Navstation 2.0

Vi har ju haft en ThinkPad T431s sittande i en docka på navbordet. Det har funkat mycket bra, men ibland har den varit i riskzonen då det både skvätter ner och hamnar verktyg och annat precis bredvid. Dessutom tar det ju upp ganska mycket plats.

Så när den skulle bytas så klurade jag på olika varianter. Nu valde jag en Thinkpad X1 Yoga, som är en 2-in-1 som kan “vändas ut och in” för att bli en tablet. Då kunde jag montera den i en liten hållare som jag limmat ihop av kolfiberplattor, där jag enkelt kan ta ur den efter race.

Den ansluts med 2 st USB-C; en för ström från ett 12-voltsuttag och en som går till en USB-hub som ansluter allt annat (AIS, H5000 NMEA, GPS, mm).

Anslutning till H5000 WebSocket sker via WiFi. I vårt fall en Dovado Tiny AC som skapar ett lokalt WiFi ombord, och sedan ansluter till en liten Telia 4G-puck (eller till WiFi i hamnen) för Internetacess.

Programvara är ju framförallt Expedition för navigation, väderanalys/routing och dataanalys. Men det blir även en del mediahantering och förhoppningsvis ett och annat inlägg här på bloggen.

På däck har vi en iPad, som både kan spegla PC-skärmen genom Remote Desktop, eller köra Ventus Pro som visar Expedition-data på ett smart sätt.

Och som så klart innehåller nav-appar. Framför allt Navionics & SeaPilot.

12 Comments

 1. Baltazar von Kätting Sep 6, 2018 Reply

  Sweet……
  När hålls “komigångkursen” Expedition
  Även intresserad av fortsättningskursen och fördjupningsdelen

 2. Anders Frisk Sep 6, 2018 Reply

  Snyggt! Dags att uppgradera min gamla laptop till nästa säsong :-)

 3. Leif Arild Åsheim Sep 9, 2018 Reply

  Hei Peter,

  Takk for interessant innlegg. Er Ventus Pro en iPad app? Jeg prøvde å søke, men fant ikke noe som kunne passe.

  Mvh, Leif Arild

 4. Bo Bäversjö Sep 12, 2018 Reply

  Sänder Dovadon ut 0183 info via WiFi? Jag vill kunna ladda gribfiler via 4G och samtidigt få 0183 data som AIS osv i Ipad utan att switcha mellan olika nätverk……Kanske inte går?!

 5. Johan Söderström Sep 12, 2018 Reply

  Det finns ju en uppsjö av prylar, antenner mm. Även jag vill börja testa med lite olika uppkopplade prylar, men är inte så kunnig. Ett par snabba frågor;
  – Ger Dovadon tillräckligt bra wifi-täckning ombord?
  – Ger Teliapucken tillräckligt bra koppling mot omvärlden?
  – Funderade du på lösningar med större/externa antenner, och ev antenn i masten?
  – Får du in AIS-data i Navionics från båtens AIS och i Seapilot via telenätet?

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 12, 2018 Reply

   Ja, det är trassligt. Och jag har väl kommit att förenkla det mer och mer med åren, och nöja sig med färre saker som funkar bra.

   – Dovadon räcker helt klart till bra täckning ombord. Det är ingen jättestor båt.
   – Vi hade Net1/NMT förut, men teliapucken räcker till den typ av segling vi gör. Det är ok med lute blackout när man är mitt på havet. Även Fastnet klarade vi fint med denna (om man planerar lite).
   – Har tittat på, och blivit rekommenderad, men inte orkat :-)
   – Jag får in AIS via nätet till Seapilot. Navionics är utan och jag känner inte att jag behöver det där när jag har det både på plottern och i Expedition.

 6. Bo Bäversjö Sep 13, 2018 Reply

  Fick min Ipad med Seapilot att få in AIS data från min GoFree WiFi enhet. Fick mycket bra hjälp av Erik på Seapilot. Hade också Ola och Ivan från Navionics ombord igår och hjälpte mig med H5000. Inte hemma än vad det gäller ett kombinerat 0183/4G/Wifi nät än. Men en bra bit på väg…..

 7. D35 Aurora Sep 13, 2018 Reply

  Vi behöver snart varsin IT-tekniker/felsökare med CANalyzer ombord…
  Men hen får vara lätt, för det strular aldrig i lovart :-)
  /Mats

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.