Sailarena – allt på ett ställe?

I olika sammanhant pratar man om “kundresan”, alla de aktiviteter som måste ske från att jag får en idé tills gan genomfört en aktivitet eller köpt och använt något. Och att denna är en viktig del av upplevelsen, och ofta skillnaden mellan en lyckad produkt eller tjänst – och en mindre lyckad.

Och här har ju segelsporten varit kass; det har varit svårt att hitta race, förstå hur man anmäler sig och var man hittar information. Även för oss som är inbitna. Och i de flesta fall har klubbar sytt ihop egna lösningar med lite hack, SimpleSignup och Facebook…

Nu har Seglarförbundet tagit tag i detta, och tittar man på förhandsinformationen nedan så verkar man ha en vettig approach. Skall bli kul att se Sailarena live!

Sailarena – Sveriges nya samlingsplats för segling

Nu är den snart här – Svensk Seglings nya digitala plattform för seglare, klubbar, distrikt och andra intressenter.
– Med Sailarena gör vi kappsegling och andra klubbaktiviteter enklare och mer tillgänglig för både arrangörer och deltagare, säger förbundsdirektör Marie Björling Duell.

Svenska Seglarförbundets (SSF:s) nuvarande tävlingsadministrationssystem IndTA är ett samarbete mellan flera idrottsförbund och därför inte optimalt anpassat till segelsportens speciella krav, framför allt när det gäller tävlingsadministration.

– Därför har vi tagit fram Sailarena som är ett modernt system, byggt för framtidens segling. Det är en digital plattform, som är så mycket mer än bara tävlingsadministration och som skapats med utgångspunkt från att förenkla för våra klubbar och seglare, säger förbundsdirektör Marie Björling Duell.

God service och support till både seglare, arrangörer, klubbar och förbund är en viktig del av systemet. Målet är att ge snabb respons på de frågor och supportärenden som dyker upp och därför är denna hantering en integrerad del av Sailarena.

– Visionen för Sailarena kan liknas vid en hög byggnad, men initialt bygger vi en stabil grund och de första våningsplanen. Denna del kan stå på egna ben men utgör även plattform för att vi ska bygga vidare, gärna i samarbete med andra nationella seglingsförbund, säger Martin Klug projektledare för utvecklingen av Sailarena.

Sjösättningen sker inför säsongen 2018, men redan i höst ska man exempelvis kunna lägga in 2018 års kappseglingar. I höst och vinter kommer nya funktioner och delar att läggas till. Följ utvecklingen på Sailarena.com

– Under hösten kommer SSF att arrangera eller finnas med på distrikts- eller regionala möten och berätta om Sailarena. Våra klubbkonsulenter och Sailcoacher kommer att finnas till hands att hjälpa klubbarna. Vi kommer även att berätta om Sailarena på Seglarträffen i november. Vårt mål är att alla skall vara redo att börja använda Sailarena fullt ut i mars 2018, säger Marie Björling Duell

– Sailarena är en viktig pusselbit i SSF:s vision ”Svensk Segling – Tillgänglig för alla”, avslutar Marie Björling Duell.

Detta kommer att finnas i Sailarena 1.0:
• En kappseglingskalender där man lägger in tävlingar tillsammans med inbjudan, seglingsföreskrifter och annan typ av information kring tävlingen. Klubben styr vad som ska finnas med. För tävlingar som kräver sanktion kan hela processen från ansökan till genomförande skötas direkt i Sailarena.
• En anmälningsmodul där det går att hantera allt från internationella tävlingar till lokala klubbaktiviteter och där olika digitala betaltjänster kan läggas till.
• En nationell resultatdatabas med resultat från olika tävlingar runt om i Sverige. På ett enkelt sätt kan man hämta data från anmälan i Sailarena till t.ex. SailWave för att sedan återföra resultatlistan till Sailarena efter genomförd tävling.
• För att komma igång med Sailarena skapar varje användare sitt Seglar-ID. Här lägger man in sin personliga information och använder sitt ID vid varje anmälan. Som användare ser man också sin tävlings- eller funktionärslicens. Man kan även skapa ett Båt-ID med exempelvis mätbrev och tidigare resultat.
• Varje användare har en profil i Sailarena. Här kan man presentera och dela information om resultat, bilder, vilka båtar man seglat och annat som skapar ett levande seglar-cv. På samma sätt finns profilsidor för båtar.

9 Comments

 1. Jan Västernäs Sep 30, 2017 Reply

  Är detta en helt nyutvecklad applikation ? Vem finansierar det i så fall ? IT-projekt av den här typen tar alltid sjuttio-elva gånger mer tid än beräknat.
  Finns ju ett befintliga alternativ med snarlik funktionalitet som används i tyskland, danmark schweiz osv. Har man övervägt att använda det i stället ?

 2. Tomas Andersson Sep 30, 2017 Reply

  Jag tror det på sikt kan innebära ett lyft och det ligger ju inom temat för förenkling som är mottot för årets seglarträff.

  Kan dock tycka att man inte skall behöva blanda in andra resultatprogram utan detta borde ligga inbakat i systemet, ta upp din klubb, kryssa i de båtar som är aktuella för tävlingen och ett kryss för vilket av de 4 SRS-talen som är aktuellt, tryck på start, kör tävlingen och sedan på sänd och inrapporteringen är klar.

  Jag misstänker väl att man för att registrera båt-id eller seglar-id kommer att automatiskt vara registrerad på idrott online, vilket jag inte har något emot eftersom jag redan är det, men många verkar ju tyvärr inte tycka om att registrera sig där….

  Kan man sedan även se till att samtidigt förenkla vad som krävs för att arrangera en segling vore det perfekt.

  • Carl Peter Carlsson Oct 2, 2017 Reply

   Jag är en av dem som inte har lust att gå med i centralt register bara för att få utöva min sport.
   Min vision av segling är att det skall vara enkelt att bara komma och vara med. Det skall inte behövas personkontroll. Seglarförbundet har under flera år drivit frågan att klubbarna skall registrera alla sina medlemmar. Ofta har argumentet varit att man får statliga stöd till seglingssporten och enklare att anmäla sig. Vi seglare måste ställa oss frågan vem som tjänar på ett centralt register. Jag hoppas att detta nya system inte tvingar seglarna att registrera sig och klubbarna att ladda upp sin medlemsregister.
   Jag säger nej till att seglarförbundet slentrianmässigt samlar in personnummer och andra personuppgifter de inte behöver för att utöva sin upgift.

   • Classe Oct 2, 2017 Reply

    Seglar ID måste vi alla ha som seglat mästerskap nationellt och internationellt senaste 5-6 åren. I allfall vi som seglar ORC i tävlingar. Precis som Sylvin skriver på ISAFs hemsida.

   • Author
    Peter Gustafsson Oct 2, 2017 Reply

    I Norge (sailracesystem.no) och Tyskland (manage2sail.com) så loggar jag in med email, så jag antar/hoppas att det även här är frikopplat från idrott online eller World Sailings ID.

 3. Marcus Sylvin Oct 1, 2017 Reply

  Som ISAF fast på svenska??

 4. Pelle Pedersen Feb 26, 2018 Reply

  Om man går in på Seglarförbundets hemsida så förväntar i alla fall jag mig att hitta en STOR FET knapp med Sailarena på… Ska den inte vara lätt att hitta?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.