ÅF Offshore Race i en Birdie 24

Alltid kul med unga seglare som kastar sig in i nya projekt. Här har vi ett par killar som skall försöka få sin Birdie 24 redo för ÅF Offshore Race (bara 11 veckor kvar).

Största bekymret just nu är hur man trimmar upp en Birdie 24 för att nå minimränsen i SRS för att segla ÅPF Offshore Race? ´Standardbåten har 0.845, men man behöver landa på 0.850.

Några bra tips?

Följ dem på khadine.se eller på deras Facebook.

Erik Carlstedt och Teodor Bidö heter vi. Vi är två grabbar på 18 och 19 år som tillsammans äger en Birdie 24. Här tänkte jag skriva lite om när när vi började fundera att köpa en båt tillsammans och hur vi nu planerar att delta i ÅF offshore race 2018. Att genomföra ÅFOR skulle det innebära att vi deltar som yngsta shorthanded besättning någonsin med en av de minsta båtarna, i en av Sveriges extremaste havskappsegling.

Ända sedan barnsben har vi båda spenderat somrarna seglandes. Vi träffades och seglade laser, åkte motorbåt, vattenskidor, paddlade, allt som man kunde göra ute på vattnet.

Vintern 2015/2016 började tankarna på att köpa båt tillsammans. Allting började med att vi såg en Hallberg Rassy Misil till salu på blocket för endast 10 000 kr. Vi kunde inte tro att det var sant, kunde man få en riktig kölbåt, som man dessutom kunde bo i för så lite som 10 000 kr? Det skulle vi faktiskt ha råd att köpa tillsammans trots att vi bara var 16 år. Den båten blev snabbt såld men tankarna om att köpa båt tillsammans fanns kvar. Flera gånger om dagen kollade vi blocket efter olika båtar till salu, men eftersom det var vinter var det inte jätte många båtar som las ut till försäljning. Vi fastnade för Birdie 24 av 3 anledningar. 1. Den var billig, 2. Den var rymlig, 3. Den seglade okej.

Vi såg ut en Birdie 24 i Fittja som vi åkte och kollade på. Vi var förväntansfulla när vi satt på tunnelbanan påväg dit. Vi skulle själva åka och kolla på en båt. Vi gick in i båthamnen och mötte säljaren. Båten var ett vrak. Dynorna låg ute på tork i regnet. Båten var täckt av ett tunt lager grön mossa. Vad vi än frågade om fick vi som svar ”Ja, det där borde man se över. Men det tar nog inte så lång tid.”

Besvikna över den första båten fortsatte vi leta vidare tills vi hittade en annan birdie 24 som stod på land ungefär vid Grisslehamn. Vi fick skjuts dit för att kolla på båten. Till skillnad från den förra så var denna båt perfektion. Istället för få ”Det borde ses över” som svar fick vi ”Det där har precis setts över”. Vi köpte båten på plats. Nu behövde vi bara vänta i några veckor tills sjösättning. Det tog vad vi uppfattade som 100 år innan den sjösattes.

Äntligen fick vi hämta hem båten…

Den 10 april har vi haft båten i två år. Två underbara somrar. Efter ett genomfört ÅFOR 2017 med RUBY, en First 36.7 och några mindre kappseglingar med vår egna båt har vi nu bestämt oss att delta i ÅF Offshore Race 2018. Fram tills nu har jag alltid skrivit att vi ska försöka delta. Nu skriver jag att vi ska delta. Med enormt mycket hjälp från våra coacher Nadine Kugel och Pär Lindforss känns det faktiskt möjligt att delta. Vi har stått inför massvis av utmaningar och det är många pusselbitar som behöver falla på plats. Den kanske största utmaningen har varit att få höjt SRS till minimikravet för att delta (0.85). Lite annorlunda problem vi haft att försöka få ett höjt SRS.

En annan stor utmaning har varit vad allt skulle kosta om vi behövde köpa allt som krävs. Mycket säkerhetsutrustning kan vi låna men det är fortfarande mycket som behöver fixas på båten för att få i ordning den. En checklista har vi på http://khadine.se/. Bara anmälningsavgifter är en enorm utgift för oss. Havskappseglingsförbundet har valt att dela ut bidrag på 2000 kr till de ungdomar som ska delta på ÅFOR.

Kappsegling är en dyr sport vilket kan vara en stor anledning till att det främst är äldre som är med och deltar. Bara anmälningsavgiften till ÅFOR-shorthanded är 3000 kr. För oss ungdomar som vill börja kappsegla aktivt kommer dessa utgifter på rullande band.

