Videoprylar på Blur

Här kommer veckans läsarfråga:

Hej Peter, jag har precis köpt en Gopro som jag ska ta med på ARC tillsammans med familjen Mats Runström.

Vilka fästen har du när du filmar ombord? Vad har du för selfiepinne? Den ser rejäl ut och inte som de jag har hittat i tillbehörssaiterna. Den långa masten ni filmar overview med, vad är det?

Du är ett föredöme när det gäller dokumentation i både text och bild! Keep it up!

/Mårten

Jag är ju inte mer proffs på det här än alla andra, utan jag försöker lära mig längs vägen. Det jag har kommit fram till så här långt?

Först och främst att hitta olika vinklar och perspektiv. Det är så lätt att bara sätta fast sin GoPro på pushpiten och så får den sitta där tills batteriet är slut. Det är roligare att köra många kortare sevenser från olika vinklar, för att sedan kunna använda dem när man klipper ihop sina filmer. Här kanske man skall fundera lite innan; vad är det för historia jag vill berätta och vilka sekvenser behöver jag då – eller var hända intressanta saker som kan bli en helt annan historia.

Rent tekniskt så finns det ju några saker man måste ha. En kamera som är lätt tillgänglig… Det är bättre med en kass kamera som används än senaste modekllen som ligger nedpackad. Sedan öär det bra med lite extra batterier – de tar alltid slut.

Och så måste man kunna montera kameran så att man får stabila filmsekvenser.

De fästen jag använder oftast är en headcam, som funkar bäst när man styr lite koncentrerat (och håller huvudet still) eller när man uträttar saker på fördäck eller nere. Blir lätt skakigt, men ofta blir det bra sekvenser. Kom ihåg att vinkla ner kameran så att man ser vad händerna gör.

Ett annat favoritfäste är den här klämman. Den kan man sätta fast på massa olika ställen eller bara hålla i handen. Denna har jag hittat i en foto-affär, och nu såg jag att GoPro hade en egen.

Här är min “fattigmans-drönare” :-) Det är två 2 m kofioberrör (Easy Composites) som man kan sätta samman till en lång pinne…

… som man antingen kan ha på aktern, eller hålla från olika vinklar. Lite bökigt att arra med, men i rätt väder kan man göra mycket kul. Funkar även för undervattensbilder när man vill kolla om något fastnat på kölen.

Problemet här är att det blir svajigt i vågor, men då brukar jag köra ena halvan bara.

Jag har också börjat experimentera med GoPro Karma Grip, som är en stabilisator. Men det kräver att den som filmar öär lite mer dedicerad. Kommer att funka fint på långa havsrace, men inte på de intensiva skärgårdsracen.

Men i slutet av dagen handlar det inte så mycket om prylar, utan om att ta det man har och göra något kul av det.

Och precis som med allt annat inom segling, så handlar det om att prova sig fram, och bli lite bättre hela tiden. Jag har långt kvar, men kan jag förmedla lite av känslan ombord så är det värt besväret.

PS. Man kan också använda video för att bli bättre seglare. Det är mycket effektivt för att analysera besättningsarbete och manövrar. Här är det viktigt att får en överblick så att man ser hur alla rör sig i båten. I den här artikeln så visar Chuck Allen från North Sails vi hur man videofilmar en båt utifrån.

8 Comments

 1. Johan Barne Oct 10, 2017 Reply

  I årets sista 52superseries provade vi virb360 på undersidan bommen. (Om man nu snackar video för besättningsarbete). Kolla https://m.youtube.com/watch?v=oHcfCFGZozY. Fördel: alla vinklar är täckta och när videon är uppladdad så kan man rikta synfältet i valfri riktning.
  Nackdel: kameran är dyr och filerna blir väldigt stora.
  Annars kör vi vanliga VIRB kameror. GPS är perfekt eftersom tidsstämpeln blir rätt och kan synkas med data från båten.

 2. Mårten Oct 10, 2017 Reply

  Tack Peter, precis vad jag behövde. Vad använder du för program för att redigera filmerna?

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 11, 2017 Reply

   Jag har kört iMovie under alla år, men nu har jag börjat labba med Adobe Premiere. Inte för att det behövdes egentligen, men jag tyckte det var kul att ta nästa steg.

 3. Anders Averdal Oct 12, 2017 Reply

  Fördelen med iMovie är att puckeln för att komma igång är låg men programmet innehåller de mest grundläggande funktionerna för att kunna göra bra film. Premiere är lite mer komplext men har mycket mer funktioner med effekter och bildbehandling.
  Nu har jag börjat använda OpenShot , http://www.openshot.org, som är gratis. Har inte bestämt mig än hur bra det är men jag gillar det än så länge.

  Teknovafilmen jag gjorde efter säsongen 2012 är gjord i iMovie, https://youtu.be/HdFQBfPxJbg
  Här hade jag turen att hitta en person som filmade starten på ÅFOR från land så jag kunde kombinera sekvenser utifrån med sekvenser vid samma tidpunkt ombord. Från ÅFOR fick jag även en del stillbilder från en supporterbåt.

  Det jag brukar göra är att jag redan innan och under race funderar på vad jag vill visa och berätta. Sitter och funderar på vinklar, tar fram olika fästpunkter för kameran, även om jag inte har gått lika långt och skaffat fattigmansdrönare som Peter.

  Jag gillar att blanda vyer, närbilder på arbete och scener där personer ses arbeta, gärna lite stillbilder.

  Sen tar det tid att redigera, välja musik (som det alltid finns åsikter om). Jag gillar att följa tempot i musiken, lite på samma sätt som hitmusik är uppbyggd. Intro: softbygger förväntan, uppbyggnadsfas: lite snabba klipp gärna i takt med musiken sen lite refräng med lite längre klipp. Så att tempot skiftar. Sen är dt inte alltid jag orkar hålla det genom hela filmen eller att filmmaterialet inte räcker till.

  Filmen från 2012 är nästan 7 miuter lång, lite i längsta laget. Materialet till den filmen är över 15 timmar film. Så det är mycket material att leta vettiga scener ur!
  Det främsta syftet med mina Teknovafilmer har alltid varit för inbördes beundran i teamet på vår besättningnsfest därav kan de bli lite långa och mycket musik för att kicka igång partyt! Annars gillar jag när man hör lite mer om vad som händer ombord.

  Det var några av mina amatörtips.

 4. Medströms Oct 12, 2017 Reply

  Hej Peter,
  Hur många “GoPro” använder du samtidigt? En på huvudet, en på “drönar-pinner” och en på det lilla flyttbara klämfästet. eller flyttar du runt en?
  Vilka “GoPro” modeller använder du?
  Högt & Fort /// Patrik

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 12, 2017 Reply

   Just nu har jag en Hero5 som jag använder till 90% av materialet. Denna flyttar jag mellan fästen. Som backup har jag en Hero4 som tenderar att bli mer stationär när den används. Man klarar sig fint på en kamera, men om man har två så kan det vara klulö att klippa mellan perspoektiven.

   • Medströms Oct 13, 2017 Reply

    Tack för det. Jag var faktiskt nästen helt säker på att du oftast körde med två stycken samtidigt.

 5. Bertil R Oct 12, 2017 Reply

  fuskar ihop lite filmer från diverse race, det blir många timmars film som skall kokas ned tidsmässigt, precis som Anders säger, använder VideoPad som är gratis, dessutom väldigt enkel att klippa ihop, transitioner, 2 ljudspår etc. finns en tutorial på Youtube hur man gör
  Lycka till :)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.