Så följer vi seglarna i Rio

I morgon måndag drar OS igång. Och precis som i alla andra sporter (hörde jag curling & bågskytte) så är det många som blir intresserade en gång vart fjärde år. I alla fall om det går bra.

Det skall också bli intressant att se hur man väljer att paketara seglingen den här gången. Man har ju sällan haft bättre förutsättningar med lärdomar både från London, America’s Cup och andra format som flyttat fram gränserna. Och budget lär också finnas.

World sailing har passat på att bygga om sin web, och nya sailing.org/olympics är väl där som all info finns samlad.

Även OS har så klart en speciell sida för segling: rio2016.com/en/sailing

På TV är det framförallt TV10 som sänder segling (sammanställning), men vi kanske får koll på detta allt eftersom. Vill man vara säker på att få med all segling är det Viaplay för 399:- som gäller (Ingemar Allén och Vedela Santén kommenterar).

Och här är programmet (tryck för större version):

rio16-schedule1

rio16-schedule2

Och här kan man se var de olika banorna ligger. Någon som har sett en bra beskrivning om vad som skiljer de olika?

rio16-course-areas-clean

Själva banorna…

rio16-courses1

rio16-courses2

Och här är vad Magnus Grävare säger om den svenska truppen:

I Finnjolle ska Max Salminen försöka vinna sin andra OS-medalj. I London blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf. Nu är Max ensam i båten och sedan hösten 2012 har hans fokus varit riktat mot Rio.
– Max har kanske inte gjort de allra bästa resultaten under den senaste tiden. Men han var jäkligt nära en VM-medalj och han är nog den i truppen som varit mest i Rio. Han är väldigt nöjd och trygg, med ett bra självförtroende. Precis som de andra, säger Magnus Grävare.

I 49erFX seglar Lisa Ericson/Hanna Klinga. För Lisa är det andra gången hon seglar OS. Första gången var i London 2012 då hon slutade på 19:e plats i 470 tillsammans med gasten Astrid Gabrielsson. För Hanna är det OS-debut. I världscuptävlingarna i franska Hyères i maj – det sista riktigt stora genrepet inför OS i Rio – seglade de hem guldet i konkurrens med hela världseliten.
– Lisa och Hanna har imponerat stort under våren och är ett stort medaljhopp. De har varit på pallen i de flesta stora tävlingar det senaste året. De kan absolut vinna här i Rio, säger Grävare.

I Laser Radial är Josefin Olsson också ett stort medaljhopp och hennes senaste år har inte inneburit att förväntningarna minskat. Josefin vann världscupavslutning i Dubai 2015 och har vunnit både VM- och EM-silver i Laser Radial. I London slutade hon på 18:e plats i klassen. Nu ska det bli bättre.
– Josefin har fler gånger visat att hon tillhör världseliten och precis som Lisa och Hanna så kan hon vinna. Det är väl sex seglare i Laser Radial som är mycket jämna och alla kan vinna. Det här är kanske den jämnaste klassen.

I Laser har Jesper Stålheim seglat upp som en av favoriterna efter att han vann EM i mars.
– Jesper har imponerat den senaste månaden här i Rio. Och han har seglat fort i de lätta vindarna – fortare än någonsin tidigare. Jesper kan komma allt mellan etta och sexa. Det här är en vidöppen klass

I 470 finns den mest rutinerade av de svenska seglarna i form av Anton Dahlberg som gör sitt tredje OS – den här gången med gasten Fredrik Bergström som debuterar i olympiska spel.
– Anton och Fredrik har kanske inte ett lika bra år bakom sig som de andra i truppen. Men de har kapacitet att vara med i toppen och är nöjda med både träning och förberedelser. Deras målsättning är definitivt en medalj – det vill säga samma målsättning som alla andra i truppen har, säger Magnus Grävare.

28 Comments

 1. Author
  Peter Gustafsson Aug 7, 2016 Reply

  Tangosailing tippar: http://www.tangosailing.nu/2016/08/05/infor-os-i-rio/

  Vad tror ni om svenska medaljchanser?

 2. kaskeloten Aug 7, 2016 Reply

  bra sändningstid i alla fall

 3. Sam V Aug 8, 2016 Reply

  Tack för bästa och mest uttömmande guiden. Som många gånger förr gör blur något som självklart borde finnas på svensksegling.se.

