Seglardagen 2018

Det har varit väldigt tyst kring årets seglardag.

Det fanns ett par motioner som satte fingret på svårigheten att organisera race, och att det typiska SRS.-racet väldigt snabbt klassas som en stor/svår segling trots att det är enkelt att arrangera. SSF vill så klart kvalitetssäkra race, men nu gör man det svårare att utöva sporten.

Men huvudnumret var väl nedanstående. Någon med insyn som vill ge sig på en analys. Vad betyder detta framåt?

Historiskt beslut på Seglardagen

Ett historiskt beslut om en ny demokratisk struktur inom Svenska Seglarförbundet (SSF) togs den 17 mars då förbundets årsmöte – Seglardagen – beslutade att även medlemsklubbar ska ha rösträtt på årsmötet.

– Vi vill helt enkelt inkludera fler av våra medlemmar i den demokratiska processen, säger SSF:s ordförande Anders Selling.

Tidigare har bara distrikt- och klassförbunden varit röstberättigade på Seglardagen. Från och med nu har även de klubbar som är medlemmar i SSF och har minst 300 medlemmar, rösträtt. Därmed får cirka 115 klubbar runt om i landet större möjlighet att påverka sin egen och seglingens framtid i Sverige.

Förändringen är ytterligare ett steg på vägen att göra svensk segling mer lättillgängligt, det vill säga en del av visionen ”Svensk Segling – Tillgänglig för alla”.

– När allt färre engagerar sig i föreningslivet och tid är vår största bristvara så ville vi hitta ett sätta att öka engagemanget från klubbarna ute i landet. Vi vill korta beslutsvägarna. Det måste bli enklare att engagera sig och att kunna påverka beslut som rör den egna verksamheten, säger Anders Selling.

På Seglardagen, i Stockholm i helgen, behövdes två tredjedelars majoritet för att förändringen skulle gå igenom. Men det blev närmaste en total enighet där endast en röst var emot och alla andra var för.

– Det här är verkligen ett bra beslut. Jag tror att klubbarna tidigare inte har sett hur de kan påverka förbundets arbete. Nu hoppas jag att klubbarna och Svenska Seglarförbundet kommer närmare varandra, dvs att det blir kortare kommunikationsvägar. Förhoppningsvis känner klubbarna att nu kan de vara med och påverka beslut och sin egen framtid, säger Emelie Lindström som är klubbstödsansvarig på SSF.

10 Comments

 1. Jens Mar 21, 2018 Reply

  “Svårt att arrangera SRS kappseglingar”
  Egentligen tycker jag inte det är svårt, men många tycker det administrativa kring en Kappsegling är svårt.
  Varför är då reglerna och reglementet så invecklat?
  Jo därför att det finns en klick seglare som mer eller mindre satt i system att hitta kryphål och klaga på allt.
  Att försöka skriva enklare inbjudningar och seglingsföreskrifter slår tyvärr alltid tillbaka på arrangören.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 22, 2018 Reply

   Fast om jag på bloggen annonserat ett race där vi startar med jaktstart efter egen klocka vid tribunen i Långedrag, rundar Trubaduren och tar egen målgångstid vid Tribunen igen, så är detta enligt SSF en “regional tävling” (eller ännu högre om det skulle dyka upp en dansk eller norrman).

   Då är kraven på funktionärer höga, vilket kan leda till att man inte arrar, håller inbjudan “hemlig” för att klassas som lokal segling, eller helt enkelt struntar i vad SSF föreskriver.

   Jag tycker, precis som VKSF, att det är ganska stor skillnad på 100 optimister som kör kval och en handfull SRS-båtar som kvälls-seglar. Vill man göra segling tillgänglig för alla så bör de synas i regelverken.

   Jag kan också konstatera att några av de sämsta racen de senaste åren har arrats av stora klubbar och väl utbildade tävlingsledare och domare :-)

   Här finns motionen i fråga:
   http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet-svenska-seglarforbundet/dokument/dokumentbanken/seglardagar/2018-mars/sammanstallning-motioner-2018-med-styrelsens-yttrande-ud-20180226.pdf

 2. Tomas Andersson Mar 22, 2018 Reply

  När det gäller seglingar i Vättern och Mälaren, där samma vatten delas mellan 4 olika distrikt i varje sjö så tillhör ju de närliggande klubbarna olika distrikt och det förenklar ju inte heller saken.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 22, 2018 Reply

   Jag ser helt enkelt inte kopplingen mellan geografi och ambition/krav? Ett klubbmästerskap i matchracing eller 49:er på GKSS ställer mycket högre krav på funktionärerna än en shorthandedsegling runt en ö,

   Jag tycker det känns uppenbart att dagens strukturen bygger på en den klassiska “pyramiden” som hanterar ungdoms- och OS-segling, men där man helt har missat det som klassas som bredd- eller motionsidrott. Denna bild var uppe på Seglarträffen i höstas, så man har ju fattat att det finns – nu måste man väl anpoassa sina processer och regelverk till detta?

