Välseglande båt + semestra med 5?

Hej Peter

Här kommer en fråga som kanske du eller dina läsare kan tipsa mig om.

Dags att byta till lite större båt. Söker en välseglande båt som funkar att semestra med familjen även när man går lite längre sträckor. Kappseglar regel och entypsbåtar och planerar inte att primärt kappsegla med båten som jag vill semestra med familjen (blir aldrig en perfekt kombo). Vill för den delen inte segla en tysk pråm. Har funderat på first 36.7 men vill gärna ha något alternativ.

Krav: Budget 800-1000 tkr, 5 kojplatser utan att någon behöver sova i salongen, gärna rorkult

Tack på förhand
Jonas

20 Comments

 1. Christian H Jul 16, 2017 Reply

  Hej
  Bavaria 38 Match med dubbla akterkabiner är ett grymt bra alternativ. Då får du även en större förpik än på First 36.7. Finns en fin till salu på Västkusten.

 2. Martin Jul 16, 2017 Reply

  Salona 37 funkar fint, 3 hytter. All round och funkar fint med fock.mkt prisvärd. Kan inte komma ihåg att jag blivit omseglad på semester segling. Jag har av en händelse en på bryggan och funderat att byta till mindre båt. Kanske kan vara något??

  • Hannu Jul 17, 2017 Reply

   Hej Martin!
   Har en First 31,7 och funderar på en större båt :-) Intressant? Maila isåfall till hannu@ailab.se

  • Carl Fjällman Jul 17, 2017 Reply

   Kommer heller aldrig ihåg att jag blivit omseglat, haha. Ja din Salona är väl rätt bra kittad också vill minnas att ni var 3:a på VM med den, så det borde gå att segla ifrån en och annan Bavaria på semestern. :)

 3. Per Jul 17, 2017 Reply

  Snegla på Sun Fast 35. Rymligare än många 36-37 fotare och mer funktionell för familj än både First 36.7 och Salona 37 – den har nämligen toan på rätt ställe. Finns med både två o tre hytter – du behöver den med tre, dvs två akterhytter. Med din budget kan du “pimpa rejält” då jag gissar att du får en fin båt för 6-800′. Svårslaget “value for money”. Det var en segelmakare som körde en sån aktivt för ett antal år sen – kan det varit Hamel?

  Om det tar en stund att hitta rätt båt kan du alltid titta på cruisingversionen Sun Odyssey 35 – den har samma inredning. Det är rigg, köl och roder samt däcksbeslag som skiljer. Och så seglen förstås! (Nej jag har inget jag vill försöka sälja utan rent objektiv..). :-)

 4. srsseglaren Jul 17, 2017 Reply
 5. Claes Nettelbladt Jul 17, 2017 Reply

  Vi hade en 36.7 och var rätt besvikna. Seglade bra, men invändigt hade Beneteau haft för bråttom och bara skalat ner en 40.7 och det fungerade inte. Det var så lågt under sittbänkarna i akterhytterna att man inte kunde vända sig. Och salongskojerna var bara 20 cm breda i förkant, så där kunde man inte sitta. Osv.
  Så kolla efter en 40.7 istället. Går säkert att hitta inom budgetramen. Ångrar att vi sålde vår! Fantastiskt bra båt på alla sätt. Bra hytter att sova i och liten, men väl fungerande toa. Och seglingsegenskaperna är ju över förväntan!

 6. Nobbe Jul 17, 2017 Reply

  Dehler 36 J/V 3- kabinsversion men du får kanske ge avkall på rorkult. J/V generationen är kanonfina byggen som håller måttet designmässigt och i kvalitét. Generellt i den storleksklassen med rorkult så vill det gärna bli långsmalt men då tappar du en kabin.