 4. Author
  Peter Gustafsson Aug 8, 2016 Reply

  OS-seglarna Josefin och Jesper fick kämpa första OS-dagen

  På måndagen inleddes de olympiska seglingarna med Laser, Laser Radial och brädklassen RS:X. Sverige hade två svenskar i elden: Jesper Stålheim i Laser och Josefin Olsson i Laser Radial. Ingen av dem fick den drömstart de hoppats på, men heller ingen katastrof. Och det återstår många seglingar för de båda innan det är dags att summera OS.

  Vattnen utanför Rio de Janeiro bjöd på bra förhållanden med vindar runt 5-7 m/s från sydväst och det var två taggade svenskar som båda inledde mindre bra i sina seglingar, för att sedan segla upp sig under respektive race.
  – Det var lurigt idag, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:
  – Det var lite ovanliga vindriktningar. Ibland hade vi mycket vind och lite ovanliga vindriktningar. Samtidigt hade vi många vindhål. Men det är ju lika för alla. Vi fick väl ingen drömstart, men det var ändå hyfsat och nu är vi äntligen igång.
  Jesper Stålheim var på 18:e plats efter första kryssen, i första racet, men seglade sedan upp sig och slutade på tionde plats. I det andra racet rundade han vid första märket som nummer 23. Men den gången blev det ingen förbättring utan Jesper slutade på 23:e plats. Efter den inledande dagens två första race är han på 18:e plats av totalt 46 båtar i klassen.
  – Det var ganska svårt idag. Vinden hoppade fram och tillbaka runt berget vid land, vilket gjorde det klurigt. Jag tyckte ändå att jag var bra med i båda racen. Men framför allt är det väldigt många seglingar kvar. Jag lovar att det kommer att hända väldigt mycket under veckan, säger Jesper.
  Josefin Olsson, som har stora medaljförhoppningar i Rio, fick inte heller någon perfekt start och i måndagens första race slutade hon på 17:e plats. Men i det andra visade hon ändå vad hon kan. Efter en mindre bra första kryss och en svag rundning låg ”Jossan” på 26:e plats. Men efter länsen hade hon tagit sig förbi 13 båtar. Och i mål var hon på en fin sjätteplats. Sammanlagt ligger Josefin tolva.
  Seglingarna fortsätter på tisdagen. Totalt ska det seglas tio race på fem dagar i både Laser och Laser Radial. Därefter får seglarna räkna bort sitt sämsta resultat och sedan väntar en medaljfinal måndag 15 augusti, där endast de tio bäst får starta. Och då är det dubbla poäng som gäller, så mycket kan hända under den sista dagen.

 5. Jan Västernäs Aug 9, 2016 Reply

  Fascinerande att man fortfarande inte lyckas producera kompletta resultatlistor.
  http://www.sailing.org/olympics/rio2016/results_centre.php
  Eller finns det på något annat ställe ?

 6. Joakim Aug 9, 2016 Reply

  Varifrån ser man resultaterna ordentligt? http://www.sailing.org/olympics/rio2016/results_centre.php funkade inte alls igår och ännu saknas mycket (3. race i totalen för RSX, totalen för laser och radial osv).

  Hur vet man vilken bana seglar dom?

 7. Claes Lundin Aug 9, 2016 Reply

  Jag tycker nog ändå att World Sailing (ISAF) är bästa att följa.
  http://www.sailing.org/olympics/rio2016/home.php
  Den har haft problem inledningsvis, men jag tror det mesta är igång nu.
  Där kan man förutom resultaten också hitta bl.a. tracking och officiell anslagstavla, ONB längst till höger i menyraden. På anslagstavlan hittar man bl.a. protester och där kan man se att kinesiskan blev diskad i race 2 för att ha tagit sitt straff för sent. Det flyttade upp Jossan till femte plats.

 8. Author
  Peter Gustafsson Aug 9, 2016 Reply

  Tung OS-debut i Finnjolle för Max Salminen

  På tisdagen klev Sveriges ende guldmedaljör från London-OS 2012 in i den olympiska seglingen. Max Salminen fick dock inte någon guldkantad start på detta OS och ligger på 13:e plats efter de två inledande racen.

