Pernilla Wiberg seglade Seapilot2Star

Så här såg det ut när Pernilla Wiberg och Anders Lewander stack från Visby under årets Seapilot2star.

Seapilot arbetar aktivt för att öka intresset för segelsporten och framförallt för få fler kvinnor att upptäcka sporten. Det var därför glädjande att inför årets upplaga av Seapilot2Star presentera alpinstjärnan Pernilla Wiberg som deltagare. Hon seglade ”Seapilot” en Fareast28R tillsammans med seglingslegendaren Anders Lewander.

Pernilla som har erfarenhet av segling från barndomen med familjens Maxi 77a tvekade inte att anta utmaningen och segla tävlingen tillsammans med Anders Lewander.

Anders och Pernilla kände inte varandra innan och träffades för första gången straxt före skepparmötet kvällen före start. Första övningsslagen tillsammans genomfördes på väg ut till startlinjen men med hjälp av Anders stora erfarenhet som skeppare kom Pernilla snabbt in i rollen som rorgängare och segeltrimmare.

Första etappen från Oxelösund präglades av jämna västliga vindar som gav en halvvindsbog ner mot Visby som slutade i någon timme efter solnedgången.

Efter en kort natts sömn startades andra etappen Visby-Oskarshamn i solsken och sydliga vindar mot rundningsmärket Västerviks angöring och sedan ner mot Oskarshamn med målgångstid 01.38. Med en starttid kl 10:00 blev det inte många timmars sömn för besättningen men ändå lyckades Pernilla och Anders vinna starten och drog ifrån mot Blå Jungrun i en slör som tidvis gav båtfarter upp mot 14 knop.

Vi rundningen av Blå Jungfrun blev det åter kryss i nordvästliga vindar med regn.

Vädret var för dagen mer oförutsägbart än tidigare dagar. Prognosen visade på växlande vindar med inslag av stiltje vilket även visade sig stämma.

Start i Oskarshamn. Foto: Hasse Broms.

Fareast28R är en utpräglad sportbåt konstruerad för öppna undanvindsbogar och kommer lätt upp i planing. Årets vindar var dock inte optimala för båttypen.

Båten saknar helt inredning och som enda möjliga kojplats hade Anders tagit med en sackosäck som dock endast vid något enstaka tillfälle kom till användning. Seapilot seglades maximalt hela tiden. Trots tidvis påfrestande väder och lite sömn visade Pernilla att hon är den idrottskvinna hon är och tappade aldrig fokus på seglingen och kämpade med glimten i ögat hela vägen i mål.

Kl 08:20 bröt Anders och Pernilla mållinjen i Oxelösund och slutade på plats 78 och slog därmed ”moderbåten” True Heading Arcona430 som seglades av Anders Bergström och Martin Rylander som slutade på plats 78.

Ytterligare en Fareast28R deltog, ”China Girl” seglades av Mats Runström och Christoffer Brugge som slutade på plats 66. Totalsegrare blev J105 ”Joan” seglad av Joakim Lagner och Rikard Wallin.

Snabbaste båt runt banan var inte helt oväntat B&R 38 Pacman med Linn Dismo & Jimmy Hellberg. Foto: Emma Willart.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.