Patrik Forsgren om styrning

Insiktsfull från Sveriges bästa storbåtsseglare.

Ladda ner via deras blogg.

Idag under prisutdelningen av 2017 års Seapilot2star höll Team Pro4u’s rorsman Patrik Forsgren en presentation på temat ”Styrning”.

För intresserade finns presentationen här: Team Pro4u Styrning

Tittrar jag till mig själv så kanske jag prioriterar lite annorlunda;

På kryss är det 80% målfart (precis som Patrik), där vi använder AWA/TWA mer som en referens för att se om vi är ungefär rätt, och för att utröna hur mycket wind shear vi har. Vi skall börja kalibrera denna oftare (Johan Barne kalibrerar ett par gånger varje kryssben). Tellisar är så klart med, men jag styr nästan mer på lutning…

På undanvind är TWA i fokus och boatspeed säkundärt. Kommunikation med trimmer avgör så klart, men vi är nog 90% av tiden på målvinklar. Sedan kommunikation om tryck. Farten sekundär, även om vi så klart har koll på den… Men här skiljer det ju mycket mellan våra båtar.

Vi har också valt att ha %PolBSP med lite mer dämpning på masten, som en indikator på hur väl vi seglar båten (och hur duktig rorsman är på att kräma ut 100%). Kanske inte så mycket att styra på, utan mer som ett helhetsbetyg…

Jämfört med många andra styr jag extremt lite. Har för mig att det är bra så länge båten löper på…

Patrik hade också några tips på kommunikation: “mer/mindre” och “snällare/elakare”. Här behöver jag bli bättre dä jag både pratar om hur det är fel “för mycket”, “för hårt” och hur jag vill ha det “mer tryck” eller “mer oumph” :-) Hur gör ni andra?

Tack Patrik för att du delar med dig!