Sweet… J/99

July 26, 2018 . . . . J/Boats and J/Composites are pleased to announce the new J/99, a 9.9 meter (32.9’) crew-friendly, offshore-capable speedster currently under development at J/Composites in Les Sables d’Olonne, France.

The J/99 is the newest addition to the J Sport range, combining headroom and comfortable interior accommodation with the tiller-driven responsiveness of a sport boat. The sail and deck plan are optimized for easy handling with fewer crew, and incorporate the latest developments from the award-winning J/121 and the new Offshore Sailing World champion J/112E. The interior features twin aft cabins, a proper sit-down forward facing nav station, an L-shaped galley, and a private forward head with sail locker.

Now more than ever, sailors are attracted to adventure-filled, signature events (Fastnet, Middle Sea, Chicago-Mac, etc.) where straight-line speed, sail handling, strategy and weather routing are all equally put to the test. The J/99 is designed to excel in these events (both fully crewed and short-handed) while delivering the exhilarating, family-friendly experience the J Sport range is known for.

“The J/99 opens up a wide range of sailing possibilities,” commented designer Alan Johnstone. “The versatile sail plan, balanced hull form and efficient cockpit will work as well for shorthanded offshore sailing as for weekend sailing with friends. The J/99 packs a lot of performance and versatility into a manageable size and budget.”

Background The J/99 is being introduced by popular demand. It started with the growing trend in shorthanded racing in the UK and France where several former J/Boat owners gravitated into 9-10 meter purpose-built boats to compete in IRC double-handed and fully crewed open course events. While the J/97E performance cruiser-racer is a great option for closed course (windward-leeward) IRC events, its hull shape (designed to accommodate a larger cruising interior) is less suited to high-speed reaching which is preferred for offshore, open course racing.

18 months ago, we conducted a “Design your Next J/Boat” survey to current J owners and sailors around the world. Over 700 responded with detailed descriptions of their next dream boat. While sorting the many responses we noted a large number wishing for a speedster-style J with headroom in between the J/88 and J/111.

Add to this background the tremendous market response to the J/121 last fall, particularly the concept of a boat designed for adventure-style racing with fewer crew, and the J/99 design crystalized.

J/99 Specification Features

Steering – the standard configuration is a single centerline, balanced rudder with tiller. A twin rudder configuration is available (a popular short-handed set-up for tiller-driven boats). The Tshaped cockpit will accommodate a wheel option.

Deck Layout – there are several J/121 inspired additions including the hybrid jib lead system (floating trim ring with short fore/aft track), 8:1 inhauler system, cockpit-led controls (including outhaul, cunningham, and vang), an optional inner forestay provision, and an optional water ballast system. The standard backstay is a 48:1 double-ended, cascading system with an option for an integral hydraulic pump. The two self-tailing primary winches are located near the aft end of the coaming to allow easier trimming by the driver when in short-handed mode.

Spar Package – the J/99 mast is a new, custom engineered alloy section (anodized black) from AG+ Spars of France that incorporates a mainsail track as part of the extrusion. This innovation, first developed for the J/112E, eliminates over 12 meters (40’) of fasteners and glue and allows the engineers to take advantage of the increased stiffness the integral track provides to the spar section. Add to this a tapered top section and quality fittings, and the result is a spar that delivers the best performance and rating value. The mast is keel stepped with an adjustable base, a pre-formed mast collar wedge and a water dam above deck. Bowsprit – the J/99 features a fixed carbon sprit with bobstay, which can be removed by way of two bolts just aft of the stem. The primary benefits of a fixed sprit for offshore sailing are reduced weight in the bow and better protection against water intrusion.

Keel – the standard keel (1.9m/ 6.5’) is comprised of an encapsulated cast iron fin with integral lead wedge shoe – a similar construction method as the J/112E and J/121. For IRC/ORC rating optimization, an all-lead fin keel (2.1m/ 6.9’) will be available.

Interior Plan – the J/99, with J/111 headroom, will feel much closer in volume to a J/111 than a J/88. The J/99 retains the L-shaped galley and sit-down nav station of larger J’s, as well as fulllength settees and optional fold-up pilot berths. The two aft cabins are true cabins with privacy doors. This accommodation plan allows for up to 8 sleeping berths (4 in main cabin and 2 in each aft cabin), which is more than twice the crew needed to sail with. The forepeak area is dedicated as a head and sail storage (no v-berth available due to length).

