Nystart för HP30

HP30 är ett koncept där sportiga 30-fotare kan tävla mot varandra. Typiskt har det väl varit C&C30 och Farr 280, men det finns många båtar som funkar.

Jag hade ett snack med Farr 30-seglarna på ORCi-VM i Köpenhamn om vad som skulle krävas för att få igång en kul klass, och det finns nog fortfarande ett intresse. Även FarEast 28R och J/88 borde kunna funka här?

Extra kul att de har valt Micke Vesalas Pauger 30 på Marstrand Big Boat Race som exempelbild :-)

The HP30 Class will soon be re-established, with a new constitution, class association and race programme.

A Class Constitution has been drafted by RORC Rating Office and has been posted on the HP30 Class website. RORC Rating has kindly pulled this together and it is a combination of the standard World Sailing class contract that has been reduced to UK Only.

Class Limits
RORC Rating has spent some time working on the Class limits and proposes the following for discussion by the Class Association.

Min LH: 8.5m Max LH: 9.6m (existing boats) – new boats Max LH: to follow
Min TCC: 1.055 Max TCC: 1.150 (to be confirmed)
Max Draft: 2.45m
Max DLR: 125
Min Speed Ratio: 0.119 – The minimum TCC^2/LH ratio is less length sensitive and kinder to some of the existing boats allowing them to achieve the Class Limits, without having to make massive changes to their configurations.

Clarification over definitions for Existing Boat, Build Date and Series Dates to be advised in the RORC Rating Class Limits document and Class Rule which will be supplied in the future.

Broadly speaking, the following boats fit into the class: FarEast28R/Farr280s/Farr30s/Henderson30/Soto30/C&C30 BR31/Cape31/FarEast31R and Pauger30.

Plenty of choice for varying sizes of budget and there are other boats which can be optimised to fit the rule with minor changes.

Class Association Committee
The class is looking for a number of owner’s to get involved, to help take the HP30s on to the next level. Technically, the constitution requires two committees to run the Class; one for the Association and a technical committee appointed by the class association to look after the rule although in the immediate future a smaller working group will be formed to put things in place for 2018. RORC Rating have offered to sit on the technical committee and the details of this arrangement will be sorted in due course.

The committee will meet as per the Class Association Constitution (now on the website). Joe Hall has offered to assume the role of Class Manager. Dates and details of the first meeting will be posted in due course. For those with time to support the HP30s please email secretary@hp30class.com

Outline schedule of events
The following events will provide the HP30 Class starts or extracted results in mixed fleets, depending on numbers available:
RORC Easter Challenge 29, Mar – 01, Apr, 2018
Royal Southern May Regatta 12, May – 13, May, 2018
Vice Admirals Cup 18, May – 20, May, 2018
Poole Regatta 2018 26, May – 28, May, 2018 – possible HP30 Nationals?
Royal Southern June Regatta 23, Jun – 24, Jun, 2018

Round the Island Race 1st July
Royal Southern July Regatta 14, Jul – 15, Jul, 2018
Lendy Cowes Week 2018 04, Aug – 11, Aug, 2018

Dartmouth Regatta 30, Aug – 01, Sep, 2018
Royal Southern Sept Regatta 08, Sep – 09, Sep, 2018

It has been suggested by RORC Rating and welcomed by Poole International Regatta that the HP30 Class treat their regatta as a UK Nationals. The Combined Clubs who organise the event in Poole are eager to support the Class and will help as much as they can with logistics, launching and retrieving boats, accommodation lists and of course providing excellent racing and social. It sounds like it could be a great event.

Summary
From an existing fleet perspective, there are currently five boats that can start the season, although there is considerable interest from owners and teams looking to get involved. It is however, vital that more boats are encouraged to join the existing FarEast28, three Farr280s and two Farr30s, so the season can start with at least ten boats.

For the mid-summer events, the fleet will be boosted by overseas boats, including more FE28s and F280s plus the MC31 / FarEast31R and a Pauger 30 so for those events in the middle part of the season. A fleet size in the mid-teens is expected for summer events.

The next steps are to agree the class limits, get the working party together and keep the momentum up on the events and teams wanting to come racing. The class needs as much help as possible and is looking for support for the programme to encourage as many owners and crew to join in.

Contacts
HP 30 Class enquiries: secretary@hp30class.com

11 Comments

 1. Mikael Vesala Nov 6, 2017 Reply

  Gillade äventyret till Sportbåts-EM Ungern och har varit sugen på att göra något liknande igen, men Paugern är ju för lång för ORC-sportboats, så när HP30 class i England dök upp så gick jag igång ordentligt. Skönt att slippa såga av båten :-) .
  Och givetvis vore det skoj om det gick att göra en HP30 klass här hemma med. Kanske funkar på större race?

  • Per Svanberg Nov 7, 2017 Reply

   Micke-har du tänkt traila till England 2018 för detta?

   • Mikael Vesala Nov 7, 2017 Reply

    ja, men det troligaste är att vi bara kör Cowes week, om vi får till det så klämmer vi in det event som ligger närmast cowes week före eller efter. Om det bara blir cowes så trailar jag över i slutet av juli och sedan hem så fort som möjligt så kanske vi hinner med Tjörn runt.! vore ju ett kul upplägg att traila dit i början av juli, köra ett race och sedan semestra i england i väntan på cowes week !

    Är du sugen på att traila över du med? vore skitkul om vi blev fler härifrån!

    • Per Nov 18, 2017 Reply

     Sugen-ja
     Realistiskt 2018 – nej tyvärr

 2. srsseglaren Nov 7, 2017 Reply

  Fynd för intresserade av HP 30 class, inkl. egen lift:
  https://www.finn.no/boat/forsale/ad.html?finnkode=76487378

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 7, 2017 Reply

   Det är ju så man skall förvara sin båt :-)

   • Mikael Vesala Nov 8, 2017 Reply

    Jäkligt läcker båt! Hade jag inte haft Paugern så hade det definitivt varit köpläge! Och den båthissen hade ju inte varit fel att ha heller, så jäkla skönt att ha båten ren hela tiden!

 3. Author
  Peter Gustafsson Nov 16, 2017 Reply

  Datum/anmälda:

 4. Mikael Vesala Nov 16, 2017 Reply

  Ser lovande ut. Cowes week blir nog grymt kul!

 5. Mikael Vesala Nov 16, 2017 Reply

  Alltså, Jag jobbar på att få IRC-mätbrev och raggar besättning som vill köra dedikerat från tidig vår med målsättning att köra i vart fall Cowes week, o kanske Royal Sothern regatta 14-15/7. Men tänkte vänta med en skarp anmälan tills i januari. Vi är än så länge bara fyra som vill köra detta upplägget, och vi bör vara 7 pers på båten så om det är någon som är sugen på att segla mycket Pauger 30 på västkusten med Cowes week som höjdpunkt så hör av gärna av er.

  vesala@telia.com

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.