   Skall vi gissa att det krävs en “gul tävlingsledare” = seglare som har koll på läget ;-)

   http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet/for-klubbar/seglartraffen/dokumentation-2017/pyramiden-blir-rektangel.pdf

 3. Peter Mar 23, 2018 Reply

  det är väl inte ovanligt inom idrotten att med ökning av intagningaområdet ökar prestationskrav. SM brukar vara lägre prestationskrav än EM och toppen ligger väl på VM. Samma kan väl gälla även när mot regional och klubbnivå. Tycker dock att just SM/EM/VM visar kopplingen tydligare.

  om jag förstått det rätt så skrivs det ju vad tävlingen är riktad mot. Jag vill se en öppning att en tävling som rikta sig i stort sett mot regioen kan även besökas av seglare från andra länder… Kan vara knepigt i gränstrakter… där regionalt och internationellt är flyttande…

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 23, 2018 Reply

   Ja, men inte heller ovanligt att det är precis tvårtom!

   Jag har inget problem att med två polare arra en segling i skärgården med shorthandedseglare från norra Europa – just för att det är motionssegling. Men jag skulle aldrig ge mig på att ordna ett KM i GKSS i vares sig Laser, 49er, Drake eller nåt annat utan att ha bra domare på plats.

   Man verkar helt ha missat att motionärer kan tävla internationellt UTAN att det är EM eller VM, utan bara för att det är kul.

   Den geografiskma uppdelningen/definitionen återspeglar ju inte alls dagens segling – vilkjet man ju också viast på bilden ovan. Då är det ju inte orimligt att kraven på arrangörerna hänger med?

   • seglaren Mar 23, 2018 Reply

    På vilket sätt skulle du vilja dela in prestation/krav? På något sätt borde man ju veta eller få info vilket ambitionsnivå arrangören tänker sig.

   • Author
    Peter Gustafsson Mar 23, 2018 Reply

    Jag vet inte, men många andra sporter lyckas ju hålla isär motionsidrott med tävling i seriösa discipliner.

    Ingen blandar ihop det lokala swimrun-loppet (som råkar locka folk från hela Norden) med klubbmästerskap på S02?
    Ingen blandar ihop motionslopp på cykel som göteborgsgirot eller Uddevalla MTB med Scandinavian Open?
    Ingen tycker det är konstigt att Svenska Gymnastikförbundet anser att bara två av åtta stadier av sporten fokuserar på “maximal prestation” medan övriga prioriterar andra värden: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/gymnastik/portal/pw/utvecklingsmodellen/stadier/

    Ju mer man tittar på andra sporter, desto tydligare blir det att seglingens klassiska färgpyramid adresserar en väldigt liten del av vår sport. Och att de som inte passar in i denna, känner ett begränsat engagemang.

    Jag tror att steg ett är att erkänna att det finns “motionssegling” (som väl är det 80% sysslar med), “äventyrssegling” och ett spektrum av aktiviteter som man behöver förhålla sig till – och se hur man som klubb eller furbund kan addera ett mervärde som motiverar medlemskap eller andra avgifter.

    Sedan tror jag att eventen själva är ganska bra på att positionera sig mot utövarna.

 4. Peter Mar 23, 2018 Reply

  Stäng all trafik på nätet och låt folk ta sig till sona respektive hamnar så flyter allt spm förr.

  För många sitter på sina kammare och tappar fokus på själva ämnet.

  SEGLA.

  Vi hinner inte allt sålänge dagen har 24 timmar.

  Jag har full förståelse och lyfter dessa människor dom fixar o trixar med tävlingar och allt som detta innebär.

  Men vi andra som bara vill del ta.

  Åk till din hamn och lägg kraft och snacket på bryggan.

  Dåååååååå sätter seglar antalet igång igen.

  De e så.

  /
  Peter

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 23, 2018 Reply

   Du tror det skall bli precis som som förr igen?

   Det finns väl många klubbar och arrangörer som hoppas på det, men jag tror deltagarsiffrorna talar sitt sitt tydliga språk. Det har hänt en del på 30 år…

   Så klart är det i klubbarna det borde hända, men att tro att seglingen inte behöver förändras i takt med resten av samhället, och alla andra sporter, är nog inte vägen framåt. I alla fall inte om man vill locka de som är födda efter 1960 :-)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.