Production Schedule J/99 hull #1 is molded and in process at J/Composites. Launching is anticipated later this fall in Les Sables d’Olonne, France with full production to begin shortly thereafter.

43 Comments

 1. Jan Jul 28, 2018 Reply

  Faktiskt sweet och hoppas att den får traction då storleken enligt migr optimal och hjälper till stt hålla kostnaderna lägre.
  Blir intressant att se prisnivån och ifall segelytan räcker till för östersjöförhållanden.

 2. Patrik Svensson Oct 21, 2018 Reply

  På Hamburgmässan var priset satt till runt 122000 Euro.

 3. andreas Oct 22, 2018 Reply

  Hej
  Hade svårt att hitta några bilder på j’s hemsida
  Bara ovan bild som ligger på startsidan.
  Borde finnas en del om båt nästan e klar?
  Har inte seglat sedan i början av förra veckan…så lite abstinens finns:-)

 4. Author
  Peter Gustafsson Oct 24, 2018 Reply

  Sprang på lite data:

  LOA: 32′ 8″‘
  LWL: 28′ 8″
  Beam: 11′ 2″
  Draft: 6’ 6″
  Displ: 8415 lbs = 3.820 kg
  SA: 653 sq. ft.

  • Jonas Dyberg Oct 25, 2018 Reply

   Stämmer hyfsat med den info som presenterades i tyska Yacht i början av augusti enligt följande länk
   https://www.yacht.de/yachten_jollen/neue_boote/j99-smarte-sportlerin-mit-sinn-fuer-vielfalt/a118034.html

   Verkar inte J/99 väga alldeles för mycket om man jämför med J/88 (2264kg enl spec) och J/111 (4250kr enl spec)?
   Varför väger den så mycket? Visst, aluminiummast och bredare båt, men ändå.
   Figaro 3 väger 2900kg enl spec.

   • Author
    Peter Gustafsson Oct 25, 2018 Reply

    Två olika uppgifter.

    Denna skall mäta in för att segla Transquadra.

    • Jonas Dyberg Oct 25, 2018 Reply

     Kan du kort beskriva huvuddragen i mätreglerna för Transquadra?
     Vad gör att J/99 passar där? Vill man ha stor motor, soffor, bord, dörrar och kök för den typen av segling eller är målgruppen för J/99 egentligen “sportig cruising” även om det inte presenteras så?
     Nu vet vi ju inte hur mycket som är ballast av denna vikt så kanske för tidigt att ha någon synpunkt på totalvikten, men känns inte 3800kg ändå mycket?
     Ska J/99 väljas bort för sportig kappsegling “hemmavid”?

     • Pelle Lindell Oct 25, 2018

      Transquadra seglas ju på IRC med maxrating på 1.049 och säkerhetskategori 1.

     • Pelle Lindell Oct 25, 2018

      och jag tror ju inte det är bara transquadra utan generell IRC-segling man har i siktet. Då funkar det inte att göra båten alltför sportig.

     • Jonas Dyberg Oct 25, 2018

      Pelle, är IRC och SRS likartade i detta avseende, dvs gäller ditt uttalande “Då funkar det inte att göra båten alltför sportig” även för SRS?

     • Author
      Peter Gustafsson Oct 25, 2018

      Vad tycker du själv Jonas?

      Min uppfattning är att sportiga båtar har rimlig/bättre chans i SRS än i IRC/ORC, men det beroer ju också på a) vädret ser olika ut i olika regioner och b) bantyperna skiljer sig också åt.

     • Jonas Dyberg Oct 25, 2018

      Jag har ingen kunskap/uppfattning alls om IRC/ORC så det vore givande med en kommentar från Pelle enligt ovan. Jag vill förstå mer av tänket kring J/99 och jag ser fram emot mässan i Düsseldorf som jag avser besöka för första gången och då ska jag lägga mycket tid med “J folket” för att försöka förstå deras mål med båten, utöver det som kommunicerats hittills.
      När det gäller jämförelser mellan olika SRS-båtar så tycker jag mig ha en fördel med en dedikerad sportbåt som har en layout och utrustning som från början är avsedd för kappsegling. Det är så mycket roligare att segla då också!
      …fast det är klart, om man har en toadörr och ett pentry i båten så blir ju “förhandlingen” vid köksbordet hemma litet enklare och om det dessutom innebär ett fördelaktigare SRS så kanske man ska börja drömma om en J/99 nu då…. ;)

     • Pelle Lindell Oct 25, 2018

      Ambitionen i SRS är att det skall vara något slags balans mellan olika båttyer på en rundbana i mellanvind. Vad många inte tänker på är att olika båtars prestanda varierar stort med vindstyrka och bantyp. Detta blir mer påtagligt ju längre från den “normala” båttypen man är och det påverkar givetvis resultaten i enskilda seglingar eller tom enskilda säsonger.

