Äntligen Swanfredag…

ClubSwan 50 var ju en av de hetaste sjösättningarna under 2016, och både pressen och många seglare var lyriska över den nya Juan K-designen.

Men efter de första regattorna så har det varit tyst. Man seglade väl inte ens Copa del Rey som fanns på programmet, och nu ersätts Jochen Schuman som Class President av Jennifer Hall. Känns lite defensivt?

Som vanligt så är det hit-or-miss när man tar in Juan K, men jag hoppas man inte har behövt göra alltför stora förändringar. Att däckslayout, rigg och seglingssystem inte höll måttet står nog klart. På en sån här båt så bör man väl ha fallås, piedestal (eller elwinschar) och en del annat för att kunna segla den ordentligt.

Någon som har insyn i hur stora skillnader det är på den båt som nu byggs i Finland?

NOTICE # 01/2016 NOVEMBER 15, 2016
UP-DATE ON ONE DESIGN CLASS RULES

The first ClubSwan 50 OD boat to have completely full measurements will be launched soon.

This boat includes the latest improvements, elaborated after the first 3 boats have been tested during intensive sea-trials and while racing at Rolex Swan Cup (ORC rating system) and at Les Voiles de Saint Tropez (IRC rating system).

The measurement of this boat, in mid-December, will confirm new and final standards of ClubSwan 50 OD Class Rules.

Complete OD Class Rules will be released right after having completed the official measurement of this boat.