  Den friska brisen från måndagen lyste med sin frånvaro och tisdagen bjöd på riktigt lätta vindar, runt 2-4 m/s, för Finnjolleseglarna som seglade inne i bukten under stark påverkan av bergen på land. Det var lurig segling med många vridningar. Max verkade inte trivas alls. I första racet blev han 15:e båt över mållinjen och i det andra kom han elva. Som bäst var han uppe på femteplats i andra racet, men föll tillbaka rejält i det 23 båtar stora startfältet.
  Josefin Olsson gjorde sin andra tävlingsdag och inte heller för henne gick det särskilt bra. Efter placeringarna 17 och femma på måndagen kom hon i mål som nummer åtta respektive 17 i tisdagens två race. Det är en klar besvikelse för ”Jossan” som har en uttalad målsättning att slåss om medaljerna. Och framför sig har hon de allra bästa namnen i Laser Radial så om Josefin ska avancera från sin nuvarande 13:e plats i totalen så måste hon göra bättre resultat i fortsättningen.
  Den tredje svensken som var igång på de olympiska vattnen utanför Rio de Janeiro var Jesper Stålheim. Jesper hade en besvärlig start på måndagen och det blev inte bättre andra dagen. Tvärtom. Jesper seglade in på plats 26 och 29 i de två racen och nu blir det givetvis mycket svårt för honom att nå en bra placering i detta OS.
  Seglingarna fortsätter på onsdagen. Totalt ska det seglas tio race på fem dagar i både Laser, Laser Radial och Finnjolle. På onsdagen är det dags för den fjärde svenska besättningen (av totalt fem) att kliva in i OS-tävlingarna då 470 inleds med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström på startlinjen.

 9. Author
  Peter Gustafsson Aug 10, 2016 Reply

  Det går lite så där för våra seglare?

  Josefin Olsson trivdes i frisk OS-vind

  Efter ett par tunga dagar för de svenska OS-seglarna, blev det ett fall framåt när Josefin Olsson blev sjua och fyra i dagens två seglingar i Rio.

  Josefin hade längtat efter mer vind och sjö. På onsdagen fick hon äntligen vad hon väntat på. Det blåste rejält på banan utanför den mytomspunna stranden Copacabana. Till en början såg det tungt ut även denna, den tredje dagen, av OS-seglingarna i Laser Radial. Efter första kryssen var Josefin på 15:e plats, men i mål hade hon seglat upp sig till sjunde plats. I andra seglingen gick det ännu bättre när hon blev fyra, vilket är det bästa resultat hittills för svenskarna i OS-seglingarna. Totalt ligger ”Jossan” åtta efter sex av elva seglingar.
  Rio de Janeiro bjöd på en grå, kylslagen och stundom regnig dag med friska västliga vindar på upp mot 11-12 m/s. Minst blåste det inne på banan ”Escola Naval” där 470-seglarna gjorde sin första OS-dag.
  För Anton Dahlberg/Fredrik Bergström började riktigt dåligt när de blev 22:a i den första seglingen. I den andra samlade de ihop sig och slutade åtta.
  – Vi är inte alls nöjda. Vi hade inget flyt. Vi fick inte till det helt enkelt. Men det var svårt idag med mycket vridningar. I andra racet seglade vi lite bättre, framför allt på sista kryssen och länsen. Sammanfattningsvis är det här inte den start vi önskat oss. Men det är många dagar kvar, sade Anton till Radiosporten efter onsdagens seglingar.
  I Finnjolle var det dags för race tre och fyra – och för Max Salminen blev det också ett litet fall framåt. På tisdagen fick Max placeringarna 15 och elva. På onsdagen kom han in på plats 13 och nio. Totalt är Max på 17:e plats efter fyra av elva seglingar.
  Tyngst av de svenska seglarna har Jesper Stålheim haft det, men efter serien 10-23-26-28 kom Jesper in som båt nummer tio trots att han var på 25:e plats vid både första och andra rundningen. I dagens andra segling slutade Jesper på 15:e plats. Totalt är han på 19:e plats efter sex av elva seglingar.
  OS-seglingarna fortsätter på torsdagen. Laser och Laser Radial har en vilodag, medan den femte och ”sista” svenska besättningen gör sin debut i Rio-OS då Lisa Ericson/Hanna Klinga börjar tävla i 49erFX.

