TP52 Platoon med Johan Barne

Alltid lika lärorikt att se hur proffsen gör det…

John Kostecki kör taktik, Jordi Calafat strategi, Johan Barne nav & Harm Müller Spreer rattar TOP52 Platoon i Key West.

Och vi J/111-seglare kan ju spana in Spaeceman Spiff. Inte riktigt lika tight.

8 Comments

 1. Mattias Carlsson Jan 26, 2017 Reply

  Är det det som kallas tajta skotvinklar? :-) Hygglig nedtagning också. Noterade att det (väl?) var enda båten som hissade nån slags code på undanvinden, vid vilka förhållanden gör man det och varför valde inte övriga fleeten det tro?

  Slutligen kan jag inte låta bli att fundera på hur tajt det måste varit på de främsta båtarna i det här racet, med tanke på att de blev rätt rökta av ledarbåtarna ändå. Ännu namnkunnigare?

  • Magnus W Jan 26, 2017 Reply

   Extremt lärorikt! Ännu mera så när man kan titta på hela racet ur ett fleetperspektiv samtidigt. Skönt att se att ingen är felfri, som att Quantum missar layline och släpper förbi Platoon i rundningen tex. Barne verkar missa time to burn med ett antal sekunder i starten. Proffsen förblindas också av tekniken? Sen byter de strategi på första kryssen. När de tvingas ut på styrbord efter den dåliga starten så försöker de komma över till vänster igen men tvingas tillbaka av en båt som slår i lä om dem. Om de vinkat förbi den och fullföljt sin strategi hade fått ännu mer nytta av det stora vänsterskiftet en stund senare. Det var där racet avgjordes. Att de sedan tog ett straff som lovartbåt på sista undanvinden gjorde ju inte saken bättre. Men den biten var inte med på boomcam filmen.

 2. Per Jan 26, 2017 Reply

  Vilka coola båtar! Jösses! Går igång x1000 mer på detta jämfört med AC. Hur går matematiken ihop med så tighta skotvinkla? De går ju ganska lågt (inga superimponerande kryssvinklar när man ser drönarbilderna). Är det att de seglar så snabb ifht vindhastigheten att det blir mer procentandel fartvind än vad vi vanliga dödliga erfar i våra långsamma båtar? Tänker jag rätt?

 3. SilverSurfer Jan 26, 2017 Reply

  Det ser ud som om Spaceman Spiff kører cross-sheeting på fokken. Nogen som kan gennemskue hvordan det er sat op ?

  /SilverSurfer

  • Author
   Peter Gustafsson Jan 26, 2017 Reply

   De har satt ditt ett par extra pad-eyes med vanliga singelblock. Lite amerikansk snabbmeck :-) Vi har pratat lite om det, men vinsten är ganska liten om man är snabb på trimmer (och inte dräller omkring i sittbrunn som på filmen).

   Det syns ganska bra på bilderna som finns på J/boats: http://www.jboats.com/j111

 4. Martin Gustafsson Jan 27, 2017 Reply

  Hur ser systemet för att få ner genackern på TP52orna ut och hyr fungerar det?

 5. Sillstryparn Jan 28, 2017 Reply

  Väloljat maskineri: Segling är verkligen en lagsport!
  En njutning att titta på: lugnt och städat hela vägen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.