      En annan faktor är att ju sportigare båten är ju mer prestanda tappar den om den inte seglas optimalt. Även om vi hade haft ett hypotetiskt perfekt respitsystem så kan en medelbra besättning kanske segla en X-332 till 95% av dess prestandapotential vilket i allmänhet ger en placering strax över mitten i ett normalt respitfält. Samma gäng i en Melges 32 får kanske ut 85% av dess potentiella prestanda och kommer då bland de sista i samma race…..man kan ju fundera på vad som är roligast..

      Sen har vi ytterligare en viktig faktor nämligen bantyp, seglar man huvudsakligen kryss-läns är det hopplöst om man inte har en båt med bra kryssprestanda för sin rating medan seglar man offshore är reachingprestanda mycket viktigare…

     • Patrik Andersson Oct 26, 2018

      @Pelle Lindell
      Tackar för ditt förtydligande om ambitionen med SRS.
      Visserligen väl känt för de intresserade, men ändå tror jag många inte har gjort en fullständig analys om vad detta innebär?
      Mellanvind 3-7m/s är jag den förste att erkänna att det fungerar riktigt bra!
      Har du en tung ytterst normal båt så är ju mellanvind ditt bästa register där ditt SRStal är satt, då du går tungt och är underriggad i lätt vind kommer du inte att segla upp till ditt SRS där, du kommer heller inte att kunna plana i frisk vind och får hoppas på mycket kryss.
      Om du däremot har en lätt liten sportbåt så är mellanvind ditt sämsta register (vattenlinjeåka) dvs. dit SRStal är satt efter ditt sämsta register och i lätt vind seglar du bättre än ditt SRS med din låga vikt och relativt större segelyta.
      Dessutom börjar din båt plana på undanvinden över 7m/s så även där seglar du över ditt SRStal.
      Har jag fel i mitt resonemang att båtar med sitt sämsta register i mellanvind är gynnade i SRS över en hel säsong av denna anledning?

     • Author
      Peter Gustafsson Oct 27, 2018

      Min uppfattning är att SRS är justerat något just för att ge ok resultat över en säsong. Dvs SRS tar inte full hänsyn till min “brist på prestanda” i mellanvind jämfört med ex en First 40, och min fördel i lätt- och hårdvind blir därmed mindre. Resultaten över en säsong blir dock väldigt fair. Här tycker jag man har lyckats hitta en bra balans, och välseglade sportbåtar vinner gabnska ofta. På samma gång som en Dominant 105 är oslagbar :-)

      http://www.blur.se/2012/09/18/vem-vinner-racen/

     • Patrik Andersson Oct 27, 2018

      @Peter G
      Borde det inte då stå att SRStalet är ett genomsnitt av de olika vindstyrkorna och inte som nu rundbana i mellanvind?

     • Author
      Peter Gustafsson Oct 27, 2018

      @Patrik, handikappregler är ingen exakt vetenskap, och det kommer alltid att vara en balansgång mellan exakthet (i definition och tillämpning) och att fleeten känner att utfallet är (lagom) rättvist.

      Ett “genomsnitt av de olika vindstyrkorna” måste viktas, och då blir skillnaden jämfört med rundbana i mellanvind ganska liten? Dessutom är det inte rimligt att i en entalsregel ta fram prestanda för alla vindstyrkor för att sedan vikta detta till ett medelvärde igen. Även detta system måste kalibreras för att kännas rättvist.

      På samma sätt väger ju ORC ihop sina siffror för ToT/ToD till ett ental, som inte bygger på vindstatistik – utan syftar till att erhålla ett rimligt medeltal av prestanda på olika bogar i 8-16 knops vind.

      http://orc.org/rules/ORC%20VPP%20Documentation%202018.pdf

     • Patrik Andersson Oct 27, 2018

      @Peter @Pelle
      Om det är så att SRStalet är “ett rimligt medelvärde” så kanske man ska formulera det på detta sätt.
      Enligt mig skiljer det ganska mycket på båtars konkurrenskraft i olika vindstyrkor. Så detta är en principiellt viktig info som iaf jag skulle väga in som parameter vid ett båtbyte.