 10. Author
  Peter Gustafsson Aug 11, 2016 Reply

  Kanske inte så välpaketerat som man vill tro…

  You might need to be a genius to understand Olympic sailing
  Join us on our voyage navigating the choppy seas of sailing at the Summer Games

  Because the Olympics is the world’s greatest viewing buffet, I went back for seconds this morning and sampled some sailing, a sport that doesn’t get much coverage on television for reasons that become immediately obvious. To say sailing is confusing is like saying Michael Phelps is comfortable in the water. And it doesn’t help that the international feed features no commentators, presumably because everybody who knows how to describe the Mixed Narca 17 (multihull) race I watched today was presumably sailing in it. Thus, I was left to my own devices to try and figure out the most baffling sport in the Summer Games. Join me on my odyssey.

  http://www.foxsports.com/olympics/story/you-might-need-to-be-a-genius-to-understand-olympic-sailing-081016

 11. Peter J Aug 11, 2016 Reply

  Inga sändningar på Viaplay idag heller vad jag kan se, bedrövligt!
  Veckan började ju bra med sändningar måndag och tisdag på TV10 men nu verkar de omöjligt att se någonting via appen ens? Riktigt trist med tanke på att de brukar gå att följa de mesta av svenskintresse i OS.
  Allén och gänget gjorde ett bra jobb med den lilla tid de fick. Ingen som hittat någon annan sida på nätet som kör live som vi når från Sverige?

 12. Jan Västernäs Aug 11, 2016 Reply

  Verkar som det blåser 10-12 meter om jag läser rätt. Max ligger 7:a och 470 2:a.
  Hade varit kul att se både som spännande segling och svenska framgångar. Jävla Viasat.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 11, 2016 Reply

   Filmas det ens på dessa banor? NBC har bara “Sailing Day 6: Men’s and women’s RS:X”, så det är kanske därför Viaplay valt bort det?

   • Claes Lundin Aug 11, 2016 Reply

    Nej, inte på Finn och 470 i alla fall.
    Vad som ska filmas och vilka båtar som ska ha kamera ombord kan man hitta på Official Notice Board.

 13. Author
  Peter Gustafsson Aug 11, 2016 Reply

  Äntligen!

  Äntligen en pallplats när 470-grabbarna fick fart i båten

  I andra dagens två seglingar i 470 visade Anton Dahlberg/Fredrik Bergström sin klass när de blev tvåa i första racet och sedan följde upp med en fjärdeplats i det andra, i mycket tuffa förhållande med extrem grov sjö och kulingvindar. Och nu ligger de på fjärdeplats i totalen.

  – Det här var jäkligt kul. Det blev riktigt häftig segling, men det var också stentufft med extremt höga vågor och vindar upp mot 13-14 m/s. Jag tror att vi aldrig har seglat så här bra i riktigt hårda vindar tidigare, säger Anton.
  Endast två av de fem svenska besättningarna var igång i OS-seglingarna under torsdagen. Förutom Anton och Fredrik i 470 var Max Salminen i elden i Finnjolle.
  Men det var Anton och Fredrik som stod i fokus bland svenskarna. 470-seglarna var ute på öppet vatten på den bana som heter Niteroi som ligger längst ut från Rio, där det bjöds på rejäl sjö och kraftiga västliga vindar.
  Svenskarna tog starten i första racet och rundade som första båt både efter första kryssen och efter länsen. Vid starten blåste det runt 7 m/s men vid andra rundningen hade vinden ökat till 12 m/s. Deras ledning var då runt 20 sekunder. Resten av racet blev en tät kamp mellan grekerna, australierna och svenskarna. Till slut var det grekerna som drog det längsta strået och vann.
  Andra racet bjöd på mer stabila vindar runt 11-14 m/s. Anton och Fredrik var bra med även där och rundade som tredje båt vid både första och andra märket. Sedan tappade de något på andra kryssen och rundade som femte båt. Men de kom igen och i mål var de fyra – mindre än en sekund efter trean Australien och bara tio sekunder efter segrarna från Kroatien.
  – Vi är såklart jättenöjda. Vi fick ju inte den öppningen vi ville igår, så vi bestämde att vi skulle vara mer aggressiva idag och det lyckades vi med. Men det gäller att komma ihåg att det här är en lång regatta. Vi har seglat fyra race och har sju kvar. Mycket kommer att hända, säger Anton.
  Max Salminen och Finnjollarna höll till inne i viken, men även där blåste det strax över 10 m/s. Max hade också han en bra dag på jobbet och blev sjua i sitt första race och femma det andra. Totalt är Max på 13:e plats endast åtta poäng från tionde platsen och en plats i finalen.
  OS-seglingarna fortsätter på fredagen med race fem och sex för Anton och Fredrik i 470. Josefin Olsson (Laser Radial) och Jesper Stålheim (Laser) är åter igång efter en vilodag och ska segla sina sjunde och åttonde race. Max Salminen har vilodag i Finnjolle och den ”sista” svenska besättningen gör sin debut i Rio-OS då Lisa Ericson/Hanna Klinga börjar tävla i 49erFX.

