Plastpyret 2 | vad är det här?

Här har vi en liten efterlysning.

Är det någon som har koll på Per Hanssons nya vinterprojekt? Han har ju varit aktiv med sin gröna minitonnare Plastpyret, men nu är den skrotad.

Man är ju lite nyfiken på vem som ritat & byggt den här…

Massor av byggbilder nedan.

Hej Peter!

Efter Silverrodret i fjol så började en tanke på att byta båt gro. Efter mycket planerande och diskussioner med Jimmy Hellberg och Jocke Rodebäck så beslöt jag att påbörja bygge av ett nytt skrov som skulle ersätta min gamla modifierade minitonnare. Tanken var att behålla köl, rigg och roder. Ritningar gjordes och mallar sågades ut. Nu kom inte bygget igång under våren då det var kö på byggplatser i verkstaden så byggstarten sköts på till efter sommaren.

Ett objekt dök upp på Blocket som var liknande i storlek vilket än en gång kullkastade planen på att starta bygget.

Det var ett one off-bygge i didvinycell som nog aldrig blivit riktigt färdigt – 7,10 x 2,45, fällköl och ca 600kg vikt.

Säljaren viste inte mer än att båten byggts i Arkösundstrakten av en äldre man, han hade köpt båten och hämtat den till Jönköping, planen var att färdigställa den men av olika anledningar blev den liggande utomhus utan att något hände. Säljaren skulle flytta och båten var tvungen att flyttas på.

Projektet passade mig och jag slog till och åkte ner till Jönköping och hämtade båten tillsammans med Johan Granath. Strukturellt var båten helt ok men naturligtvis så är det mycket finishjobb som behöver göras. Jag fick med en USB-sticka med bilder från bygget fotona är inlagda 2007-2012 det verkar som att riggen tagits från en minitonnare med nr 9651 men ändrats till svepta spridare. Mer vet jag inte om båtens historia.

Kanske någon känner igen bygget och har fler uppgifter.

Med vänlig hälsning
Per Hansson

15 Comments

 1. Mikael Vesala Oct 30, 2017 Reply

  Riktigt jäkla kul att det fortfarande finns människor som tycker det är kul att bygga! Ska bli kul att se den in action!

 2. Pelle Lindell Oct 30, 2017 Reply

  Skrovet är rätt likt en Humphreys 22. Man kunde köpa dom i byggsats runt 96-97 någon gång. Kanske en bastard med ett byggsats-skrov och rigg mm från någon skrotad äldre båt.

 3. Dick Oct 30, 2017 Reply

  Tror den är byggd av Stig o Sten ( Stisse)Caap
  Strandvägen Kolmården

 4. Thomas Wiberg Oct 30, 2017 Reply

  Ingen aaning om vad denna kan ha för bakgrund. Ser fräck ut och kan nog bli ett vasst vapen. Känslan jag får av skrovet och speciellt förskeppets utformning (stora konkaviteter) är att den inte är ritad av ett proffs. Får också en känsla att kanske John Hedberg (han som ritade några långfärdsjollar för ett gäng år sedan) kan ha varit inblandad. Annars går mina tankar till Tyskland och jollen kreutzers, förmodligen på grund av fällkölen. Många heta sådana seglar på de tyska insjöarna.

  Eftersom Du satsar på Silverrudder (och kanske andra shorthandedevent) så är det 5 saker som är viktiga: Låg vikt, låg vikt och rätande moment, rätande moment och rätande moment!

  S–tkul! Lycka till!

 5. Staffan Larsson Oct 30, 2017 Reply

  Jag kollar upp Sten, har en släkting till honom på jobbet

 6. Pelle Pedersen Oct 31, 2017 Reply

  Otroligt kul projekt!
  Förstår nog ungefär VAD du ska/vill segla men det intressanta här är vad du ska göra med båten!? Ändringar som ska göras? Idéer?
  Hur eller hur så förväntar jag mig massor med uppdateringar!!!!! :)
  Håller med Wiberg ovan; låg vikt är prio! Allt du kan bli av med i kombination med tyngre köl är viktigt här!!!

 7. Classe Oct 31, 2017 Reply

  Dick har rätt ovan. Det är Stisse Caap som byggt den. Känner igen några av bilderna. Arkösund är platsen antar jag.

 8. Per Oct 31, 2017 Reply

  Inga jätte förändringar till sommaren, en kojbotten i Divinycell som också ska fungera som flyttank i förpiken, fotstöd i sittbrunnen, breddat sidodäcken i framkant sittbrunnen. Jag har plastat en stuv med lucka i sittbrundurken för ankare och tank. Nytt roder och ordna en bra profil på kölen. Finish och beslag, gör klart arrangemanget med peket. Modifiera riggen främst flytta upp förstaget för att Focken från gamla Plastpyret ska passa samt masttoppshissad spinnaker. Det är förberett för vattenbalasttankar, frågan är om det ska göras klart nu eller om jag ska provsegla först? Sen blir det ny el, instrument Och montera autopilot. Någon som har ett nexus vindinstrument med givare och en server liggande som ni vill skiljas från? Ett par små st- vinchar kan också vara intressant.

  • Mikael Vesala Nov 1, 2017 Reply

   Tänkte byta till nyare instrument på Paugern så jag säljer allt i silva nexus-väg . Har vindinstrument, logg, lod och fyra displayer, samt fungerande server. Hör av er om intresse finns.
   vesala@telia.com

 9. Sten Caap Oct 31, 2017 Reply

  Dick och Claes har rätt. Jag ritade och bygde den till miniton VM i Marstrand -84. Efter det låg den på land fram till 2006 då en liten modifiering planerades. Den resulterade slutligen i att ca 0,5kvm av skrovet blev kvar. Har mycket bilder och säkert ritningar kvar.

  Planerar nu i stället ”blue water” segling i en 40’ First.

  /sten caap
  sten@caap.se

  • Johan Nov 19, 2017 Reply

   Om det nu bara är 0,5 kvm kvar så är det väl nästan ingen ide att överhuvudtaget referera till båten som en miniton – eller? :)

   //

 10. Author
  Peter Gustafsson Nov 19, 2017 Reply

  Snyggt!

 11. Anders Jan 30, 2019 Reply

  Till salu på Blocket för ynka 40000 kr. Kan man få mer segling för pengarna?
  https://www.blocket.se/stockholm/Plastpyret_shorthandracer_83526389.htm?ca=15&w=3

  • Väldigt mycket speed och båt för pengarna! Men varför sälja? Som jag förstod det byggdes båten om så sent som förra året. Nytt Plast-projekt på gång??

 12. cramer john Feb 8, 2019 Reply

  Tror den är byggd av Stig o Sten ( Stisse)Caap

  https://www.elitneon.se/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.