     • Pelle Lindell Oct 29, 2018

      “Rimligt medelvärde” är inte inte mitt ordval och det blir lite fånigt att diskutera det så det lämnar jag därhän. Vad som däremot kan vara intressant att diskutera är hur ett entalsystem skall hantera båtar med olika prestandaprofiler både med avseende på vindstyrka och bana. Det är nog en riktig observation att den filosofi som vi har baserat SRS på (rundbana i mellanvind) kan missgynna allroundbåten i så motto att den blir den “eviga tvåan” (i ett stort fält) för dagen eftersom det nästan alltid finns någon annan båt som gynnas av dagens väder och/eller bana. Däremot om det gäller en serie över hela säsongen kan ju givetvis allroundbåten vinna den. Jag har dock svårt att se att alternativet att sätta respittal på en båts bästa förhållande skulle upplevas som roligare och mer rättvist. (Om man inte sitter i en X-332 då ;-) )

      (Jag ber om ursäkt i förväg till evetuella förolämpade X-332 ägare men jag använder den som exempel för jag har seglat mycket X-332 och vet att det är en fantastiskt bra allroundbåt)

     • Patrik Andersson Oct 29, 2018

      @Pelle L
      Tack för svaret, jag är helt med på ditt resonemang, men min fråga förblir obesvarad:
      Är SRStalet ett medelvärde eller är det “spegla båtens prestanda på rundbana i mellanvind”

     • Pelle Lindell Oct 29, 2018

      Har jag sagt någonting annnat än rundbana i mellanvind?

     • Patrik Andersson Oct 29, 2018

      @Pelle L
      Nej absolut inte!
      Då stämmer ju min teori att det tävlas så rättvist som man kan begära för dagen i mellanvind.
      Men att en lättvindsracer har en fördel i lätt vind, men fortfarande tävlar “rättvist” i mellanvind.
      Det gäller att välja båt med omsorg om man bor någonstans där det ofta blåser lätt alternativt hårt.
      Allroundbåten är naturligtvis vinnaren i cupen om man bor där alla scenario förekommer (dvs. kusten).

     • srsseglaren Oct 29, 2018

      (Borde vara klok nog att inte kommentera, men tydligen inte).
      Patrick jmf med vad du skrev i tidigare inlägg:
      “Mellanvind 3-7m/s är jag den förste att erkänna att det fungerar riktigt bra!
      Har du en tung ytterst normal båt så är ju mellanvind ditt bästa register där ditt SRStal är satt, då du går tungt och är underriggad i lätt vind kommer du inte att segla upp till ditt SRS där, du kommer heller inte att kunna plana i frisk vind och får hoppas på mycket kryss.
      Om du däremot har en lätt liten sportbåt så är mellanvind ditt sämsta register (vattenlinjeåka) dvs. dit SRStal är satt efter ditt sämsta register och i lätt vind”.

     • Patrik Andersson Oct 29, 2018

      @SRSseglaren
      Vad är det du inte förstår?
      Om alla har tal satta efter medelvind så är ju detta rättvisa förhållandet. Då har ju små sportbar edge i både lättvind 0-3 det vet alla som regelbundet möter dem och dessutom fördel i planing förhållanden +7m/s.
      Titta på deras targetspeed så ser du skillnaderna.
      Vi får ta entalssystem för vad de är, kompromisser som gör att vi kan kappsegla mot varandra på en lagom amatörnivå.
      En bra Allroundbåt är oftast en båt från något dokumenterat duktigt varv i deras sportrange ritad av en känd konstruktör där energi lagts på alla båtens detaljer (exempel X, J, First, Arcona mfl.
      Men även sportbar blir ju med denna bedömningsgrund fantastiska “Allroundbåtar”.
      Jag förväntar mig att du förstår.

     • srsseglaren Oct 29, 2018

      Det lät som du böt ståndpunkt från att “det fungerar riktigt bra” till att “sportbåtarna nog har för lågt SRS i mellanvind” ?

      Det är lite konstigt för det verkar som att du ser alltsammans.
      men vill inte acceptera att det är som det är.

      Du säger själv :
      -“Mellanvind 3-7m/s är jag den förste att erkänna att det fungerar riktigt bra”.
      -“Om du däremot har en lätt liten sportbåt så är mellanvind ditt sämsta register (vattenlinjeåka) dvs. dit SRStal är satt efter ditt sämsta register och i lätt vind”.
      SRS är ett ental system med fokus på mellanvind.

