Visbypokalen | 17-18:e augusti

Kul med ännu ett “crew-sourcat” race.

Vi kör Göteborg Open Sea Race helgen innan så det blir tajt, men för de offshoreorienterade båtarna på ostkusten så borde detta funka.

Nu är det dags att väcka liv i ett gammalt race och lägga in ett härligt havskör i slutet av sommaren innan vi alla går i mentalt seglaridé.

Matador har tagit initiativet till att väcka liv i Visbypokalen (i något ny tappning och bandragning dock) och bjuder in båtar som vill hänga med och köra en ca 200 nm havskappsegling helgen 17e till 18e augusti.

Vi har utgått från att vi gärna kör en något längre havsbana men en enkel sådan med få rundningsmärken samt med en nattsegling.

Tanken är att starta på fre em den 17e augusti från Nynäshamn. Segla ner och runda en boj i Visby – innan nosen vänds norrut med rundning av Almagrundet innan målgång i Sandhamn.

Båtar med ett SRS-tal över 1.15 är primärt tänkta att delta så att vi kan (om vindarna är gynnsamma) vara i mål innan lördag kväll.

Efter regattan står Matador för regattamiddag (lokal är beroende av antal deltagare) på lördag kväll där vi kan de-briefa och utväxla seglarstories besättningar emellan.

Vi önskar hålla det här enkelt och med minimalt med regler, så därav få rundningspunkter och målgång i Sandhamn för enklare hemtransport på söndagen (eller lördag kväll för de som har bråttom hem till nära och kära).

I slutet av augusti är det normalt varmt i vattnet och i luften men mörkt om natten – så seglingen kan bli både behaglig samtidigt som vi får testa på lite äkta mörkerköra.

Har vi tur får vi bra vindar – och som ofta – är det sydligt eller västligt på Östersjön, så vindvinklarna från Nynäs ner till Visby innan hemåkat till Sandhamn kan bli riktigt behagliga.

Tankar, feedback, input mottages tacksamt då detta i skrivande stund är så långt vi kommit i planeringen, men det som är klart är att vi på Matador kommer köra – och det vore grymt kul om vi får med oss fler likasinnade.

För frågor eller andra tankar – messa, maila eller ring. Jonas Grandér – 070 750 94 94, mail: jg@nordika.se

14 Comments

 1. Gustav Jun 14, 2018 Reply

  Srs 1.15? Enligt gamla sättet att räkna gissar jag?

 2. Fabian Lyman Jun 14, 2018 Reply

  Grymt, tyvärr fullbokat i kalendern i år men givet race att köra om vi får en fortsättning (och får vara med och köra fast vi bara har 1.13 ?)

 3. David Jun 14, 2018 Reply

  Kul intiativ med ännu ett havsrace till Gotland. Men lägsta SRS 1.15 måste vara skrivfel? Annars får varken Farr 30 eller J/111 deltaga som brukar vara rätt snabba på havet.

 4. Lasse Bergkvist, Grand Soleil 42 Race GEP Communication Group Jun 14, 2018 Reply

  Skoj initiativ! Vi är intresserade av att vara med! Några distans på havet kan aldrig skada!

 5. Anders Jun 14, 2018 Reply

  Låter superkul! Försöker komma med om fattiga 1.133 räcker med J/111 :-)

 6. Patrik Forsgren Jun 15, 2018 Reply

  Är man välkommen doublehanded eller Singlehanded?

 7. Martin Jun 15, 2018 Reply

  Superkul !, Groovie kommer om DH är ok och 1,066 i SRS duger. // Martin

 8. Anders Svensson Jun 16, 2018 Reply

  Krockar med Robline Solo Challenge.
  Kommer bli trångt i Sandhamn den 18 Aug?

 9. Pelle Pedersen Jun 16, 2018 Reply

  Vänd på det Anders Svensson; det är väl bra om det blir trångt!!?? = fler båtar som kappseglar, utbyte mellan ”seglingsgrenar” osv!!

 10. Team Styrbord Jun 17, 2018 Reply

  Låter som det kan bli kul, mysigt med nattsegling.

 11. Jonas Jul 26, 2018 Reply

  Hej allihop som uppmärksammat vårt initiativ som är tänkt att ske i all enkelhet. Alla som vill kämpa med oss och varandra ute på havet är välkomna! Även om ni har lägre SRS eller om ni kör solo eller DH. Vi tänkte oss distansen och storleken på båtarna med utgångspunkt i vår egen tidsbegränsning och banans längd – samt att vi vill ha tid att hänga tillsammans efter seglingen på lördag kväll. Därav baklängesmatematiken med start på fredag den 17e efter lunch. Nu är ju huvudprincipen att vi hellre ser att folk är med – än inte, så då är det upp till varje båt att hänga med om man vill vara ute en längre tid på havet. Målet är dock att vi alla är i hamn i tid för att käka en bit mat och ta en öl eller så tillsammans på lördagkvällen. Det innebär att man med lägre SRS får starta tidigare – och vi försöker sannolikt köra enligt jaktstartsformen i så fall.

  Sänd mig gärna er mailadress för löpande uppdateringar samt info om vilken båt, båt-typ, SRS tal och om ni vill köra fully crewed, DH eller Solo. Min mail är jg@nordika.se – och vill ni sms:a eller slå en pling – så nås jag på mobilen: 070 750 94 94.

  Med hänsyn till att intresset är betydligt större än vi trott när vi sände ut en blänkare om det här – så är vår största utmaning just nu att hitta ett bra ställe för middagen på lördag kväll. Men vi löser det på något sätt. Har någon tips om bra lokal – eller ställe att sätta upp ett tält och köra catering/grill (givet att grillförbudet inte längre är gällande) så hojta gärna till:)

  Hälsningar

  Jonas

 12. Author
  Peter Gustafsson Jul 30, 2018 Reply

  På listan just nu

  Elliot 44 CR Matador Jonas Grandér
  Farr 40 Hurrikanen Johan Ekroth
  Farr 400 Wetjob Niclas Heurlin
  First 40 AlmaViva Oscar Ekelund
  J/111 CAG Anders Frisk
  J/111 Valentina Mikael Ljunggren
  Refanut Fredrik Wallenberg
  Swedstar 370 Embla Peter Ask
  X-41 Johan Rockström

  Double Handed:
  Figaro 2 Willawaw Emely Hagen / Anna Drougge

  Ytterligare några som anmält intresse…

  Grand Soleil 42 Race GEP Communication Group
  SunFast 3600 Groovie
  First 36.7 Pro4u Patrik Forsgren – DH eller Solo (även fully crewed är ok givetvis)
  Stormtrooper

 13. Kattis Svedjefält Aug 2, 2018 Reply

  Hej! Om ngn av båtarna behöver förstärkning i besättningen så vill jag gärna segla ?
  // Kattis Svedjefält
  katarina.svedjefalt@gmail.com

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.