Sommarprojekt

En bra tid på året att ta tag i alla de där sakerna som aldrig blir gjorda. Och de man vill ha klarat av innan man skeppar iväg båten till Medelhavet.

En av dessa är att måla under durkarna, där det känns som att orginalfärgen nästan suger åt sig smuts och det blir ganska svårt att hålla snyggt. Trots att det brukar bli “stor sanering” efter de större racen. Nu körde jag över allt med International Danboline som är avvisande mot olja och smuts och lätt att torka av.

Inspirationen kom från världens i särklass snyggaste seglingsblogg; “No Frills Sailing”

Nästa lilla projekt är ett riktigt fäste till vårt nödroder = durkskivan i kol som vi byggde till Fastnet…

Det tar aldrig slut.

10 Comments

 1. Lars Aug 3, 2018 Reply

  Well done & thanks for the big compliment. Keep on your great work, my friend. Lars

 2. Anders Aug 3, 2018 Reply

  Snyggt! Nu kliar det i mina fingrar att börja skruva upp durken :-)

 3. Jimmy Aug 5, 2018 Reply

  Danboline vs epoxyprimer vs topcoat?

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 6, 2018 Reply

   Min känsla är att epoxyprimer är gjort för att saker skall fastna (om man inte slipar) :-)

   Topcoat hade nog funkat, men det känns som Danboline fyller ut ojämnheter bättre + är rejält vatten/smutsavvisande. Nackdelen är väl att det är lite mjukt och lättare att repa… Återkommer efter långtidstest.

   • Patrik Andersson Aug 6, 2018 Reply

    Jag är övertygad om att Danboline fyller sitt syfte alldeles strålande, det finns bara en anledning till att jag inte skulle använda den…
    Den är en enkomponentsprodukt och du måste slipa helt rent om någon form av reparationer /förstärkningar skulle behöva utföras i området, som tidigare båtbyggare är jag smärtsamt medveten om det extraarbete detta kan medföra.

    • Niklas Aug 6, 2018 Reply

     Jag tycker Patrik Andersson har en poäng, även om det inte är väldens undergång. Man renslipar ju naturligtvis in till plasten om man ska reparera t.ex en bottenstock. När det väl är färdiglaminerat, så topcoatar ju många för att det ska blir snyggt, och ofta tar man ju till så det blir överlapp på den gamla ytbehandlingen. Och där kan det ju bli tokigt.

   • Author
    Peter Gustafsson Aug 6, 2018 Reply

    Det är en bra synpunkt. Fast jag hoppas ju att en båtbyggare ändå slipar ner eventuell färg om bottenstockarna skall plastas dit igen :-)

 4. Bengt Aug 6, 2018 Reply

  Nu är inte detta ett problem på en så väl dokumenterad båt, men jag hade blivit ganska misstänksam om jag varit spekulant på en båt där eventuella sprickor och skador kan vara övermålade.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 6, 2018 Reply

   Är det så?

   På en välskött båt så tänker jag att man reparerar skadorna på ett professionellt sätt och ytbehandlar/målar så att det ser nytt ut? Signalen jag får när folk håller rent och snyggt på ställen där man normalt inte tittar – är att man antagligen har bra koll på det mesta.

  • Pelle Pedersen Aug 6, 2018 Reply

   Här finns nog verkligen flera “sidor av myntet”!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.