      Det gör att det ofta blir tufft för sportbåtarna i mellanvind eftersom SRS har ett värde per båt blir detta ngt högt i mellanvind då dessa fastnar i sin vattenlinje längd.

      Segling är en erfarenhetssport man lär sig och utvecklas hela tiden kanske hade du valt en annan båt idag efter tillkomna lärdommar?

      Arvika kanske har för många lättvindsseglingar per säsong ?
      Men det kanske inte är ett SRS fel ?

      Kan man flytta fokus ? så att köra Klubbseglingarna är på kul och för att det är lätt att komma ut och segla ?
      Fokus är kustseglingar med färre lättvindsdagar ?

     • Patrik Andersson Oct 29, 2018

      @SRSseglarn
      Jag tror faktiskt bara att du missuppfattar det jag skriver.
      Låt mig formulera det på ett annat sätt:
      Om vi utgår ifrån att alla blir rättvist bedömda i mellanvind (vilket jag tycker fungerar bra) så kommer ju de som har sitt sämsta register där få fördel i de andra vindstyrkorna.
      Medans den som har sitt bästa register i mellanvind får nackdel i de andra vindstyrkorna.
      Vad är det motsägelsefulla i det?
      Pelle L har ju bekräftat att SRStalen baseras på mellanvind rundbana som det ju klart och tydligt står i SRS.

     • srsseglaren Oct 29, 2018

      Då kanske jag har läst(förstått) det du skriver på fel sätt, mina erfarenheter är att det oftast är som svårast för sportbåtarna att placera sig i mellanvind, inte att dom har lika lätt som allround båtarna.

      Sportbåtarna lider ofta mer en andra båtar om delar av banan har vindskugga tex, typisk skärgårdssegling, gäller kanske även alla mindre och lättare båtar?

      Kanske är ett felaktigt antagande att det är fler lättvindsdagar i Arvika en på andra håll ?

     • seglaren Oct 29, 2018

      skulle ändå föredra ett system som Blur beskriver, dvs. som jämnar ut under säsongen.
      får dock intryck att SRS ligger någonstans emellan Blur’s och PelleL’s beskrivning…
      värd att tänka på att det lönar sig att skaffa sig rätt båt. Visst är det inte enda faktorn men underlättar en del.

     • Patrik Andersson Oct 30, 2018

      @SRSseglaren
      Att sportbåtarna har “svårare” att hävda sig i lätt vind kanske beror på att de inte är bättre än så på at segla, de kanske bara tror det eftersom de går så bra i de andra registren.
      @seglaren
      Ja vi har ungefär 50%lättvind, 40%mellanvind och 10%friskvind
      Men det är egentligen orelevant då diskussionen gällde SRStal sättningen generellt.
      Men naturligtvis är inte en tung eller underriggad båt något bra val om man bor i inlandet.

     • srsseglaren Oct 30, 2018

      Att sportbåtarna har “svårare” att hävda sig i lätt vind har nog ingen skrivit ?
      men du kanske menade mellanvind ?

     • Author
      Peter Gustafsson Oct 30, 2018

      Jag kanske är lite dum, men jag förstår inte problemet?

      Vi har svårt i mellanvind, men vinner rimligt ofta i förhållanden som passar oss. Samma sak med välseglade Melges, Cheetah eller Fareast 28R.

      Rent generellt så är är jag inte heller förvånad över att allroundbåter som First 40, FinnFlyer 36 eller Arcona 380 lyckas bra över en säsong. Eller att en Dominant 105 dominerar när det blåser mycket på majoiriteten av racen.

      Jag kanske har missat något, men både min magkänsla och de analyser som är gjorda tyder på en ganska bra mix av båtar som levererar. Och då bryr jag mig inte alls om den “teoretiska definitionen” av dessa mätetal. På samma sätt har jag ingen aning om hur RORC tänkte när man definierade talen i IRC, och jag har inte gjort någon stor analys om hur mixen av vindstyrkor ser ut när NOR Rating tagits fram (det enda man vet är att det inte kommer att stämma med de race man seglar).

     • Carl Fjällman Oct 30, 2018

      Om nu min båt kvalificerar som sportbåt det står ivf R/S i mätbrevet. Jag tycker det är svårast att segla upp till mätetalet i mellanvind 3-7m/s visserligen bara kört en säsong, men ändå fått fart på båten. Både i lätt men hårdvind är det lättare och vi kan nästa segla upp till First 35:orna som är snabba på västkusten, i mellanvind och speciellt på undanvinden då har vi inte en sportmössa mot 35:orna annat är det i 10m/s och rätt vinklar. Så det stämmer ganska bra med det PelleL och Patrik skriver ovan.

