att komma runt. Oavsett ambition så är det alltid roligare om alla jobbar mot samma mål, och inte ger upp i förtid.

Vad seglar ni i år?
I år har vi plockat ihop ett riktigt skönt gäng med bland annat Odd Lindqvist, Jonas Claesson och Lasse Bergkvist ombord, vi ska segla en GS 42R. Tillsammans har vår besättning säkert kört 150 Gotland Runt, så i år borde det inte vara någon brist på erfarenhet.

Ambitionen är att ha kul! Nu mer pratar vi inte så mycket om resultatmål utan försöker snarare lägga fokus på att segla vår båt så bra som möjligt och få ut max av båt och besättning. Lyckas vi med det kommer det gå bra även på racet. Men naturligtvis vill vi vara med och slåss om en topplacering i vår klass.

Om KSSS skulle göra racet ännu bättre, vad skulle man då göra?
KSSS gör mycket bra grejer, men det finns så klart potential i alla arrangemang. Just säkerhetsbesiktningen är en sak som känns olustig för många. Kan man vara lite mer hjälpsamma i stället för att sätta dit folk så tror jag fler hade varit sugna på att segla.

Sedan tror jag att man skulle kunna hålla ihop seglarna på ett bättre sätt i Sandhamn, men det kanske inte är helt enkelt att lösa.