 14. Author
  Peter Gustafsson Aug 15, 2016 Reply

  Uppskjuten medaljfinal i Laser Radial

  Det blev aldrig någon medaljfinal för Josefin Olsson och de andra i Laser Radial-klassen. Det blåste för lite inne i bukten i Rio och varken Laser, Laser Radial eller 470 fick till några seglingar.

  Måndagen blev den hittills vindfattigaste dagen under hela OS. När starten skulle ha gått fanns det ingen vind alls. Det blev några timmars väntan innan arrangören skickade ut Laser-seglarna, närmare tre timmar efter schemat. Men till slut kom vinden. Mycket vind – till och med. Men när det plötsligt blåste vindar över 15 m/s, så var deadline för dagen bara en kvart bort så det blev inga seglingar – varken för Josefin i Laser Radial eller för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470.
  Därmed har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström fortfarande tre seglingar kvar innan medaljfinal. Planen är att segla finalen på onsdag. Men då krävs att de tio seglingarna i grundomgången har seglats på tisdagen.
  Längst ut på banan som heter Niteroi lyckades 49erFX-klassen hitta tillräckligt med vind för att genomföra sina tre planerade seglingar. I dagens första segling blev Lisa och Hanna tionde båt, men i det andra gick det mycket bättre. Då hade vinden ökat från 3-4 m/s till 5-6 m/s och svenskorna seglade in på en andra plats. Men i dagens tredje och sista race blev de bara 16:e båt och det betyder att de ligger kvar på en tionde plats totalt.
  Nu har nio seglingar avgjorts i 49erFX och med tre kvar innan medaljfinalen ligger Lisa och Hanna på tionde plats – precis på rätt sida om sträcket som avgör vilka som seglar i finalen.
  – Vi är ändå ganska nöjda. Det har inte riktigt blivit de förhållanden som vi hoppades på. Vi trodde inte på så här mycket hårdvind. Men vi kämpar på, säger Lisa och Hanna till Radiosporten.
  På tisdagen finns stora förhoppningar på Max Salminen i medaljfinalen i Finnjolle.
  Max, som vann guld i London i Starbåt med Fredrik Lööf, har goda chanser att knipa en bronspeng. Även silvret går att nå – men guldchanserna är borta. Den medaljen har redan vunnits av den suveräne britten Giles Scott. Men det är givetvis ett bra läge för Max som bara har fem poäng upp till kroaten Gaspic som just nu ligger på bronsplats.

 15. Author
  Peter Gustafsson Aug 16, 2016 Reply

  Strong jobbat av både Josefin och Max. Känns som man hade ganska mycket motflyt?

  Både Josefin och Max slutade sexa i OS

  Det blev en sjätteplats för Max Salminen i Finnjolle och samma placering för Josefin Olsson i Laser Radial när de båda seglade sina respektive medaljrace på tisdagen.