     • srsseglaren Oct 30, 2018

      Verkar vara att Patrik bedömmer det som att sportbåtarna har rätt mätetal för mellanvind.
      Att dom har för lågt SRS tal i lätt och hårdvind tages inte med in i bedömningen ?

      Många sportbåttsseglare anser att det är för högt i mellanvind.

      SRS kommiten är medvetna om problemet och eftersom det är ett ental system försöker göra rätt bedömning med ett SRS tal för alla vindstyrkor sett över en säsong?

     • Carl Fjällman Oct 30, 2018

      Det är väl de det har gjort då tänker jag, hur skulle man annars göra?

     • Patrik Andersson Oct 30, 2018

      @SRSseglaren
      Naturligtvis menade jag mellanvind.!
      Förlåt?

     • Patrik Andersson Oct 30, 2018

      @Carl Fjällman
      Jag kan tycka att ett medianvärde som @Peter G var inne på skulle skapa rättvisare seglingar.
      Men sportbåtarna skulle nog inte uppskatta detta sätt då det med största säkerhet skulle göra att de åkte upp ganska rejält pga. sina lättvindsegenskaper.
      Men även förmågan att plana tidigt på undanvinden.
      Jag är ändå nöjd med att ha rett ut det hela och har djup respekt för det jobb som SRSgubbarna lägger för att vi ska kunna leka.

     • seglaren Oct 30, 2018

      @Patrik Andersson, just SRS-talet var det jag avsåg. Kan bara hålla med att SRS-tal troligtvis inte sätts utifrån “medelvind” utan att det är nånstans mitt emellan Blur’s resonemang och PelleL’s.

     • Anders Svensson Nov 2, 2018

      Alla trådar bär mot SRS……

      Ibland skulle det faktiskt vara bättre om kommentarerna kunde relatera till inlägget och när dom sen “spårar ur” flyttas till mer relevant plats, som i det här fallet t.ex. SRS sidan på FB

      https://www.facebook.com/SRSinfo/

      Här blir ju frågorna besvarade av rätt personer också, dvs. dom som jobbar med SRS och det blir ett mer officiellt svar.

     • srsseglaren Nov 2, 2018

      Tror det är SRS kommitens 1:a alternativ också.
      Besök den föreslagna sidan hur frekvent använd/kommenteras det på den?
      facebook används inte av alla, det går inte söka på sidan på tex sportbåtar, så relevansen kanske inte är självklar.

      På vilket sätt menar du att den spårat ut ?
      Diskussionen är en följd om J-99´s båtvikt och vilken regel den är tänkt för(IRC enligt ovan) och om det då gör den mindre lämplig som SRS båt ?
      Vilket berör alla sportbåtar om nu inte J-99 är för tung för att benämnas sportbåt ?

    • Author
     Peter Gustafsson Oct 25, 2018 Reply

     Min värld är ju ganska enkel. J/70, J/88, J/111 är sportiga entypsbåtar som är ritade utan tanke på mätregler. J/121 är väl en variant/vidareutveckling för offshoresegling med liten besättning.

     J/112e, J/122e är kryss/länsorienterade båtar som mäter bra i IRC. De är också bättre cruisers, vilket reglerna uppmuntrar.

     Transquadra har 0.950 < IRC TCC < 1.050 och typiska båtar är JPK10.10/10.80 och SunFast 3200/3600 J/88 har 1.032 och skulle kunna vara med, men ni lär få det jobbigt mot en båtarna ovan på havet. Jag vet hur svåra de är att tas med i en J/111 :-) J/11s var ju en nedtrimmad J/111 och man gjorde helt ok ifrån sig, men att ta lärdoimarna från både 111 och 112e och trycka in dem i en J/99 kommer att bli mycket bra. Visst är den lite tung för min smak, men den kommer att plana i 18 knops vind och göra livet besvärligt för JPK-seglarna...

 5. Lasse Bergkvist SWE 550 GEP Communication Oct 27, 2018 Reply

  J99 ser riktigt läcker ut – hoppas det kommer någon till Sverige. Lagom stora segel, fungerar nog perfekt som Shorthanded båt också. Skoj att de fortsätter att utveckla sportiga båtar.

  • Pelle Pedersen Oct 30, 2018 Reply

   ”hoppas att det kommer någon till Sverige”; det löser väl du Lasse?!…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.