29 Comments

 1. Jocke Apr 12, 2018 Reply

  Vad glad jag blir när jag läser detta! Härlig satsning.

  Lägg gärna ut kommentarer vad ni saknar i utrustning så är jag säker på att många gärna hjälper till….

  • Author
   Peter Gustafsson Apr 12, 2018 Reply

   +1
   Det finns en checklista här, http://khadine.se/af-offshore-race/, men kan de vara lite mer specifika så lovar jag att titta i mitt förråd.

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Det ska vi försöka göra. Ska sätta oss ner snart och gå igenom listan en gång till.

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Vi ska sätta oss ner och gå igenom igen vad som kan behövas. En sak vi letar efter att få låna är en spinnakerbom som är ca 3,5 meter. Kommer behövas till den enorma spinnaker vi tänker segla med.

 2. Carl Fjällman Apr 12, 2018 Reply

  +1

 3. Nadine Apr 12, 2018 Reply

  Förtydligande:
  Havskappseglingsförbundet delar ut 2000 kr som någon sorts stipendium i år till “Khadine”. Detta projekt har bidragit till att från och med nästa år finns det möjlighet för två ungdomsbåtar att få ett stipendium.

 4. Erik barkefors Apr 12, 2018 Reply

  Kul och hoppas de uppmärksammas och kanske sporrar andra!
  Vad gäller mätetalet så kör med både symmetrisk och assymetrisk spinnare så åker talet upp lite.

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Vi har fått ganska bra koll på vad det är som krävs nu och vi är nästan hemma med mättalet.

 5. Andrea Apr 12, 2018 Reply

  Vad roligt att se! Grymt initiativ

 6. Mikkel Petersen Apr 12, 2018 Reply

  Respekt for det, rigtigt cool gjort af dem!

 7. All lycka till med ert häftiga initiativ. Det skulle finnas fler ungdomar som inser hur billigt man kan köpa en fin båt som man kan vara ute med hela sommaren, lära sig och börja kappsegla med.

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Ja det är verkligen het fantastiskt vad mycket äventyr man kan vara med om. Mindre båt, större äventyr :)

 8. Sillstryparn Apr 12, 2018 Reply

  Underbart initiativ!
  Hoppas fler hoppar på samma trend: att havskappsegla behöver inte kosta en förmögenhet.
  Snabbaste båten behöver inte betyda bästa seglaren, så man kan fortfarande vinna med en billig båt med rätt besättning och förberedelser, men visst behövs det relativt nya segel.

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Ja det är oftast segel som sätter käppar i hjulet. Men med en mindre båt blir det iallafall billigare med segel. Dock kostar all säkerhetsutrustning som krävs för havskappsegling nästan en förmögenhet. Mindre billigare båtar brukar inte vara utrustade med det.

 9. Classe Apr 13, 2018 Reply

  Detta fick mig att tänka på 1984 då vi körde båten “Lisa First” en First 32 i Gotland Runt. Vi var 6 st 17-19 åringar som körde racet. Tror vi kom med på svts Gotland runt film med en intervju med Björn vår skeppare på båten. Härliga tider helt klart.

 10. Andreas Hamrin Apr 13, 2018 Reply

  Vad glad man blir…och önskar att man 18 bast igen.
  First 40.7 Blueprint sponsrar med anmälningsavgiften.
  // Andreas Hamrin

  • Johan W Apr 14, 2018 Reply

   Bra gjort!

   Jag har skänkt ett genuaskot till dom. Hoppas dom får chansen på ett varv runt ön!

  • Nadine Apr 14, 2018 Reply

   Vad glad man blir av ert engagemang :-)

  • Erik Carlstedt Apr 15, 2018 Reply

   Helt fantastiskt! Verkligen helt perfekt. Tack för både anmälningsavgiften och genuaskotet!

 11. Mikael Apr 20, 2018 Reply

  Har det löst sig med spinnakerbommen?

 12. Author
  Peter Gustafsson May 19, 2018 Reply

  Snygg premiär. 26:a av 121 båtar på Ornö Runt.

  • Jimmy May 19, 2018 Reply

   Starkt!!!

   Var hittar man resten av resultaten?

  • Nadine May 21, 2018 Reply

   Mest glad var Erik som seglade om sin storbror Victor i Expressen :-)

 13. Lasse Bergkvist, Grand Soleil 42 Race GEP Communication Group May 20, 2018 Reply
 14. Author
  Peter Gustafsson Sep 22, 2018 Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.