  Det var bäddat för en riktig svenskdag på de olympiska vattnen. Men det blev ingen bra dag för svensk segling. Max Salminen hade chansen på bronsmedaljen, men slutade sexa. I 470 seglade Anton Dahlberg/Fredrik Bergström bra men är borta från medaljstriden och i 49erFX seglade Lisa Ericson/Hanna Klinga bort sin plats i medaljfinalen. För deras del är OS över.
  Därmed är det klart att det inte blir någon svensk medalj i segling i dessa olympiska spel – för första gången sedan OS i Barcelona 1992.
  I Finnjolle hade Max Salminen en liten chans att ta en medalj inför tisdagens avslutande segling. Men Max var aldrig riktigt nära. Hans konkurrenter seglade för bra. Allra bäst seglade amerikanen Caleb Paine som vann finalen och avancerade från fjärde till tredje plats. I toppen var britten Giles Scott klar segrare redan innan starten gick. Och bakom honom bevakade slovenen Vasilij Zbogar sin silverplats från start till mål.
  – Som seglingen utvecklades så var jag tvungen att attackera eftersom amerikanen fick en sådan bra start. Men det lyckades inte, sade Max till Radiosporten.
  Max framtid inom OS-segling är nu oviss eftersom ingen vet vilka klasser som finns på programmet nästa gång.
  – Jag är beredd att göra en OS-satsning till – om det finns en båt som passar mig. Men det vet jag inte förrän om några månader, sade Max.
  I medaljfinalen i Laser Radial hade Josefin Olsson ingen möjlighet att nå en pallplats. ”Jossan” bjöd ändå på en bra avslutning. Hon tog starten och höll ledningen efter både första kryssen och länsen. I slut var hon dock några sekunder efter brittiskan Alison Young som vann. Andraplatsen innebär att Josefin Olsson slutade på sjätte plats i OS i Rio vilket är väsentlig mycket bättre än den 18:e plats hon tog i London. Segern i Rio gick till holländskan Marit Bouwmeester som därmed fick den guldmedalj som hon drömt om sedan hon seglade hem silvret i London 2012. Silvret i Rio vanns av irländskan Annalise Murphy och bronset tog Anne-Marie Rindom från Danmark.
  I 470-klassen avverkades tre seglingar och därmed är grundomgången avslutad. Nu väntar medaljfinal på onsdagen. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglade stundom starkt ute på Niteroi-banan längst ut till havs, där det också blåste lite mer än inne i bukten – runt 8-10 m/s. De började med att bli femma i dagens första race och följde sedan upp med en åttonde plats i det andra. I sista seglingen var de nere på 21:a plats efter andra kryssen – men kom igen och slutade på tionde plats. Men deras konkurrenter, som låg framför dem i resultatlistan, seglade ännu bättre. Nu väntar visserligen en medaljfinal, men chansen att vinna en medalj är borta
  I 49erFX tappade Lisa Ericson/Hanna Klinga sin tionde plats i totalen efter att seglat in på platserna 14-9-15. På en av de innersta banorna, den som heter Aeroporto Course, blåste det en stabil vind på 6-8 m/s. Lite mer än vad Lisa Ericson/Hanna Klinga hoppats på. I dagens tre seglingar kom de in på plats 14-9-15. Därmed föll de från tionde till elfte plats och missade en plats i torsdagens medaljfinal – med nio poäng.
  Nu har alla svenska besättningar seglat klart i OS – utom Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470-klassen som seglar sin medaljfinal på onsdagen.

 16. Tomas Andersson Aug 16, 2016 Reply

  Kanske dags med lite nytt blod i staben ? Har inte grävarn gjort sitt ?

 17. Author
  Peter Gustafsson Aug 17, 2016 Reply

  Var det bara jag som tycker medaljracen är kaotiska? Vare sig seglarna, kommentatorerna eller vi som tittar verkar kunna hålla ordning på vad som gäller och vem som ligger var…

  Hur svårt hade det varit att få med den uppdaterade poängtabekllen i rutan efter varje rundning (eller kopplat till position)? Eller på annat sätt visualiserat vad som händer.

  Visst har medaljracet gjort det mer spännande. Men jag kan få känslan att vi gjort vår sport en björntjänst då vi inte lyckas förklara vad som händer, och vem som vinner.

 18. Author
  Peter Gustafsson Aug 18, 2016 Reply

  Anton och Fredrik slutade sexa i OS

  De olympiska seglingarna är över för den här gången och en femteplats i torsdagens medaljfinal i 470-klassen innebar att Anton Dalberg och Fredrik Bergström slutade på en sjätteplats i OS.

  470-herrarna var kanske inte de största favoriterna bland svenskarna men deras insatts här i Rio är fullt godkänd. Fredrik Bergström seglade sitt första OS men för 31-årige Anton Dahlberg var det tredje gången. Och resultaten går verkligen åt rätt håll. I Beijing 2008 kom Anton på 15:e plats och i London blev det en tionde plats. Båda gångerna med Sebastian Östling som gast.
  Inför dagens segling hade Anton och Fredrik chansen att avancera från sin femteplats i totalen till att bli fyra. Men det lyckades inte. På den bana som ligger närmast det olympiska seglingscentrat, Marina da Gloria, blåste det en stabil vind mellan 7-10 m/s, solen sken och det var 22 grader varmt. Mycket bra förhållanden, med andra ord. Britterna tog en tredjeplats och därmed gick de förbi svenskarna som halkade ner ett pinnhål i slutresultatet. Guldmedaljen vanns av det rutinerade paret Yannick Brauchli/Romuald Hausser, från Kroatien. Det var för övrigt landets första olympiska guld i segling.
  Därmed är de olympiska seglingarna slut. För svensk del blev det tre sjätteplatser, en elfteplats och en 16:e plats. Här är alla svenska slutplaceringar: Josefin Olsson, sex i Laser Radial. Max Salminen, sexa i Finnjolle. Lisa Ericson/Hanna Klinga, elva i 49erFX och Jesper Stålheim på 16:e plats i Laser.

