Dags för en riktig höstavslutning?

Var i Långedrag och meckade båt inför vår färd söderut, när GKSS Medlemssegling (det som tidigare hette Septemberseglingen) startade. Åtta (8!) båtar på startlinjen för ett race till Marstrand, korv på bryggan, skumpa och en kul middag. Hur kan det bli så här?

Bavaria 38 match Draklunne
Dehler 33 cr Spellbinder
Dehler 38 Dehlight
Elan 310 Sjövild
Hanse 370 S.P.A
Sun Odyssey 379 ZaZa
Swan S&S Yawl 44 PENÉLOPE
Vindö 50 Distance

När vi seglade 2007 så var vi nästan 40 båtar och ett grymt kalas i Marstrand. Jag skrev då:

Men GKSS har fått till en av årets trevligaste kappseglingar. Marknadsför man sig lite hårdare också utanför klubben kan vi bli 50 båtar nästa år!

Men GKSS ville inte att det skulle vara kappsegling, och när jag tyckte vi skulle ha med den i West Side Cup för att det var en så trevlig segling fick jag följande svar:

Hej

Tack för ett mycket trevligt initiativ. GKSS måste dessvärre tacka nej
till inbjudan beträffande vår Septembersegling. Detta arrangemang är
GKSS årliga medlemssegling och är mer av familjeseglingskaraktär än
kappsegling.

GKSS Kappseglingskommitté Kerstin Holmberg

Nu har man inte ens 10 båtar.

Uppenbart var att det kom fler deltagare när det var en vanlig, kul, kappsegling.

Samtidigt lockar FSE Robline Skagen Race 17 båtar. Även här har man svårt att växa evenemanget.

Här kommer mitt förslag…

Höstsol på Marstrand

De större Göteborgsklubbarna kraftsamlar kring en rejäl säsongsavslutning. GKSS, LSS, Slören, SS Fram och säkert några till.

En havsbana med start fredag till Skagen, kalas där fredag och sedan segling till Marstrand på lördagen. Detta kan ju vara en uppdaterad version av dagens Skagen Race?

En skärgårdsbana som idag, från Långedrag till Marstrand. Inga konstigheter, utan enkel kul segling med få märken. Förutom vanliga SRS-klasser så finns det en cruisingklass där man väljer starttid själv och får målgångstid i Marstrand.

Kanske kan man hitta bra tävlingsmoment mellan klubbarna. Dels i racen (alla klubbar bemannar varsin FarEast 28), och/eller i nån annan fånig tävling på vatten eller på land i Marstrand.

Kan vara en bra helg för att köra andra arr på Marstrand. Ex entyps- eller jolle-race (denna helg kör t.ex. 505 på MSS).

Rejält kalas, eller seglarbal, med massor av upptåg. Liveband så klart. Här delar vi också ut de priser för säsongen som går att dela ut.

Målsättningen borde vara att få 100+ båtar och 600+ seglare på plats.

Jag bidrar gärna med kontakterna till de större båtarna som seglar West Side Cup, och skulle tro att 25-30 av dem kommer första året om arrangemanget verkar bra. Ägarmötet i november är ett bra tillfälle att presentera något ;-)

Det verkar ju helt sjukt att två olika race i Stockholm (Nynäshamn & Gransegel) samlar nästan 100 båtar var, samtidigt som “den ledande klubben inom segling” samlar 8 båtar i sin enda storbåtssegling…

UPDATE: det visade sig nu att det var 10 båtar som startade. Ändrar väl inte resonemanget direkt.

3 Comments

 1. JacobL Sep 2, 2018 Reply

  Låter som en alldeles ypperlig idé! Konstruktivt och dessutom fyller det ett stort hålrum som idag finns på västkusten. Med en kombination av Skagen och Marstrand lyfter man fram den seglingsarena av världsklass som västkusten bjuder på. Med bra marknadsföring kanske man också kan få lite unga (<40 ;)) att ställa upp!

 2. Federico Garofalo Sep 3, 2018 Reply

  Awesome! Nu då det blir populärt att kappsegla single/shorthanded skulle det kanske locka flera “små besättningar” att dedicera en klass till dem.

  En rejäl kappsegling på hösten kan dessutom representera säsongens mål, inte bara dess avslutning (grand finale vs nu-kommer-mörkret stämning. För många är Tjörn Runt det sista stora längst kusten.

 3. André Braun Sep 8, 2018 Reply

  Jag minns hur man en gång i tiden kappseglade till Läsö och där besättningarna på kvällen tillsammans gick upp och åt på värdshuset. Deltagande båtar på den tiden var bland annat Konflikt (ex Ragnarök) och Anamma (ex Amanda). Och sedan kappseglade tillbaka hem igen.

  På den tiden fanns det även näst sista och sista chansen och även ett West Side Cup Grand Prix. Men GHK var ju en aktiv klubb på den tiden vilket kanske utgjorde en förklaring till varför det inte var en helg utan kölbåtskappsegling i augusti och september månad…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.