 7. Jonas Jul 17, 2017 Reply

  Tack för tipsen, lite följdfrågor…
  @Christian H: Hur är Bavaria 38 Match när man inte har sjukt många gubbar/gummor på railen? Vill få det att funka bra med “liten” besättning dvs 1-2 personer
  @ Martin: Salonan skulle kunna vara ett alternativ
  @Per & Nobbe : tack för tipset om Sun Fast 35 och Dehler 36 JV, hade fått för mig att de har bara en akterkabin däremot

 8. Christian H Jul 18, 2017 Reply

  Lasse som äger Bavarian kan vittna om att man pga blyköl kan köra Genua i hård vind även på Bohusracet med två man. Elektriska winchar gör inte saken sämre.

 9. Morten Sollerud Jul 18, 2017 Reply

  Matchen er bra. Seiler en match 35 og den er ganske hissig, men det handler mest om å tilpasse seilføringen. Båtene er bygd i sandwich og gjennomført bra kvalitet. Den seiler meget bra og er veldig responsiv. En undervurdert båt av mange og mye båt for pengene.

 10. Sebastian Larsson Jul 18, 2017 Reply

  J105 går att fås med långa stora stickkojer. Förpiken är gigantisks.

  Båten är snabbare och sportigare.

  Prisklass 6-750

 11. Bjørn V Jul 19, 2017 Reply

  X-35 definitivt!

 12. Svante A Jul 19, 2017 Reply

  Elan 37 eller 40, Dufour 40, blir dock ratt…

 13. Magnus Nordlund Jul 19, 2017 Reply

  Äger en First 36.7 med rorkult/rodrig sedan 2006. Har med stort sittbrunnstält varit perfekt för familjens behov. Fantatiskt bra rymlig sittbrunn både under segling och i hamn. Kan montera ett bord 60*120 cm med en skruv helt stabilt på rorkulten,kan förlängas till 180cm, förvaras dessemellan i akterstuv. Mycket bra och rymlig kyl. Toan lagom stor i relation till den tid man tillbringar där. Akterrufferna bra. Förpiken dock bättre för en person/alt två barn än för två vuxna.Verkligt kul att segla, gäller bara att reva i tid. Rekommenderas!

  • Thomas Koos Jul 19, 2017 Reply

   @Magnus Nordlund:
   Nyfiken på din bordslösning, förstår inte riktigt hur du menar “med en skruv helt stabilt på rorkulten”. Har en First 35s5 med rorkult och ett rangligt lagunabord som måste bytas ut.

 14. Thomas Koos Jul 19, 2017 Reply

  Får väl passa på att tipsa TS om First 35s5. Klart under din budget, men då får du ju ett par hundra att köpa segel för med. ;) Vi har en trekabinare, finns även tvåkabinare med större toa/dusch samt stuvutrymmen. Toa/duschen räcker absolut till för vår del så det är rätt skönt att ha en extra hytt istället. Vi har varit fem vuxna och en hund i några veckor utan att någon hade ihjäl någon annan. ;)
  Interiört designad av Philippe Starck vilket borgar för en grymt genomtänkt båt med något originell inredning. Seglar väl inte ifrån någon av dagens surfslädar men som semesterkärra fungerar den utmärkt. Och som sagt, lägger du lite pengar på segel och en gennaker på rulle så blir den ju inte slöare av det direkt.
  Fair Winds!

 15. Peter Jul 19, 2017 Reply

  Köp en båt med klass.
  X-332.
  Allt på rätt plats från början

  P.

 16. Tore Kandahl Jul 20, 2017 Reply

  utvid budsjettet litt og gå for en Landmark 43, call me any time. Tore

 17. Andre Jul 20, 2017 Reply

  Skulle med förorda 40.7 framför 36.7. Kontrollera bara att balkarna sitter fast i skrovet. Hela innermodulen sitter med “spackel” mot skrovet och släpper vid hård segling eller en grundstötning. Man ser ofta spricker mellan skrov och innermodul/balkar. Det är inte svårt att fixa till men tidsödande…

  I övrigt tycker jag 40.7:an är en mycket prisvärd båt om man väljer blyköl och den stora riggen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*