 19. Author
  Peter Gustafsson Aug 18, 2016 Reply

  Roade mig med att räkna ut vilka länder som tagit medaljer + varit topp 10 i de olika klasserna.

  H-pts är hög-poäng (om man ger 10 poäng för 1:a och 1 poäng för 10:a), top 10 är antal båtar man haft i medaljrace. Det står ju klart att GB, men även AUS, NZL, FRA, NED och BRA både har bredd och spets. Sedan är det några mindre nationer som kniper en medalj – mestimponerande kanske CRO?

  olympics16

  • Lars M Aug 18, 2016 Reply

   Katastrofresultat för Sverige (även helkasst för USA ).

 20. Author
  Peter Gustafsson Aug 22, 2016 Reply

  Max Salminen sammanfattar:

  Breaking the silence

  Wrote this on the airport in Rio on my way home. It has become time for me to reflect a bit on this Olympic Games and my Medal Race and maybe my progression in general the last four years.

  My goal going into this Olympics was winning a medal. Not acheeving this goal must be considered nothing but a failure. Not even after my wonky start the first two days I ever doubted that it was possible for me to win that medal. I got my sailing back on track and I forced myself to deliver the best sailing I ever have performed.

  With this confidence boost I went into the Medal Race and I was going for a medal. I am fast compared to my main competitors around the course and I have spent more time in Rio than most. I knew I had to perform at my very best since there were a bunch to beat before the finishing line. I usually perform at my very best when it matters and the small marginals somehow often went my way at important times – so in my head I had to win this bronze if not silver.

  The ones to take the glory are the ones who sails fastest aound that 25 minutes race track in the end. And I knew that you had to do everything right at the exact time to make it happen.

  In the end it was a race that got decided already after 4-7 minutes and not many chances for me to catch up. After the first lap the American that I had to beat for bronze was so far ahead that I needed an as big wind shift as on the first upwind to come back. I wasn’t interested in the positions between four and nine. I was willing to risk it all for a medal. So I went out to get it but ended up empty handed. I had a plan, I executed it and I was wrong. I made this plan after what I have experienced on that course my 150 days of training in Rio, which means that if I would to sail the same conditions again my plan would have stayed the same.

  Margins, coincidences, luck some said. I can’t belive in that! I am the first to defend the sport of sailing on this point. If there is a game of chance there must be some odds, there must be a track record and if you’ve done your homework you should know the probability. Besides irregularity in the probability should be equalized after six days and eleven races of sailing.

  During the race I didn’t give up. So I said to myself, maybe someone was over the line at the start, maybe there still is a chance. I was thinking, it can’t end like this. I can’t have fought for this in four years and everything gets decided on this kind of a race. I have met every goal on the way. Everything has been going according to the very ambisious plan towards this medal. It came to me as a complete shock in the moment I realized I am not to get one of those medals.

  Maybe the lesson is what I heard one of our Swedish coaches saying, we have to be good enough to acheeve our goal even on a bad day. Me I didn’t have the time for that. I wouldn’t ever lower my goal and I can not see myself accomplishing that much more in my four years.

  I struggle really much to put my name to that sixth place that I ended up, I see my self as the guy who had the chance on a medal and went for it. And I am really proud of the fact that I had a chance. My chances of winning a medal were far better than for me and Fredrik Lööf winning gold four years ago. These four years has been going so well and I have learnt so much that I’ve quite gotten used to accomplishing my goals. It really amazes me how far I’ve come but this Olympics still have to be considered a failure since my goal was a medal. Some say that it feels better failing when you know you have done your very best. Right now I doubt it. I did my best, I worked as hard as I could for four years and I know there is nothing more I could have done and I don’t feel my goal was set to high. But still I fell short. As the Swedish proverb goes, it is fairer to listen to the string that broke than to never strain a bow.

  Now home in the sofa watching the last bits of this Olympics. Already motivated for the next one!

  https://www.facebook.com/maxsalminensailing/posts/830918197039025

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.