Marstrandsregattan NoR + lite nya idéer

Två funderingar. Och ett förslag.

Är egentligen 21-23 juli bra datum för en regatta? Det funkade förr, men nu har jag känslan av att de flesta har semester då… Och i år är det dessutom ORCi-VM i Köpenhamn, som lär dammsuga kusten på bra seglare.

Eftersom fokus ligger på DM, skulle inte GKSS kunna gå i bräschen och ansöka om att få arra ett DM i SRS? Då är jag ganska säker på att man hade lockat ut en del båtar som annars hade stannat hemma. Något att fundera på till 2017 – då hinner man också slå på trumman lite innan. Alternativt så kan vi göra det på MBBR?

Och så ett lite ogenomtänkt förslag.

Varför inte lägga Marstrandsregattan förste helgen i juni (helgen efter Big Boat)? Då skulle vi få en full Marstrand Race Week med stora båtar första helgen och entyp andra. Detta är efterfrågat av bland andra J/70 och Melges 24, och skulle med stor säkerhet locka stora fleets från norra Europa om man jobbade hårt ett par år.

Och det skulle kunna bli ett grymt samarrangemang mellan GKSS, Hjuviks BK och Marstrands SS. Tre klubbar med lite olika profil, men som kompletterar varandra på ett bra sätt…

Marstrandsregattan 2016

Till alla seglare.

Marstrandsregattan är en av Sveriges äldsta kappseglingar, med över 100 år på nacken.

Västkustens Seglarförbund (VKSF) och Göteborgs Kungl. Segelsällskap (GKSS) vill göra Marstrandsregattan till den årligen, återkommande kappseglingen där möjlighet finns för alla kölbåtsklasser att ha ett DM. En naturlig samlingspunkt för alla seglare i kölbåtar under några dagar på sommaren.

Men viktigast är att alla kan vara med på Marstrandsregattan oavsett kölbåt, och att vi alla får några mysiga, roliga, helst soliga seglingsdagar tillsammans.

Men för att man i en klass ska få segla ett DM så finns det några krav. Klassen ska ha klassregler (Se SSF hemsidan, Tävlingsreglementet). Dels ska det vara minst fem båtar på startlinjen, från minst två klubbar från Västkustens Seglarförbund och minst tre seglingar måste vara planerade, varav minst två måste genomföras.

Men alla ska kunna vara med, så man kan givetvis segla en vanlig regatta i sin klass (mer än tre båter), eller man kan segla SRS (med mätbrev) om man inte kan segla DM.

Huvudsaken är att vi alla ses, minglar och har trevligt några sommardagar.

Så kom igen nu, samla dina vänner, ring båtkompisarna i din hamn och få med dem också, eller ta kontakt med ditt klassförbund och sprid informationen.

Så ses vi på Marstrand och på Marstrandsfjorden mellan 21 – 23 juli i sommar.

Inbjudan (Notice of race, NoR) med anmälningsmöjlighet för Marstrandsregattan finns på GKSS hemsida.

Välkomna önskar Tävlingsledningen.

Foto: David Granath.